Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Opinii - Comentarii

Ziua Îndrăgostiţilor în lume. Află cum se sărbătoreşte Sfântul Valentin în alte ţări

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Fiecare ţară are propriile sărbători pe care le întâmpină cu fastul cuvenit, în funcţie de cum o percepe populaţia. Dintre toate, cea a Sfântul Valentin a reuşit, de-a lungul timpului, să depăşească bariere sociale, religioase şi culturale în multe state din întreaga lume. Astăzi, Sfântul Valentin – sau Ziua Îndrăgostiţilor – se sărbătoreşte cu fast în multe ţări, deşi nu peste tot este declarată sărbătoare oficială. Deşi esenţa este aceeaşi peste tot în lume, există tradiţii şi obiceiuri legate de această sărbătoare care diferă de la caz la caz.

Citește și: Mesaje de Valentine’s day. Urări de  Valentine’s day. Felicitări pe care le puteți trimite prin SMS de Valentine’s day

STATELE UNITE ALE AMERICII

Sf. Valentin (Valentine’s Day) se bucură de cea mai mare popularitate în Statele Unite. Adusă de către coloniştii englezi în secolul XIX, sărbătoarea a evoluat de la simpla carte poştală dăruită persoanei dragi, la bijuterii şi cadouri scumpe. Esther Howland din Worcester, Massachusetts, a fost cea care a realizat, în 1847, primele produse de serie destinate Sf. Valentin: felicitări embosate şi decorate cu dantelă. Prin a doua jumătate a secolului XX, cărţile poştale erau însoţite de cărţi, apoi de bomboane de ciocolată şi flori (în special trandafiri roşii). Epoca modernă a depăşit pragul cadourilor simbolice şi a ridicat ştacheta, astfel că bijuteriile fine şi diamantele dăruite sub semnul iubirii nu mai mirau pe nimeni. Citește și: Mesaje de ziua îndrăgostiţilor

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, Valentine’s Day este declarată sărbătoare oficială (zi nelucrătoare) în Statele Unite, astfel că locuitorii au la dispoziţie o zi întreagă pentru a-şi exprima iubirea şi recunoştinţa faţă de persoanele dragi. Cât despre cadouri…doar cerul este limita! La nivel naţional se organizează târguri şi festivaluri cu câteva zile înainte de Valentine’s Day, petreceri private în case sau restaurante, se oferă cadouri, inimioare de pluş, baloane în formă de inimă, flori, bomboane şi ciocolată. Inclusiv copiii participă la această sărbătoare: în şcoli sau grădiniţe se organizează piese de teatru sau spectacole de dans. Credeţi că distanţele sunt o problemă? Nicidecum, doar de aceea s-au inventat felicitările electronice sau comerţul online. Pe 14 februarie, toată America e in sarbatoare: ,,Happy Valentine’s Day!”.

Citește și: Cele mai frumoase mesaje de Dragobete și mesaje de 1 martie

FRANŢA

Ziua Îndrăgostiţilor este sărbătorită cu bucurie şi entuziasm şi în Franţa, chiar dacă nu la aceeaşi intensitate ca dincolo de ocean. Deşi nu se ştie exact când a fost sărbătorit pentru prima data Sf. Valentin (Saint Valentin) în Franţa, se spune că primele semne au apărut în perioada Evului Mediu şi erau legate de faptul că păsările începeau să se împerecheze în a doua jumătate a lunii februarie. Astfel, oamenii au considerat de bun augur să îşi trimită şi ei dovezi de dragoste de Ziua Îndrăgostiţilor şi au apelat la scrisori. Charles, Duce de Orleans, a fost primul tânăr francez care a trimis prima scrisoare de dragoste de Ziua Îndrăgostiţilor – aşa-numita ,,Valentine”. Charles o scrisese în timp ce era închis în Turnul Londrei, ca prizonier capturat în timpul bătăliei de la Agincourt (1415).

Numai că nu toţi cei care doreau să trimită scrisori aveau talent la scris, drept pentru care îndrăgostiţii secolelor XIV-XV apelau la darul poeţilor şi al scriitorilor. Aşa a apărut şi s-a împământenit în mintea oamenilor imaginea romantică a zilei de Sf. Valentin, sărbătorită cu foarte multe flori şi cadouri care constau, în special, în cărţi poştale, ,,cartes d’amities” cu mesaje elegante şi ciocolată. Citește și: Mesaje de valentine’s day

Citește și: Mesaje de dragoste • Scurte mesaje de iubire pentru el/ea soț(ie) • Declarații de dragoste emoționante

MAREA BRITANIE

Farmecul Zilei Îndrăgostiţilor ajunge pe 14 februarie şi în Marea Britanie, unde – la fel ca în multe alte ţări – oamenii îşi exprimă dragostea pentru persoana iubită dăruind în special flori, ciocolată şi cadouri alese cu grijă. Totuşi, aici există o tradiţie interesantă: în ziua de Sf. Valentin copiii obişnuiesc să cânte câteva melodii speciale şi sunt răsplătiţi cu bomboane, fructe sau bani. În anumite regiuni ale Angliei se coc delicioasele chifle Valentine (cu chimen, stafide sau prune), special pentru această ocazie.

O altă tradiţie populară de Ziua Îndrăgostiţilor este cea a publicării sonetelor de dragoste în reviste şi tabloide, aşa cum făceau pe vremuri marii poeţi.

Interesant este că, în secolul XV, tinerele obişnuiau să se trezească în ziua de Sf. Valentin înainte de răsăritul soarelui, pentru a sta la fereastră – exista convingerea că primul bărbat pe care îl vor vedea trecând prin faţa casei lor va fi ,,Valentinul” cu care se vor căsători în acel an. Însăşi Ophelia, personajul marelui dramaturg William Shakespeare din opera ,,Hamlet” (1603) apelase la acest obicei.

Vreţi să ştiţi la ce alte trucuri apelau fetele nemăritate pentru a atrage cât mai repede sortitul? Mâncau ouă cu sare – pentru a dezlega drumurile şi puneau patru frunze de dafin la colţurile pernelor, în ajunul Zilei Îndrăgostiţilor. Altele scriau numele iubiţilor pe hârtie şi împachetau în ele bile de lut, pe care le aruncau apoi în apă; se spunea că primul nume care se ridica la suprafaţă avea să fie al viitorului soţ.

ITALIA

Pornită de la ideea unui festival de primăvară sărbătorit în aer liber, în care tinerii se adunau în grădini sau lângă un copac bătrân, unde ascultau muzică şi rosteau poezii, sărbătoarea Sf. Valentin a cunoscut perioade interesante în Italia. Obiceiul a dispărut de-a lungul timpului şi nu a mai fost sărbătorit timp de câteva secole.

Mai târziu, obiceiul fetelor de a se trezi înainte de răsărit de Ziua Îndrăgostiţilor şi de a se uita pe fereastră convinse fiind că primul bărbat pe care-l vor vedea se va căsători cu ele în acel an (tradiţie existentă şi în Marea Britanie) a apărut şi în Italia şi a fost urmat o vreme ,,cu stricteţe”.

Citește și: Mesaje de 8 martie și felicitari de ziua femeii pentru femeile din viața voastră

Astăzi, majoritatea italienilor spun ca Ziua Îndrăgostiţilor este o sărbătoare importată din Statele Unite, la fel ca Halloween şi Ziua Mamei. Pentru mulţi dintre ei, cea mai mare sărbătoare a iubirii este ,,il giorno della festa degli innamorati”, o zi în care prietenii şi membrii familiei nu obişnuiesc să-şi facă daruri. Dar asta nu înseamnă că nu există cupluri de îndrăgostiţi care să nu celebreze Valentine’s Day: îndrăgostiţii ies de obicei în oraş, la restaurant sau la pizzerie. Pentru ei, sărbătoarea a căpătat acelaşi aer comercial ca în celelalte ţări: cele mai obişnuite cadouri dăruite cu această ocazie sunt parfumurile, trandafirii, bomboanele de ciocolată şi bijuteriile şi, nu în ultimul rând,  ,,Baci Perugina” – o mică alună învelită în ciocolată, care conţine o bucată de hârtie cu un citat romantic scris în patru limbi. Deosebit, nu?

DANEMARCA

Mult mai convenţionali, danezii au câteva tradiţii populare de Ziua Îndrăgostiţilor, pe care le-au păstrat din dorinţa de a avea o viaţă plină de iubire şi romantism. Una dintre ele este ,,felicitarea iubitului” – cel mai popular şi mai romantic obicei întâlnit în Danemarca de Ziua Îndrăgostiţilor. Pe vremuri, aceste felicitari erau transparente şi, puse în faţa unei lumini, reflectau imaginea unui îndrăgostit. Astazi, orice felicitare colorată sau muzicală, inscripţionată cu mesaje de iubire fermecătoare poate fi considerată ,,felicitarea iubitului”. Un alt obicei este cel al ,,ghiocelului” – potrivit tradiţiei, de Ziua Îndrăgostiţilor danezii trimit ghiocei prietenelor şi iubitelor lor. O altă tradiţie este denumita ,,Gaekkebrev”: demult, tinerii îndrăgostiţi obişnuiau să scrie poezii de dragoste sau poezii amuzante (aşa-numitele “gaekkebrev”). Expeditorul nu era obligat să se semneze, dar fata care primea poezia trebuia să ghicească numele expeditorului; dacă reuşea, în acelaşi an, era răsplătita cu un ou de Paşti.

Citește și: Valentine’s Day: Legenda Sfântului Valentin, protectorul îndrăgostiților și al căsătoriilor

Cum se sărbătoreşte Sf. Valentin în Danemarca? Se organizează concerte, spectacole şi expoziţii de artă, dar cel mai des se iese la restaurant. De asemenea, danezii profită de această zi pentru o vizită la Little Mermaid, Den Lille Havfure (în Copenhaga) sau la faimosul parc de distracţii Tivoli.

JAPONIA

Spre deosebire de culturile occidentale, în Japonia ,,răsfăţatulʼʼ Zilei Îndrăgostiţilor este bărbatul. Prin urmare, femeile sunt cele care fac daruri (de obicei ciocolată) bărbaţilor iubiţi pentru a-şi mărturisi dragostea, a-şi demonstra respectul sau a-şi onora orice obligaţie socială. Obiceiul japonezilor de a oferi ciocolată în ziua de 14 februarie a apărut pentru prima dată în 1936, când cofetăria Morozoff Ltd. din oraşul Kobe a sărbătorit în premieră în Japonia Ziua Îndrăgostiţilor, profitând de existenţa englezilor în acel oraş. În 1950 i s-a alăturat un alt cofetar, de data aceasta japonez, iar în anii ’70 a apărut un nou concept: acela de a dărui tipuri diferite de ciocolată, care să facă diferenţa între relaţii, fără alte cuvinte. Prin urmare, femeile puteau dărui ,,ciocolată fără obligţie” (şefilor, colegilor sau fraţilor) care nu implica niciun angajament, ,,ciocolata din obligaţie” – o ciocolată ieftină, pe care femeile o dăruiau bărbaţilor pentru care nu aveau niciun sentiment, ci doar obligaţia de a le mulţumi pentru ceva anume, şi ,,ciocolata plină de sentimente” – destinată prietenilor, iubiţilor şi soţilor.

Citește și: Cele mai frumoase mesaje de primăvară. Trimite şi tu un MESAJ, o FELICITARE, un SMS de Mărţişor

În anii ’80 a apărut şi ,,dreptul la replică” al bărbaţilor: ziua de 14 martie a fost decretată ,,Ziua Albă”, cea în care bărbaţii care au primit ciocolată de Ziua Îndrăgostiţilor trebuie să le răspundă femeilor respective cu un cadou. O regulă nescrisă spune însă că acel cadou dăruit femeilor (bijuterii, haine) trebuie să fie de cel puţin două-trei ori mai scump decât cel pe care l-au primit.

FINLANDA şi ESTONIA

În aceste două ţări, Valentine’s Day este mai degrabă o sărbătoare a prieteniei decât una a iubirii. De altfel, ziua de 14 februarie este ,,Ziua Prietenilor”, zi în care oamenii obişnuiesc să dăruiască felicitari şi mici cadouri prietenilor. Străzile sunt decorate cu inimioare, însă sărbătoarea pune accent pe iubirea non-romantică, cea faţă de prieteni şi membii familiei.

Cu toate acestea, 14 februarie este o zi potrivită pentru încheierea logodnelor şi în aceste două ţări.

GHANA

Locuitorii statului Ghana au adoptat multe tradiţii occidentale asemănătoare Valentine’s Day. Din 2007 însă, ziua de 14 februarie a fost declarată ,,Ziua Naţională a Ciocolatei”, Ghana fiind unul dintre cei mai mari exportatori de ciocolată din lume. Decizia a aparţinut Ministerului Turismului din Ghana, din dorinţa de a promova contribuţia statului la producţia mondială de ciocolată şi de a atrage turişti străini în Africa de Vest prin exponate de muzeu şi meniuri speciale în restaurantele tematice.

FILIPINE

În Filipine, una dintre cele mai populare tradiţii de Ziua Îndrăgostiţilor este masa nunţii, care reuneşte în spaţii mari şi deschise (organizate pe teritoriul întregii ţări) sute de cupluri de îndrăgostiţi. Pentru aceştia se organizează ceremonii publice de căsătorie. În 2013, de exemplu, 4.000 de cupluri s-au căsătorit de Ziua Îndrăgostiţilor.

ROMÂNIA

Până în urmă cu câţiva ani, românii considerau – ca şi italienii – Ziua Îndrăgostiţilor ca fiind una de import, în condiţiile în care România avea deja o sărbătoare tradiţională a iubirii: Dragobetele. Sărbătorit pe 24 februarie, Dragobetele a apărut în folclorul românesc încă de pe vremea dacilor.

Recent însă, Ziua Îndrăgostiţilor a început să fie sărbătorită în rândul tinerilor, care obişnuiesc să ofere persoanei iubite diferite cadouri precum flori, bomboane de ciocolată şi chiar figurine de pluş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

16 august| Ziua națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și conștientizare a violențelor împotriva creștinilor. Cum a ajuns să fie marcată această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
16 august| Ziua națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și conștientizare a violențelor împotriva creștinilor. Cum a ajuns să fie marcată această zi

An de an, la data de 16 august, este marcată Ziua națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor.

La 24 iunie 2020, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care se declară ziua de 16 august ca Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor. Au votat „pentru” 258 de deputaţi, iar 40 s-au abţinut. Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.

Elit - Gustul Desăvârșit

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat la 16 iulie 2020 Decretul nr. 393/2020 privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 16 august ca Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Textul Legii nr. 134/2020 pentru declararea zilei de 16 august ca Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 626 din 16 iulie 2020.

”În semn de conştientizare de către cetăţenii români a violenţelor şi persecuţiilor la care au fost şi sunt supuşi şi astăzi creştinii în lume se iluminează în roşu, între orele 20.00-24.00, următoarele clădiri: Parlamentul, Guvernul, sediile autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, Arcul de Triumf şi Palatul Mogoşoaia”, se arată în articolul 2 al legii.

Potrivit articolului 3, cu prilejul acestei zile se pot organiza manifestări publice şi pot avea loc slujbe religioase, în locurile în care se desfăşoară evenimente comemorative autorizate, conform legii. Articolul 5 prevede că în ziua de 16 august, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES pot difuza în acest sens cu prioritate emisiuni şi materiale informative.

La 15 august 1714, Constantin Brâncoveanu, domn al Ţării Româneşti (1688-1714), cei patru fii ai săi şi Ianache Văcărescu au fost decapitaţi la Constantinopol. Având în vedere sfârşitul martiric al voievodului Constantin Brâncoveanu şi al celor patru fii ai săi împreună cu sfetnicul său, şi apreciind viaţa sa mărturisitoare, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, la 20 iunie 1992, trecerea în rândul sfinţilor a celor şase martiri Brâncoveni. Astfel, ziua de 16 august a fost stabilită ca zi de prăznuire a Sfinţilor Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, şi sfetnicul Ianache.

Sfântul Sinod a proclamat 2014 ca Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română, la împlinirea a 300 de ani de la martiriul lor. Cele două evenimente au fost aprobate la 29 octombrie 2012 de Sfântul Sinod al BOR, la propunerea patriarhului Daniel.

Cu prilejul Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, la 26 iunie 2014, în Aula Academiei Române, a avut loc Sesiunea de comunicări ”300 de ani de la moartea lui Constantin Brâncoveanu”, eveniment organizat de Secţia de Ştiinţe Istorice şi Arheologie şi Secţia de Arte, Arhitectură şi Audiovizual, potrivit site-ului https://acad.ro/.

”Pentru conştiinţa creştină şi naţională a poporului român, domnitorul martir Constantin Brâncoveanu (1688-1714) este un simbol al dăruirii jertfelnice şi totale faţă de Dumnezeu şi de neamul românesc, un reper viu al curajului mărturisirii credinţei în Hristos şi al demnităţii naţionale”, se arăta în mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, transmis cu acest prilej, menţionează site-ul Patriarhiei.

Constantin Brâncoveanu, un domn profund ataşat intereselor ţării şi ale neamului românesc întreg, după cum scria istoricul Nicolae Iorga, a ctitorit o serie de biserici şi mănăstiri: Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti (unde, în 1720, au fost aduse şi înhumate osemintele lui Constantin Brâncoveanu), Biserica Sfântul Sava din Bucureşti, Biserica de la Potlogi, Biserica de la Mogoşoaia, Mănăstirea Hurezi (sau Horezu), Mănăstirea Brâncoveni etc.

Constantin Brâncoveanu a fost şi un sprijinitor al ortodoxiei, culturii şi spiritualităţii popoarelor asuprite din cuprinsul Imperiului Otoman (lumea greacă, dar şi comunităţile din Asia Mică, Siria, Ierusalim sau Egipt). De asemenea, după ce Habsburgii şi-au instaurat stăpânirea în Transilvania, Brâncoveanu a acordat sprijin pe plan ecleziastic românilor de acolo împotriva unirii bisericii ortodoxe cu Roma sub presiunea Curţii de la Viena. Sprijinul său s-a manifestat prin tipărirea şi difuzarea de cărţi de cult în limba română, ctitorirea unor lăcaşuri de cult, precum biserica de la Făgăraş şi mănăstirea de la Sâmbăta de Sus, danii pentru biserici şi schituri etc.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Mesaje de Sfânta Maria Mare: URARI și FELICITARI pentru sărbătoriți, de Adormirea Maicii Domnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Mesaje de Sfânta Maria Mare: URARI și FELICITARI prin SMS de Sf Marie pentru sărbătoriți, de 15 august 2022, Adormirea Maicii Domnului

Data de 15 august este una încărcată de simboluri, e o zi în care creştinătatea prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului. Este vorba despre momentul în care Sfânta Fecioară Maria a trecut la cele veşnice. Se spune că în ziua Adormirii, îngerii şi sfinţii au umplut împrejurimile de lumină. De la funeralii ar fi lipsit apostolul Toma.

Iar când acesta a revenit, după 3 zile, s-a dus la mormânt și l-a găsit gol. Și se crede că Fiul Ei a ridicat-o la cer, de-a dreapta Lui, ca Împărăteasă. Unii oameni spun că de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții, cosiderând că ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica

De ce nu este greșit să spui „La mulți ani!” de Sfânta Maria?

Totuși, Biserica nu consideră greșit să spui ”La mulți ani!” cu ocazia acestei zile, fiind considerată o sărbătoare plină a bucuriei. Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, dupa cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutătu-te-ai la viața ceea ce ești Maica Vieții”. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mesaje de Sfânta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului)

Zi sfântă Fie ca din aceasta zi sfântă, in drumul lin al vieții tale sa răsară mereu cate-o raza de soare care sa-ti aducă fericire si bucurie. La mulți ani de Sfântă Maria!

Zi speciala Pentru ca astăzi este o zi speciala pentru tine, mă alătur si eu celor ce-ti doresc din adâncul sufletului un sincer La Mulți Ani!

Îngerii sa-ti călăuzească pașii La mulți ani, Maria! Îngerii sa-ti călăuzească pașii iar Sfântă Fecioara sa-ti lumineze drumul in viată.

Toata fericirea Astăzi e ziua numelui tău, un nume simplu si frumos, la fel de pur si gingaș ca tine. Iți doresc numai bine si sa ai parte de toata fericirea din lume. La Mulți Ani!

De Sfântă Maria, zi sfântă, sa se răsfrângă asupra ta toata bunătatea si dragostea izvorâte dintr-o inima mare. La mulți ani!

Citește și: Ce nume de fete și băieți se sărbătoresc de Sfânta Marie în 15 august și nume derivate din Maria. Variante ale numelui Maria

La mulți ani, Maria! Îngerii sa-ti călăuzească pașii iar Sfântă Fecioara sa-ti lumineze drumul in viată.

Pentru ca astăzi este o zi speciala pentru tine, mă alătur si eu celor ce-ti doresc din adâncul sufletului un sincer La Mulți Ani!

La mulți ani și mult noroc in aceasta zi speciala. Iți dorim sa ti se îndeplinească toate dorințele. Sănătate si numai bucurii cu ocazia zilei tale de nume.

Fie ca Sf. Fecioara Maria, sa te ocrotească, sa-ti călăuzească pașii si sa-ti lumineze calea. La Mulți Ani!
De ziua numelui tău, iți doresc tot binele din lume, noroc, fericire si sănătate. Sa se îndeplinească toate dorințele pe care o sa ti le pui. La mulți ani, Maria!

Felicitări dragul meu cu ocazia acestei zile. Iți urez sa fii mereu sănătos, energic si plin de bucurie. La mulți ani!

Fie ca din aceasta zi sfântă, in drumul lin al vieții tale sa răsară mereu cate-o raza de soare care sa-ti aducă fericire si bucurie. La mulți ani de Sfântă Maria!

Fie ca Sfântă Maria sa decoreze fiecare raza de soare care ajunge la tine cu succes, fericire si prosperitate. La mulți ani!
Întocmai ca Fecioara Maria al cărei nume li porți, învață sa ierți, sa fi mai bun, mai înțelept, sa mă ierți când greșesc si sa mă înveți sa fiu, la rândul meu, un om mai bun. La mulți ani!

Citește și: Mesaje de SFANTA MARIA. Urări şi felicitări pe care le poţi transmite persoanelor care îşi serbează onomastica

Pentru ca ești o persoana atât de buna, de drăguța si de loiala, îmi doresc ca Fecioara Maria sa aibă grija de tine, sa iți călăuzească pașii si sa iți lumineze calea in viată.

O zi frumoasa este ziua numelui tău! Sa te bucuri de viată, de zâmbete, de tot ce e frumos. La mulți ani Maria!

De Sf. Maria, zi de mare sărbătoare primește din partea mea cele mai sincere urâri de bine, sănătate, mult noroc si împlinirea tuturor dorințelor. Dumnezeu sa te călăuzească in tot cea-ce faci. La mulți ani!

Sa ai o zi frumoasa si sa te bucuri de numele pe care li porți. Sa fii fericita, iubita si bucuroasa. La mulți ani de Sfântă Maria!

În această zi speciala, iți transmit cele mai sincere urâri. Sa ai o viată plina de lucruri bune iar Sfântă Maria al cărei nume li porți sa te ocrotească mereu. La mulți ani de ziua numelui tău!

Citește și: 15 august – Sfânta Maria Mare. Tradiții, obiceiuri și superstiții din popor. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă

Un ocean de sănătate, un munte de noroc, un camion cu bani şi un sincer: La mulţi ani!

La mulţi ani, plini de fericire şi de împliniri! Să te pupe norocul şi să ai numai zâmbete şi soare în calea ta!

Dragă prietenă/prietene, pregăteşte băutura, că venim să te urăm, este ziua ta de nume, şi la greu nu te lăsăm. La mulţi ani cu sănătate, bucurie şi de toate!

Nu ştiu dacă îţi place numele pe care ţi l-au ales părinţii, dar eu îţi urez din suflet un călduros La mulţi ani! Că-ţi place sau nu, e totuşi ziua ta!

Nu-ţi urez să ai parte de bani, că ştiu că eşti descurcăreţ, nu-ţi urez nici să devii star, căci pentru oamenii din viaţa ta eşti deja o celebritate, îţi doresc să fii sănătos şi vesel, că restul vin singure! La mulţi ani, prieten drag!

Maria! Da, tu! Eşti dată în urmărire de către gaşca de prieteni, căci azi e ziua ta şi toţi vor să te ureze şi să te îmbrăţişeze! Mă alătur şi eu lor, sperând că te vom găsi, dar până una-alta, îţi zic acum: La mulţi ani!

Azi la meteo s-a anunţat cod galben de pupici şi de urări şi cred că responsabil pentru asta eşti tu. La mulţi ani!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”, pe 15 august sau pe 8 septembrie?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”, pe 15 august sau pe 8 septembrie? Se spune sau nu ”La mulți ani” de Adormiea Maicii Domnului?

Mulți români sunt în dilemă atunci când vine vorba despre Sfânta Maria. Pentru că există două sărbători religioase cu același nume, la 15 august și la 8 septembrie, nu se prea știe când se zice „La mulți ani” celor care poartă numele de Maria, Mariana, Marin sau alte derivate.

Pe 15 august, românii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului.  Nu mai puțin de 2,2 milioane de români (dintre care 1,8 milioane de femei) își serbează onomastica în această zi. Numai că sunt voci care spun că NU este bine să urezi La mulți ani de Sfânta Marie Mare, ci de Sfânta Maria Mică.

Citește și: cele mai frumoase mesaje de Sfânta Maria pe care le poți transmite celor care își sărbătoresc onomastica.

Pornind de la faptul că este vorba despre Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea în neființă a Fecioarei Maria, se presupune că este mare păcat dacă spui La mulți ani celor care poartă numele Sfintei Fecioare. Se zice că de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții, iar ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Biserica, însă, nu consideră greșit să spui ”La mulți ani!” cu ocazia acestei sărbători, fiind considerată o sărbătoare plină de bucurie. Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, după cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie, scrie creștinortodox.ro.

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica

După credința Sfintei Biserici, la Adormirea Maicii Domunului, trupul ei n-a cunoscut putrezirea, care vine după moarte, nici n-a rămas în mormânt. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu și proslăvit, a fost mutată, cu trup cu tot la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri. Dar, spre deosebire de Mântuitor, ea a fost dusă la ceruri de îngeri, nu prin puterea ei, ca Mântuitorul. Și de acolo se roagă de-a pururi pentru noi.

„Sărbătoarea aceasta are, chiar dacă vorbim despre <adormire>, o semnificație dincolo de moarte pentru cei ce au această înțelegere tainică a sărbătorii. Alții o înțeleg drept o comemorare a morții Sfintei Maria, prin urmare pentru aceștia nu e corect să se spună <La mulți ani!>, având în vedere că vorbim despre o înmormântare. Cea mai potrivită interpretare și cea caracteristică ortodoxiei este cea ce are în centru învierea, viața cea veșnică și nu cea ce pune accentul pe moarte.

La noi moartea e doar o ușă, o trecere, un prag. Așa cum spune și rugăciunea: < Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții >. Deci, accentul cade pe viața veșnică, prin urmare este corect să spunem < La mulți ani >”, explică și părintele Ioan Chirilă, președintele senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Citește și: Ce nume de fete și băieți se sărbătoresc de Sfânta Marie și nume derivate de la Maria

În calendarul popular, de Sântă Maria Mare se marchează trecerea de la vară la toamnă, iar marinarii sărbătoresc de ziua ocrotitoarei lor, Ziua Marinei. În 15 august este și onomastica a 2,2 milioane de români.

Din anul 2009, ziua de 15 august a devenit sărbătoare legală și zi nelucrătoare la noi, la fel ca și în alte zece țări europene – Franța, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia sau în unele landuri din Germania.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea