Vreme la extreme. După două zile cu temperaturi record, urmează un val de frig cu minime de minus 7-8 grade
Vreme la extreme. După două zile cu temperaturi record, urmează un val de frig cu minime de minus 7-8 grade
Vremea se va schimba radical în următoarele zile, avertizează meteorologii. După ce joi și vineri s-au înregistrat temperaturi de vară, iar mai multe stații meteo au înregistrat recorduri pentru această perioadă, începând de sâmbătă vremea se răcește, iar în unele zone ale țării va fi extrem de frig, cu minime de minus 7, minus 8 grade.
„Săptămâna viitoare, mai ales în a doua parte a ei, o masă de aer rece va determina scăderea valorilor de temperaturi sub ceea ce ar fi normal pentru a doua decadă a lunii noiembrie în țara noastră”, a anunțat, vineri, la Digi24, Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie.
În schimb, vineri, în jumătatea sud-estică a țării, au fost valori de temperatură specifice zilelor de vară: au fost 28 de grade la Călărași, 27 de grade la Pătârlagele, Fetești și Adamclisi, 26 la Giurgiu și Cernavodă, 25 la București-Filaret, Alexandria, Oltenița, Slobozia, Grivița, Câmpina și Târgoviște, a spus Elena Mateescu.
De altfel, vineri dimineață, la 37 de stații meteorologice s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi minime pentru o zi de 5 noiembrie de când se fac măsurători în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie. Trei stații au înregistrat chiar recorduri lunare – la Dedulești, Drăgășani și Predeal.
Și joi, 4 noiembrie, la 31 de stații temperaturile maxime au fost cele mai ridicate pentru o zi de 4 noiembrie, dintre care patru stații cu recorduri lunare: Făgăraș, Huedin, Supuru de Jos și Vărădia de Mureș, a detaliat Elena Mateescu.
Vremea în următoarele zile. Sub 10 grade la București
De sâmbătă, 6 noiembrie, însă, vremea se va răci și se va apropia de normalul termic al perioadei calendaristice: maxime de 10-19 grade.
Duminică, 7 noiembrie, se va păstra același ecart al valorilor de temperaturi, chiar ușor mai coborâte, 10-17 grade Celsius.
Luni, 8 noiembrie, va fi o ușoară creștere, până la 20 de grade Celsius, însă de marți, 9 noiembrie, o masă de aer mai rece va detemina scăderea regimului de temperaturi până la valori între 7-11-12 grade în partea de vest-sud-vest-sud a țării, chiar 8-9-10 grade în București, a declarat directorul ANM.
Și minimele vor fi foarte coborâte, astfel încât în depresiunile din estul Transilvaniei sunt posibile temperaturi de minus 7, minus 8 grade.
Pentru zona de vest a țării și zona de nord-est, până sâmbătă dimineață este în vigoare o avertizare meteorologică cod galben de ploi. Cantitățile de apă pot depăși 25-30 de litri pe metru pătrat, pe arii restrânse chiar 30-40 de litri pe metru pătrat, iar de sâmbătă dimineață până la ora 18:00, șapte județe din partea de vest a țării sunt vizate de un cod portocaliu de ploi, cantitățile de apă putând ajunge la 40-60 de litri pe metru pătrat, ceea ce înseamnă valori peste normalul unei luni noiembrie.
Când ninge?
Cu siguranță în următoarea perioadă vor fi și episoade de iarnă autentică, spune Elena Mateescu, chiar dacă experiența ultimilor ani și statistica climatologică – cel puțin a deceniului 2011-2020, cel mai cald deceniu din istoria măsurătorilor și în țara noastră – arată că au fost în medie ierni mai blânde în România la nivelul temperaturilor medii.
Nu au lipsit însă perioadele în care zăpada a fost prezentă nu numai în zona de munte, ci, așa cum s-a întâmplat în iarna anului 2020-2021, și în zonele mai joase de relief. Au fost, de asemenea, și fenomene de viscol, urmate de ger, astfel încât temperaturile au coborât sub minus 5-10 grade, a reamintit directorul ANM.
Elena Mateescu spune însă că este prematur ca meteorologii să se pronunțe cum va fi iarna anului 2021-2022. Cert este că până atunci, „avem o lună noiembrie al cărei debut a adus zile de vară și ne așteptăm ca cel puțin până la sfârșitul lunii să mai avem astfel de alternanțe de zile mai călduroase, urmate de perioade mai reci”, a declarat directorul ANM la Digi24.
Sursa:digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
12 decembrie 1916: Consiliul de Miniștri a aprobat transferul Tezaurului României în Rusia
12 decembrie 1916: Consiliul de Miniștri a aprobat transferul Tezaurului României în Rusia Tezaurul României este tezaurul care a fost trimis în Rusia în timpul primului război mondial și care nu a mai fost niciodată returnat în întregime. El includea tezaurul Băncii Naționale a României, valori aparținând unor diverse bănci românești private, societăți comerciale, persoane […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 20 de minute
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Actualitateacum 3 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 4 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum 2 zile
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Actualitateacum 50 de minute
12 decembrie 1916: Consiliul de Miniștri a aprobat transferul Tezaurului României în Rusia