Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Ziua Îndrăgostiţilor în lume. Află cum se sărbătoreşte Sfântul Valentin în alte ţări

Ziarul Unirea

Publicat

în

Fiecare ţară are propriile sărbători pe care le întâmpină cu fastul cuvenit, în funcţie de cum o percepe populaţia. Dintre toate, cea a Sfântul Valentin a reuşit, de-a lungul timpului, să depăşească bariere sociale, religioase şi culturale în multe state din întreaga lume. Astăzi, Sfântul Valentin – sau Ziua Îndrăgostiţilor – se sărbătoreşte cu fast în multe ţări, deşi nu peste tot este declarată sărbătoare oficială. Deşi esenţa este aceeaşi peste tot în lume, există tradiţii şi obiceiuri legate de această sărbătoare care diferă de la caz la caz.

Citește și: Mesaje de Valentine’s day. Urări de  Valentine’s day. Felicitări pe care le puteți trimite prin SMS de Valentine’s day

STATELE UNITE ALE AMERICII

Sf. Valentin (Valentine’s Day) se bucură de cea mai mare popularitate în Statele Unite. Adusă de către coloniştii englezi în secolul XIX, sărbătoarea a evoluat de la simpla carte poştală dăruită persoanei dragi, la bijuterii şi cadouri scumpe. Esther Howland din Worcester, Massachusetts, a fost cea care a realizat, în 1847, primele produse de serie destinate Sf. Valentin: felicitări embosate şi decorate cu dantelă. Prin a doua jumătate a secolului XX, cărţile poştale erau însoţite de cărţi, apoi de bomboane de ciocolată şi flori (în special trandafiri roşii). Epoca modernă a depăşit pragul cadourilor simbolice şi a ridicat ştacheta, astfel că bijuteriile fine şi diamantele dăruite sub semnul iubirii nu mai mirau pe nimeni. Citește și: Mesaje de ziua îndrăgostiţilor

Astăzi, Valentine’s Day este declarată sărbătoare oficială (zi nelucrătoare) în Statele Unite, astfel că locuitorii au la dispoziţie o zi întreagă pentru a-şi exprima iubirea şi recunoştinţa faţă de persoanele dragi. Cât despre cadouri…doar cerul este limita! La nivel naţional se organizează târguri şi festivaluri cu câteva zile înainte de Valentine’s Day, petreceri private în case sau restaurante, se oferă cadouri, inimioare de pluş, baloane în formă de inimă, flori, bomboane şi ciocolată. Inclusiv copiii participă la această sărbătoare: în şcoli sau grădiniţe se organizează piese de teatru sau spectacole de dans. Credeţi că distanţele sunt o problemă? Nicidecum, doar de aceea s-au inventat felicitările electronice sau comerţul online. Pe 14 februarie, toată America e in sarbatoare: ,,Happy Valentine’s Day!”.

Citește și: Cele mai frumoase mesaje de Dragobete și mesaje de 1 martie

FRANŢA

Ziua Îndrăgostiţilor este sărbătorită cu bucurie şi entuziasm şi în Franţa, chiar dacă nu la aceeaşi intensitate ca dincolo de ocean. Deşi nu se ştie exact când a fost sărbătorit pentru prima data Sf. Valentin (Saint Valentin) în Franţa, se spune că primele semne au apărut în perioada Evului Mediu şi erau legate de faptul că păsările începeau să se împerecheze în a doua jumătate a lunii februarie. Astfel, oamenii au considerat de bun augur să îşi trimită şi ei dovezi de dragoste de Ziua Îndrăgostiţilor şi au apelat la scrisori. Charles, Duce de Orleans, a fost primul tânăr francez care a trimis prima scrisoare de dragoste de Ziua Îndrăgostiţilor – aşa-numita ,,Valentine”. Charles o scrisese în timp ce era închis în Turnul Londrei, ca prizonier capturat în timpul bătăliei de la Agincourt (1415).

Numai că nu toţi cei care doreau să trimită scrisori aveau talent la scris, drept pentru care îndrăgostiţii secolelor XIV-XV apelau la darul poeţilor şi al scriitorilor. Aşa a apărut şi s-a împământenit în mintea oamenilor imaginea romantică a zilei de Sf. Valentin, sărbătorită cu foarte multe flori şi cadouri care constau, în special, în cărţi poştale, ,,cartes d’amities” cu mesaje elegante şi ciocolată. Citește și: Mesaje de valentine’s day

Citește și: Mesaje de dragoste • Scurte mesaje de iubire pentru el/ea soț(ie) • Declarații de dragoste emoționante

MAREA BRITANIE

Farmecul Zilei Îndrăgostiţilor ajunge pe 14 februarie şi în Marea Britanie, unde – la fel ca în multe alte ţări – oamenii îşi exprimă dragostea pentru persoana iubită dăruind în special flori, ciocolată şi cadouri alese cu grijă. Totuşi, aici există o tradiţie interesantă: în ziua de Sf. Valentin copiii obişnuiesc să cânte câteva melodii speciale şi sunt răsplătiţi cu bomboane, fructe sau bani. În anumite regiuni ale Angliei se coc delicioasele chifle Valentine (cu chimen, stafide sau prune), special pentru această ocazie.

O altă tradiţie populară de Ziua Îndrăgostiţilor este cea a publicării sonetelor de dragoste în reviste şi tabloide, aşa cum făceau pe vremuri marii poeţi.

Interesant este că, în secolul XV, tinerele obişnuiau să se trezească în ziua de Sf. Valentin înainte de răsăritul soarelui, pentru a sta la fereastră – exista convingerea că primul bărbat pe care îl vor vedea trecând prin faţa casei lor va fi ,,Valentinul” cu care se vor căsători în acel an. Însăşi Ophelia, personajul marelui dramaturg William Shakespeare din opera ,,Hamlet” (1603) apelase la acest obicei.

Vreţi să ştiţi la ce alte trucuri apelau fetele nemăritate pentru a atrage cât mai repede sortitul? Mâncau ouă cu sare – pentru a dezlega drumurile şi puneau patru frunze de dafin la colţurile pernelor, în ajunul Zilei Îndrăgostiţilor. Altele scriau numele iubiţilor pe hârtie şi împachetau în ele bile de lut, pe care le aruncau apoi în apă; se spunea că primul nume care se ridica la suprafaţă avea să fie al viitorului soţ.

ITALIA

Pornită de la ideea unui festival de primăvară sărbătorit în aer liber, în care tinerii se adunau în grădini sau lângă un copac bătrân, unde ascultau muzică şi rosteau poezii, sărbătoarea Sf. Valentin a cunoscut perioade interesante în Italia. Obiceiul a dispărut de-a lungul timpului şi nu a mai fost sărbătorit timp de câteva secole.

Mai târziu, obiceiul fetelor de a se trezi înainte de răsărit de Ziua Îndrăgostiţilor şi de a se uita pe fereastră convinse fiind că primul bărbat pe care-l vor vedea se va căsători cu ele în acel an (tradiţie existentă şi în Marea Britanie) a apărut şi în Italia şi a fost urmat o vreme ,,cu stricteţe”.

Citește și: Mesaje de 8 martie și felicitari de ziua femeii pentru femeile din viața voastră

Astăzi, majoritatea italienilor spun ca Ziua Îndrăgostiţilor este o sărbătoare importată din Statele Unite, la fel ca Halloween şi Ziua Mamei. Pentru mulţi dintre ei, cea mai mare sărbătoare a iubirii este ,,il giorno della festa degli innamorati”, o zi în care prietenii şi membrii familiei nu obişnuiesc să-şi facă daruri. Dar asta nu înseamnă că nu există cupluri de îndrăgostiţi care să nu celebreze Valentine’s Day: îndrăgostiţii ies de obicei în oraş, la restaurant sau la pizzerie. Pentru ei, sărbătoarea a căpătat acelaşi aer comercial ca în celelalte ţări: cele mai obişnuite cadouri dăruite cu această ocazie sunt parfumurile, trandafirii, bomboanele de ciocolată şi bijuteriile şi, nu în ultimul rând,  ,,Baci Perugina” – o mică alună învelită în ciocolată, care conţine o bucată de hârtie cu un citat romantic scris în patru limbi. Deosebit, nu?

DANEMARCA

Mult mai convenţionali, danezii au câteva tradiţii populare de Ziua Îndrăgostiţilor, pe care le-au păstrat din dorinţa de a avea o viaţă plină de iubire şi romantism. Una dintre ele este ,,felicitarea iubitului” – cel mai popular şi mai romantic obicei întâlnit în Danemarca de Ziua Îndrăgostiţilor. Pe vremuri, aceste felicitari erau transparente şi, puse în faţa unei lumini, reflectau imaginea unui îndrăgostit. Astazi, orice felicitare colorată sau muzicală, inscripţionată cu mesaje de iubire fermecătoare poate fi considerată ,,felicitarea iubitului”. Un alt obicei este cel al ,,ghiocelului” – potrivit tradiţiei, de Ziua Îndrăgostiţilor danezii trimit ghiocei prietenelor şi iubitelor lor. O altă tradiţie este denumita ,,Gaekkebrev”: demult, tinerii îndrăgostiţi obişnuiau să scrie poezii de dragoste sau poezii amuzante (aşa-numitele “gaekkebrev”). Expeditorul nu era obligat să se semneze, dar fata care primea poezia trebuia să ghicească numele expeditorului; dacă reuşea, în acelaşi an, era răsplătita cu un ou de Paşti.

Citește și: Valentine’s Day: Legenda Sfântului Valentin, protectorul îndrăgostiților și al căsătoriilor

Cum se sărbătoreşte Sf. Valentin în Danemarca? Se organizează concerte, spectacole şi expoziţii de artă, dar cel mai des se iese la restaurant. De asemenea, danezii profită de această zi pentru o vizită la Little Mermaid, Den Lille Havfure (în Copenhaga) sau la faimosul parc de distracţii Tivoli.

JAPONIA

Spre deosebire de culturile occidentale, în Japonia ,,răsfăţatulʼʼ Zilei Îndrăgostiţilor este bărbatul. Prin urmare, femeile sunt cele care fac daruri (de obicei ciocolată) bărbaţilor iubiţi pentru a-şi mărturisi dragostea, a-şi demonstra respectul sau a-şi onora orice obligaţie socială. Obiceiul japonezilor de a oferi ciocolată în ziua de 14 februarie a apărut pentru prima dată în 1936, când cofetăria Morozoff Ltd. din oraşul Kobe a sărbătorit în premieră în Japonia Ziua Îndrăgostiţilor, profitând de existenţa englezilor în acel oraş. În 1950 i s-a alăturat un alt cofetar, de data aceasta japonez, iar în anii ’70 a apărut un nou concept: acela de a dărui tipuri diferite de ciocolată, care să facă diferenţa între relaţii, fără alte cuvinte. Prin urmare, femeile puteau dărui ,,ciocolată fără obligţie” (şefilor, colegilor sau fraţilor) care nu implica niciun angajament, ,,ciocolata din obligaţie” – o ciocolată ieftină, pe care femeile o dăruiau bărbaţilor pentru care nu aveau niciun sentiment, ci doar obligaţia de a le mulţumi pentru ceva anume, şi ,,ciocolata plină de sentimente” – destinată prietenilor, iubiţilor şi soţilor.

Citește și: Cele mai frumoase mesaje de primăvară. Trimite şi tu un MESAJ, o FELICITARE, un SMS de Mărţişor

În anii ’80 a apărut şi ,,dreptul la replică” al bărbaţilor: ziua de 14 martie a fost decretată ,,Ziua Albă”, cea în care bărbaţii care au primit ciocolată de Ziua Îndrăgostiţilor trebuie să le răspundă femeilor respective cu un cadou. O regulă nescrisă spune însă că acel cadou dăruit femeilor (bijuterii, haine) trebuie să fie de cel puţin două-trei ori mai scump decât cel pe care l-au primit.

FINLANDA şi ESTONIA

În aceste două ţări, Valentine’s Day este mai degrabă o sărbătoare a prieteniei decât una a iubirii. De altfel, ziua de 14 februarie este ,,Ziua Prietenilor”, zi în care oamenii obişnuiesc să dăruiască felicitari şi mici cadouri prietenilor. Străzile sunt decorate cu inimioare, însă sărbătoarea pune accent pe iubirea non-romantică, cea faţă de prieteni şi membii familiei.

Cu toate acestea, 14 februarie este o zi potrivită pentru încheierea logodnelor şi în aceste două ţări.

GHANA

Locuitorii statului Ghana au adoptat multe tradiţii occidentale asemănătoare Valentine’s Day. Din 2007 însă, ziua de 14 februarie a fost declarată ,,Ziua Naţională a Ciocolatei”, Ghana fiind unul dintre cei mai mari exportatori de ciocolată din lume. Decizia a aparţinut Ministerului Turismului din Ghana, din dorinţa de a promova contribuţia statului la producţia mondială de ciocolată şi de a atrage turişti străini în Africa de Vest prin exponate de muzeu şi meniuri speciale în restaurantele tematice.

FILIPINE

În Filipine, una dintre cele mai populare tradiţii de Ziua Îndrăgostiţilor este masa nunţii, care reuneşte în spaţii mari şi deschise (organizate pe teritoriul întregii ţări) sute de cupluri de îndrăgostiţi. Pentru aceştia se organizează ceremonii publice de căsătorie. În 2013, de exemplu, 4.000 de cupluri s-au căsătorit de Ziua Îndrăgostiţilor.

ROMÂNIA

Până în urmă cu câţiva ani, românii considerau – ca şi italienii – Ziua Îndrăgostiţilor ca fiind una de import, în condiţiile în care România avea deja o sărbătoare tradiţională a iubirii: Dragobetele. Sărbătorit pe 24 februarie, Dragobetele a apărut în folclorul românesc încă de pe vremea dacilor.

Recent însă, Ziua Îndrăgostiţilor a început să fie sărbătorită în rândul tinerilor, care obişnuiesc să ofere persoanei iubite diferite cadouri precum flori, bomboane de ciocolată şi chiar figurine de pluş.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

27 Martie: Ziua mondială a teatrului

Bogdan Ilea

Publicat

în

27 Martie: Ziua mondială a teatrului La 27 martie, artiştii şi publicul din toată lumea celebrează ziua mondială a teatrului. Aniversată în fiecare an , a fost instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea