Rămâi conectat

Curier Județean

VREMEA în ROMÂNIA: Vești bune pentru români. ANM anunță estimări METEO la nivel de UAT în 2022

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

VREMEA în ROMÂNIA: Vești bune pentru români. ANM anunță estimări METEO la nivel de UAT în 2022

Într-un interviu exclusiv pentru DC News, Sorin Cheval, director de Meteorologie Aplicată la ANM, a vorbit despre proiectul RO-Adapt, o strategia de pionierat în domeniul meteorologic din România:

Citește și: Vremea de Anul Nou, Revelion și Bobotează 2022. Prognoza METEO pe regiuni până în 9 ianuarie

„Aș menționa și un proiect național. Tot ce facem noi din punct de vedere științific, toate cercetările, ar trebui să aibă un impact. În acest sens, unul din instrumentele cele mai importante la nivel european, dar și global, e reprezentat existența unei strategii naționale de adaptare la schimbări climatice, dublată de un plan național de măsuri de adaptare la aceste schimbări. România are o strategie națională de adaptare, are și un plan de adaptare.

Citește și: Vremea de REVELION, Bobotează și de Sfântul Ioan 2022. Prognoza METEO până în 24 ianuarie

Totuși, acestea au cam expirat în ultimii 2 ani și acum e în curs de realizare RO-Adapt (Strategia Națională de Adaptare la Schimbări Climatice) în care ANM are, natural, un rol extrem de important. Facem pionierat, nu s-a făcut niciodată în România, iar pentru toți parametrii clasici există analize care acoperă întreg teritoriul național, pentru perioada 1961-2020, cu rezoluție la nivel de UAT. Toate UAT-urile au date meteorologice pentru această perioadă. În al doilea rând, aceste date sunt dublate și adaptate de un set de hărți, analize și statistici pentru fiecare sector cheie al României (…). Toate sectoarele au câte un set de indicatori calculat la nivel de UAT.

Toate aceste informații sunt disponibile prin acest proiect pentru viitoarele decenii. Până în 2030 vom pune la dispoziția publicului estimarea evoluției tuturor acestor parametrii la nivel de UAT. Omul dintr-un oarecare UAT va putea să știe care este estimarea numărului de zile cu ceață în acel UAT (…).

Citește și : Cum va fi VREMEA în anul 2022. Prognoza METEO indică că o sa fie unul dintre cei mai fierbinți ani din istorie

Toate acestea vor fi disponibile în câteva luni, ele fiind făcute până în 2100, pentru un scenariu moderat, dar și pentru un scenariu îngrijorător (worst-case scenario). Toate aceste produse sunt realizate în cadrul proiectului și sunt plătite de Statul Român. Ele vor fi disponibile gratuit într-o platformă (…). Este vorba de un site care va conține toate aceste informații și care vor fi actualizate periodic la un interval de ani. E un instrument pe care ANM, în misiunea ei de a proteja viața și bunurile, îl realizează și îl pune la dispoziția publicului, factorilor politici, agenților economici și mediului de afaceri. Este un interes foarte mare din partea mediului de afaceri.“, a precizat Sorin Cheval.

sursa: dcnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea