Rămâi conectat

Curier Județean

Ziua Culturii Naționale: Mihai Eminescu, celebrat într-un mod inedit, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Ziua Culturii Naționale: Mihai Eminescu, celebrat într-un mod inedit, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia

În fiecare an, la mijlocul lunii ianuarie, elevii și dascălii Școlii Gimnaziale,,Avram Iancu” din Alba Iulia organizează activități menite să evoce personalitatea marelui poet național, Mihai Eminescu. Celebrarea nașterii poetului nostru național coincide cu Ziua Culturii Naționale, iar în acest context s-au desfășurat numeroase manifestări cultural-artistice: ,,Citiți-l pe Eminescu, nu îl comemorați!”, ,,Dor de Eminescu”, ,,Eminescu- Voievodul cuvintelor”, ,,Ziua Culturii sub geniul lui Eminescu”, ,,Inegalabilul Eminescu”. La desfășurarea și derularea proiectelor au participat doamnele profesoare: Diane Popa, Lăcrimioara Burde, Gabriela Marina, Mirela Ianc, Dana Slevaș și Camelia Pop.

Citește și: Amintirile lui Mihai Eminescu din Blaj: A venit cu gândul de a-şi da examenele restante pentru a absolvi clasa III-a

În cadrul orelor de limba română și educație plastică, elevii de gimnaziu au realizat afișe, au prezentat viața și opera poetului, dar și aspecte mai puțin cunoscute despre poetul român, au evocat personalitatea poetului nepereche, au recitat versuri din lirica eminesciană și au prezentat grafic tema naturii din poeziile poetului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul:,,Citiți-l pe Eminescu, nu îl comemorați!” s-a desfășurat sub coordonarea prof. Diane Popa, activitate prin care s-a urmărit atragerea elevilor spre lectură, prin promovarea culturii naționale și a valorilor autentice, dezvoltarea unor abilități de comunicare, de lucru în echipă, formarea și dezvoltarea gustului pentru lectura individuală, dar și colectivă și, nu în ultimul rând, întâlnirea cu poezia lui Eminescu prin intermediul unei lecții deschise.

Citește și: Mihai Eminescu data naşterii • Mihai Eminescu biografie pe scurt • Mihai Eminescu opere, cărți, poezi • Mihai Eminescu scurt referat

Elevii școlii au primit dimineața, la intrarea în școală, răvașe cu strofe din diverse poezii eminesciene, iar în timpul pauzelor au căutat strofele lipsă primite de colegi, reconstituindu-le, printr-o activitate de tip puzzle. Apoi, împărțiți pe echipe, au rezolvat probe scrise și orale despre opera și viața poetului.

„Elevii de azi sunt din ce în ce mai demotivați atunci când este vorba de lectura individuală, așa că prin intermediul acestui proiect, profesorii au încercat să găsească o metodă alternativă de a-i atrage pe elevi să facă acest lucru într-un mod plăcut, dar și util: o activitate de tip puzzle prin care să facă cunoștință cu opera lui Eminescu într-un mod inedit. Eminescu trebuie citit, nu comemorat! Doar așa se poate împlini ce și-a propus poetul: să facă educație culturală noilor generații”, a precizat coordonatoarea proiectului, prof. Diane Popa.

Citește și: 15 ianuarie 1850, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, poetul naţional al României

Astfel, aproape toți elevii din clasele V-VIII, personalul didactic și nedidactic de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia au participat la o sesiune de lectură colectivă. Elevii s-au implicat activ, îmbunătățindu-și calitățile de comunicare, negociere și sinteză. Obiectivele proiectului au vizat următoarele aspecte: stabilirea unei relații de prietenie și colaborare între elevii școlii; promovarea valorilor culturale autentice; formarea unei atitudini pozitive față de lectură; încurajarea cunoașterii operei lirice a lui Eminescu.

De asemenea, la Centrul de Informare și Documentare din cadrul școlii, elevii coordonați de prof. Camelia Pop au amenajat o expoziție cu desenele și afișele realizate, s-au documentat căutând informații despre viața poetului național pentru realizarea proiectelor în care au fost implicați.

La sfârșitul activității, elevii au fost capabili să recunoască poezii reprezentative din lirica eminesciană, să identifice perioada în care se celebrează poetul național, Mihai Eminescu, dar și Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie), să descopere mesajul poeziilor eminesciene îndrumați de profesoarele de limba și literatura română, să lucreze în echipă, să reconstituie strofe din poeziile

eminesciene, să se familiarizeze cu unele poezii din lirica eminesciană, să ducă la bun sfârșit o sarcină, să respecte termenul unei sarcini, să se încadreze în timp, să-și dezvolte gustul pentru lectura poeziilor lui Eminescu.

Elevii premiați în cadrul acestui proiect au fost : Morgovan Andreea, Paștiu Vlad, Pop Andreea, Ghib Paula, Răbulea Medeea, Catană Daria, Vinczeller Maria, Pătruțiu Alexandra, Iancu Nicolae, Sara Mohamed, Giura Sara, Ghebeneu Tudor, Raul Bocăniciu, Popa Samir, Robert Jermendy, Chiriac Bogdan, Zlătaru Rocsana, Evu Lucas, Darius Bulac, Beatrice Schazer, Vesa Daria, Varga Robert, Sîrbu Alexia, Mara Dreghiciu, Pițu Bianca, Crăciun Alexandra, Cosma Miruna, Popa Darian, Dreghici Bogdan, Eneșel Raul, Chiselițe Darius, Sasu Denisa, Maia Bogdan, Zurman Tudor, Vișan Tiberiu, Păcurar Luca, Găiseanu Daniela și Palamariu Daria.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Preșcolarii de la GPP Nr.9 din Alba Iulia, au sărbătorit în avans Ziua Mondială a Apei printr-o vizită la SGA

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preșcolarii de la GPP Nr.9 din Alba Iulia, au sărbătorit în avans Ziua Mondială a Apei printr-o vizită la SGA

La 22 martie, în fiecare an, este Ziua Mondială a Apei, o zi dedicată concentrării atenției asupra problemelor legate de apă pe care anumite locuri de pe glob le întâmpină.

Preșcolarii de la Grădinița cu program prelungit Nr.9 din Alba Iulia, au sărbătorit în avans evenimentul printr-o vizită la SGA – Sistemul de Gospodărire a Apelor din Alba Iulia, instituție parteneră cu grădinița de mai bine de 10 ani și parteneri educaționali în proiectul „Micii Ecologiști ai Cetății”, proiect ajuns la a XI ediție în acest an.

În urma vizitei, preșcolarii au aflat informații despre activitatea instituției, despre cum putem preveni poluarea și a beneficia de apă de calitate!

Elit - Gustul Desăvârșit

Calitatea resurselor de apă este din ce în ce mai mult ameninţată de poluare, iar micii preșcolari, viitori adulți, trebuie să afle că apa curată ne oferă şansa la o viaţă mai sănătoasă, iar calitatea vieţii se reflectă în comportamentul fiecăruia dintre noi faţă de apă, protejarea şi conservarea calităţii ei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Birou Cadastru angajează personal pentru activităţi de teren, efectuare măsurători şi prelucrare date pe calculator

Unirea Ziarul

Publicat

în

Birou Cadastru Maxim cu sediul în Municipiul Alba Iulia angajează personal tânăr pentru activităţi de teren, efectuare măsurători şi prelucrare date pe calculator

Alătură-te echipei noastre şi fă parte din biroul nostru tehnic!

Cerinţele de încadrare a personalului sunt minime:

– Disciplină

Elit - Gustul Desăvârșit

– Seriozitate

– Dorinţa de muncă

– Abilităţi practice IT

Trainingul este asigurat de societate, iar beneficiile financiare sunt motivante.

Profită de şansa dezvoltării profesionale într-un mediu modern cu aparatură şi tehnologie de ultimă generaţie alături de echipele noastre de profesionişti.

Aşteptăm CV-urile dumneavoastră la adresa de email [email protected], pe WhatsApp la numărul de telefon 0766216570 sau la sediul nostru din Municipiul Alba Iulia, Strada Septimius Severus nr. 55, Apartament 3, Birou Cadastru Maxim.

Vă aşteptam cu drag!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Elevii de la Colegiul Militar din Alba Iulia, rezultate deosebite la olimpiada de fizică, etapa județeană: Pe ce locuri s-au clasat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari pasionați de științele exacte, care au concurat în acest an la faza județeană a Olimpiadei de Fizică au reușit să obțină rezultate foarte bune în ierarhia locală. Rezultatele înregistrate de elevi demonstrează că dețin cunoștințele necesare pentru a performa la această disciplină.

Pregătiți de doamnele profesoare Dorina Filipescu, Sanda Irimie și Laura Ciobanu, elevii colegiului militar au obținut un Loc II, un Premiu III și patru Mențiuni.

Elit - Gustul Desăvârșit

Elevul caporal Andrei Mureșan (clasa a X-a), coordonat de doamna profesoară Dorina Filipescu a reușit să se claseze al doilea în ierarhie, iar elevul fruntaș Ionuț Bonțe (clasa a IX-a), coordonat de doamna profesoară Laura Ciobanu a obținut Premiul III.

Mențiuni au obținut elevul caporal Tudor Moga (clasa a X-a) și elevii fruntaș Claudiu Stanciu și Szabo Sonya (clasa a IX-a), sub coordonarea doamnei profesoare Sanda Irimie și elevul fruntaș Fineas Nathan Lascu (clasa a IX-a), pregătit de doamna profesoară Dorina Filipescu.

Tuturor felicitări și mult succes la următoarele concursuri!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare