Vot în Parlament pentru impozitarea pensiilor speciale. Proiectul a primit aprobarea senatorilor și urmează să fie trimis la Camera Deputaților

După ce ieri a primit aviz favorabil în comisia de buget, proiectul care prevede impozitarea pensiilor speciale, depus de ministrul Finanțelor în Parlament, intră azi la vot în Senat. Conform acestei legi, foștii președinți, parlamentari și judecători sunt printre cei vizați de noile reglementări. Premierul Viorica Dăncilă nu a fost de acord cu ideea de a promova modificările printr-o ordonanță de urgență, așa cum și-a dorit Eugen Teodorovici.

Comisia de buget a adoptat un raport de admitere cu amendamente. Printre amendamente este și includerea pensiilor foștilor președinți la impozitarea specială.

ELIT

Unul dintre amendamentele admise, marți, de Comisia de buget din Senat este cel al ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, inițiatorul acestui proiect, prin care este efectuată o corelare tehnică pentru a nu afecta pensia stabilită în baza principiului contributivității.

Știți foarte bine sunt mai multe categorii (de pensii-n.red.), sunt sumele evidențiate. Se stabilesc foarte clar acele zone pentru care se aplică noul mecanism propus de noi. Azi am adus un amendament astfel încât să întărim încă o dată faptul că nu atinge această zonă de contributivitate, este foarte bine ca lumea să știe că nu se impozitează partea de contributivitate„, a declarat, marți, ministrul.

De asemenea, senatorii au votat și pentru ca pensiile speciale de peste 7.000 de lei ale șefilor de stat să fie impozitate. Amendamentul a fost înaintat de senatorul UDMR Tanczos Barna.

Propunerea legislativă prevede impozitarea pensiilor între 7.000 și 10.000 de lei cu 30% din sumă. De asemenea, proiectul prevede și taxarea pensiilor mai mari de 10.000 de lei cu 50% din sumă. Măsura făcea parte inițial din pachetul de propuneri discutat odată cu rectificarea bugetară de la începtul lunii august.

Această impozitare vizează persoanele care realizează venituri din „pensii și/sau indemnizații pentru limită de vârstă, primite în baza unor legi/statute speciale denumite în continuare contribuabili, sunt obligate la plata taxei pe veniturile din pensii și indemnizații pentru limită de vârstă, denumită în continuare taxă„, conform proiectului depus la Senat.

Legea de impozitare a pensiilor speciale a fost adoptată de Senat cu 76 de voturi pentru și 16 abțineri. Actul normativ va fi transmis Camerei Deputaților, decizională în acest caz. Impactul bugetar estimat pentru anul viitor este de jumătate de miliard de lei.

sursa: digi24.ro/hotnews.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...