Rămâi conectat

Actualitate

Viitorul comunităților din Munții Carpați, dezbătut la Cugir într-o conferință organizată de Comitetul European al Regiunilor

Publicat

în

Viitorul comunităților din Munții Carpați ar fi mult mai bine conturat și mai sigur dacă ar exista, la nivelul Uniunii Europene, o strategie similară cu cea a Dunării.

Aceasta este concluzia principală a conferinței cu tema ”Viitorul comunităților montane europene. Perspective carpatice” organizată luni, 14 mai, la Cugir, de către Comitetul European al Regiunilor (CoR). Întâlnirea, la care au participat reprezentanți ai Comisiei Europene, ai CoR și ai unor comunități locale și județene din România, a reprezentat o primă dezbatere pe această temă, scopul final fiind acela de a aduce în atenția decidenților de la nivelul UE problemele cu care se confruntă aceste comunități. În condițiile în care, în România, se află peste 40% din întregul areal al Munților Carpați, o soluție în acest demers ar reprezenta un mare avantaj pentru țara noastră. O astfel de strategie nu va aduce direct bani către aceste comunități, dar va prespune identificarea nevoilor și găsirea unor soluții comune pentru locuitorii din cele opt țări pe teritoriul cărora se află Munții Carpați.

“Avem nevoie de dezvoltarea infrastructurii, să sprijinim turismul, să protejăm mediul și să conservăm moștenirea culturală. Noi, aici, am inițiat o asociație de dezvoltare în Munții Șureanu cu primarii din zonă pentru a dezvolta, în primul rând, infrastructura în zona domeniului schiabil. Regiunea carpatică e printre cele mai puțin dezvoltate în comparație cu media europeană, infrastructura e slab dezvoltată, resursele sunt puține și există o perspectivă slabă a oamenilor din zonă, înregistrându-se un trend negativ demografic”, a spus primarul orașului Cugir, Adrian Teban, membru CoR. În opinia acestuia, cel mai important proiect care ar avea un proiect pozitiv ar fi ”Via Carpatia”, o autostrada care să lege Marea Baltică de Constanța și apoi până în Grecia la Marea Egee. ”Avem nevoie de dezvoltare turistică integrată, de creșterea comerțului și o mai bună creștere a capitalului, o abordare comună în problemele de mediu. Ar trebui să facem schimb de bune practici, nu neaparat la zone macro, chiar și micro, dar zone care s-au dezvoltat și care au avut un impact pozitiv”, a completat primarul din Cugir.

Electrica Furnizare Discount

Marco Onida, Înalt funcționar al Comisiei Europene, DG REGIO, Expert în Direcția Generală pentru Politica Regională și Urbană, fost Secretar General al Convenției Alpine, a precizat că la nivelul Comisiei Europene există, deocamdată, o reticență în ceea ce privește existența unei astfel de strategii a Carpaților, dar această poziție s-ar putea schimba în viitor. ”Nu avem încă un program transnațional pentru Carpați și nu știm dacă se va întâmpla în viitorul apropiat. Există de mai mulți ani posibilitatea cooperării interregionale, care promovează proiecte în domeniul energiei la nivel regional, între diferite regiuni fără ca acestea să se învecineze în mod necesar”, a spus Marco Onida. Acesta a spus că o strategie macro-regională pentru Carpați este necesară doar dacă aduce valoare adăugată, dacă aduce ceva în plus, respectiv proiecte pentru viitor.

Directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională ”Centru”, Simion Crețu, a fost mult mai tranșant și a susținut că existența unei Strategii a Dunării nu ajută cu nimic comunitățile din regiunea Centru. “De ce să ne opunem unui program pentru o strategie mai ales că nu este vorba de bani. Cred că ar trebui făcut un grup de acțiune la care să participe toate Consiliile Județene, ADR-urile, Ministerul Turismului, MAE astfel încât acest demers să fie asumat la nivel național. Există această temere de suprapunere pe SUERD (Strategia UE pentru Regiunea Dunării – n.r.)”, a spus Simion Crețu. Au mai vorbit în cadrul Conferinței, Alin Nica, primar al comunei Dudeștii Noi din Timiș, membru CoR, Csaba Borboly – președintele CJ Covansa, ambii membrii CoR, precum și reprezentanți ai Consiliilor Județene din Sibiu și Brașov. De asemenea, au luat cuvântul Harald Egerer din partea Secretariatului General al ”Convenției Carpatice” și Christoph Promberger, reprezentant al fundației ”Conservation Carpathia”. La dezbateri au mai participat primarii comunelor Săliștea, Pianu și Șugag, precum și președintele CJ Alba, Ion Dumitrel. Dezbaterea a fost moderată de Raul Cazan, preşedinte al asociaţiei non-guvernamentale ”2Celsius”, cu activitate şi proiecte în domeniul protecţiei mediului.

”Am organizat dezbaterea în ideea de a construi lucruri pe termen mediu și lung. În momentul în care avem o strategie și o viziune pe termen lung putem vedea progrese. În Cadrul CoR vom continua discuțiile și sperăm ca împreună cu guvernele naționale și cu repreznetanții Comisiei Europene să putem evolua, fie că vorbim de Convenția Carpatica, fie că vorbim de dezvoltarea Carpaților în cadrul Strategiei Dunării. Important este să vedem că se fac progrese pentru oamenii care trăiesc în aceste comunități montane”, a concluzionat Adrian Teban.

Publicitate

Actualitate

Nelu Tătaru, despre posibilitatea unei tulpini românești de COVID-19: „La noi, observăm modificări și ca agresivitate, dar și ca palier de vârstă”

Publicat

în

Nelu Tătaru, despre posibilitatea unei tulpini românești de COVID-19: „La noi, observăm modificări și ca agresivitate, dar și ca palier de vârstă”

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, a discutat în cadrul unei emisiuni, referitor la verificarea suspiciunilor legate de apariția unei mutații COVID în România, aceasta fiind observată în special în zona Moldovei, extrem de virulentă și cu manifestări grave.

„Dacă inițial, tulpina de Wuhan avea o răspândire de 1/2-3, cea Alfa din Marea Britanie avea o răspândire de 1/3-4, la tulpina Delta, pe care o avem acum, transmiterea se face de la 1/5-8 și asta pentru că orice selecție a unei tulpini devine și mai agresivă. La noi, observăm modificări și ca agresivitate, dar și ca palier de vârstă. În acest moment avem 1.885 de pacienți ATI din care 41 sunt copii, am avut și 400, 500 de decese pe zi. Agresivitatea pe o patologie pulmonară, și nu vorbim în acest moment doar de o pneumonie COVID, vorbim și de acea explozie de citokine, de acele afectări care sunt vasculare, sunt manifestări pe care fiecare organism le dezvoltă diferit și la care reacționează diferit.”, a declarat Nelu Tătaru în cadrul emisiunii „Legile Puterii”.

Electrica Furnizare Discount

Nelu Tătaru a afirmat că evoluția extrem de agresivă a bolii poate fi pusă și pe seama întârzierii cu care pacienții ajung la spital.

„În general, la noi valul ajungea la noi cam la o lună, o lună și jumătate după Europa de Vest și atunci știam cum să-l gestionăm și ne pregăteam. Pe de altă parte, pacienții vin acum mai târziu către spitale, ori anticorpii monoclonali și antiviralele sunt pentru primele stadii ale bolii, în starea lor rămân doar tratamentele pentru terapie intensivă, ori aici depinde foarte mult partea umană.”, a declarat Nelu Tătaru.
„De aproape 2 ani medicii încearcă salvarea acestei națiuni”

Totodată, fostul ministru al Sănătății susține că România a ajuns într-o situația dramatică în valul 4 Covid din cauză că lupta medicilor pentru a preveni și combate pandemia a fost sabotată de un val de negaționism.

„Cred că, de aproape 2 ani, colegii mei medici încearcă salvarea acestei națiuni, chiar dacă după aproape fiecare etapă de relaxări am avut parte de o zădărnicire a eforturilor noastre, iar în ultimele 2 valuri, cel puțin, am ajuns să tratăm ultima verigă a pandemiei, cea spitalicească. Practic, noi salvam în timp ce alții îndemnau la nesupunere, la necunoaștere.

Să ne amintim că anul trecut, la finalul primului val, am avut 3 săptămâni de relaxare fără nicio legislație și 5.000 de oameni au plecat acasă, îndemnați și chiar instigați de acele grupuri de negaționiști care le spuneau că virusul nu există, că masca nu ajută. Câți dintre cei oameni au plătit cu viața pentru că au crezut fără se se informeze, fără să ceară părerea medicilor?! Pentru că în tot acest timp ne-am confruntat nu numai cu această revoltă antivaccin, ci și antisistem medical.”, a mai afirmat Nelu Tătaru.

Sursa: DCNEWS.ro

Citește mai mult

Actualitate

Un tânăr a fost declarat ADMIS la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi, chiar dacă a URINAT într-o sticlă, în sala de examen. Ce spune IJJ Botoșani

Publicat

în

Un tânăr a fost declarat ADMIS la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi, chiar dacă a URINAT într-o sticlă, în sala de examen. Ce spune IJJ Botoșani

Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) Botoșani a demarat o anchetă internă după cazul tânărului care a urinat într-o sticlă, în sala de examen. Instituția spune că s-a urmărit interesul candidatului, dar ca să nu se mai repete astfel de situații, va schimba regulamentul.

Dacă i s-ar fi permis să părăsească sala pentru a merge la toaletă, candidatul la examenul pentru școala de subofițeri avea obligația să predea lucrarea și nu mai avea dreptul să intre în sala de examen. Așa că, precizează Jandarmeria Botoșani într-un comunicat transmis astăzi, faptul că nu a fost lăsat să meargă la toaletă și a fost pus să-și facă nevoile într-o sticlă a reprezentat „o soluție de compromis”, în interesul candidatului. Totuși, pentru ca „astfel de situații” să nu se mai repete, instituția spune că va schimba regulamentul.

„Soluția (cu acordul celorlalţi candidaţi şi posibilă prin absenţa candidaţilor de sex feminin din sală) pentru rezolvarea situației apărute a fost una de compromis, prin care s-a urmărit, în primul rând, interesul candidatului pentru finalizarea testului, dar şi respectarea metodologiei”, a arătat Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) Botoșani într-un comunicat. Instituția a demarat o anchetă internă.

Electrica Furnizare Discount

Regulamentul în vigoare prevede că, înainte de examen, candidaților li se oferă 15 minute pentru a merge la toaletă. Apoi, oricine iese din sală este obligat să predea lucrarea.

„Din momentul deschiderii plicului cu teste, niciun candidat nu mai poate intra sau ieși din sală decât dacă predă foaia de răspuns și semnează de predarea acesteia. Candidații au luat cunoștință despre această obligație, iar cu 15 minute înainte de începerea probei au fost asigurate condiţiile pentru satisfacerea nevoilor fiziologice, pentru a evita apariția unor astfel de situații neprevăzute în metodologia specifică”, a precizat IJJ Botoșani.

Pentru că astfel de situații au apărut chiar și cu cele 15 minute acordate înainte de examen, Jandarmeria are de gând să schimbe metodologia de concurs.

Candidatul s-a clasat între primii din cei peste 800 de candidați, fiind declarat admis, a spus Dan Izotov, purtător de cuvânt în cadrul IJJ Botoșani, potrivit monitorulbt.ro.

Știrea inițială

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Botoşani a dispus verificarea condiţiilor de desfăşurare a probei de evaluare a cunoştinţelor candidaţilor înscrişi la concursul de admitere la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi ‘Petru Rareş’ Fălticeni, după ce unul dintre candidaţi a urinat în sala de examen, ca urmare a faptului că nu i s-a permis să meargă la toaletă în timpul examenului.

Verificările au fost dispuse după ce în mass-media locală au apărut informaţii cu privire la faptul că unul dintre tinerii participanţi la proba scrisă a examenului pentru Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi, care s-a desfăşurat, sâmbătă, la Colegiul Naţional ‘AT Laurian’, a fost determinat să urineze într-o sticlă, din cauză că supraveghetorii nu i-au permis să meargă la grupul sanitar, invocând regulamentul de desfăşurare a acestei probe.

‘La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani vor fi verificate aspectele semnalate pe timpul desfăşurării probei de evaluare a cunoştinţelor candidaţilor în cadrul concursului de admitere la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi ‘Petru Rareş’ Fălticeni, sesiunea septembrie – octombrie 2021. Vom reveni cu precizările necesare în cel mai scurt timp posibil, conducerea inspectoratului fiind prima interesată de lămurirea aspectelor semnalate, conform prevederilor legale’, a precizat purtătorul de cuvânt al IJJ Botoşani, Dan Izotov, potrivit Agerpres.

Sursa: dcnews.ro

Citește mai mult

Actualitate

ANCHETĂ într-un centru de vaccinare din România, după ce trei oameni au fost imunizați cu vaccinul GREȘIT

Publicat

în

ANCHETĂ într-un centru de vaccinare din România, după ce trei oameni au fost imunizați cu vaccinul GREȘIT

Este anchetă la un centru de vaccinare din Neamț, după ce trei persoane au fost vaccinate cu serul AstraZeneca la doza a treia, deși booster-ul se face în țara noastră doar cu un vaccin pe bază de ARN mesager. Un alt caz identic a fost descoperit și în Brașov, transmite Realitatea Plus. Se pare că cele trei persoane ar fi cerut să li se injecteze serul AstraZeneca, iar cadrele medicale i-au imunizat fără să le spună că momentan în țara noastră pentru doza a treia este folosit serul de la Pfizer sau cel de la Moderna. Persoanele în cauză s-au vaccinat în cursul silei de vineri, 21 octombrie.

Peste 110.000 de persoane au fost vaccinate

110.539 de persoane au fost vaccinate în 24 octombrie. În total 6.417.484 de persoane au fost imunizate de la începutul campaniei cu o doză, iar 5.920.032 dintre acestea au schema completă de vaccinare. De asemenea, 706.622 de persoane au făcut și doza a treia.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunță că, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, duminică, la ora 17.00, numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 (începând cu data de 27 decembrie 2020) a ajuns la 11.850.881.

Electrica Furnizare Discount

Au fost utilizate 9.013.480 de doze Pfizer BioNTech, 792.384 de doze Moderna, 851.758 de doze AstraZeneca și 1.193.259 de doze Johnson&Johnson.

În ultimele 24 de ore au fost 49 de reacții adverse în urma vaccinării. În ceea ce privește numărul total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, începând din 27 decembrie 2020, sunt 18.071 de reacții comune și minore.

EMA: Vaccinarea anti-COVID cu alt ser la doza a treia, mai eficientă

Vaccinarea cu alt ser față de cel folosit pentru primele două doze poate fi mult mai eficientă, susține Agenția Europeană a Medicamentului.

Un studiu publicat în Statele Unite săptămâna trecută arăta că persoanele care fac vaccinuri ce folosesc tehnologia clasică par să fie mai bine protejate dacă fac doza booster cu un vaccin care utilizează tehnologia ARN mesager, adică Pfizer sau Moderna. EMA a anunțat că va studia datele venite de la Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA), care a decis că o persoană poate primi un alt ser pentru doza a treia.

”Constatăm că există câteva rezultate promiţătoare în studii care confirmă că această abordare provoacă, prin anumite combinaţii de vaccinuri, un răspuns imunitar mai puternic decât atunci când se foloseşte acelaşi tip de vaccin, la o vaccinare suplimentară”, a declarat într-o conferinţă de presă Marco Cavaleri, însărcinat cu strategia vaccinării la EMA.

Sursa: stirileprotv.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare