Rămâi conectat

Curier Județean

Vizita Papei în România: PROGRAM religios-cultural organizat pe CÂMPIA LIBERTĂŢII de la BLAJ, duminică, 2 iunie

Publicat

în

La finalul lunii mai, Suveranul pontif Papa Francisc va efectua o vizită în România. El va sosi în țara noastră pe data de 31 mai și va rămâne trei zile, iar pe data de 2 iunie va ajunge la Blaj.

Înainte de Liturghia de Beatificare, care va începe la ora 11:00, cei prezenți vor lua parte la un program Religios – Cultural organizat pe Câmpia Libertății de la Blaj în ziua de duminică, 2 iunie 2019, cu prilejul vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc.

Este al doilea suveran pontif care vizitează România. Primul a fost Papa Ioan Paul al II-lea în 1999. El a fost primul suveran pontif din istorie care a vizitat o ţară majoritar ortodoxă, de la marea schismă din 1054.

Elit - Gustul Desăvârșit

Atunci, Ioan Paul al II-lea s-a declarat bucuros că poate vizita România, pe care a numit-o „Grădina Maicii Domnului”.

Invitația oficială a fost făcută de președintele Klaus Iohannis în martie 2017. În România, Suveranul pontif va vizita pe lângă București și Iașiul, dar va ajunge și în județul Alba, la Blaj, unde este așteptat să celebreze o liturghie în care să fie beatificați episcopii greco-catolici martiri.

PROGRAM ÎN DETALIU

Orele:
08,00 – 08,35

Rugăciuni de dimineaţă
Rugăciunea Rozarului – Misterele de mărire
Conduce: Pr. Zaharie Pintea

08,35 – 08,55

Pricesne tradiţionale
Interpretează:
Sava Negrean Brudaşcu (voce solo)

• Cu crucea în spate
• Isuse, veşnic călător
• Isuse, Isuse, primeşte-mă la Tine
• Măicuţa sfântă

08,55 – 09,05

Rugăciunile Orei a treia (ora 9 dimineaţa)
Psalmul 50
Psalmi de laudă (148, 149, 150)
(material orientativ, în funcţie de orar)
Conduce : Pr. Zaharie Pintea

09,05 – 09,30
Pricesne tradiţionale
Interpretează:
Veta Biriş (voce solo)

• Isuse al meu, prieten bun
• Unde să mă duc eu, Doamne ?
• Am venit la Tine, Doamne
• Mamă dulce, mama mea
• Veniţi la mine, veniţi

09,30 – 09,50
Memorial: Iuliu Hossu
Recital dramatic, în trei secvenţe:
George Custură,
actor la Teatrul „Sică Alexandrescu” Braşov

Notă : Textul recitalului
este redactat separat.

09,50 – 10,15
Cântece religioase
Paula Selling (voce solo, cu acompaniament pe negativ)

-Ridica-voi ochii mei x x x
-Blândul păstor (Versuri : Traian Dorz)
-La umbra Crucii Tale (Versuri : Traian Dorz
Muzica : Aurel Bolboş)
-Rugăciune (Versuri : Mihai Eminescu
Prelucrare: Vasile Spătărelu)
Un cântec de slavă (Versuri: Traian Dorz,
Muzica : Paula Seling)

(10,15 – Instalarea Coralei CATOLICA, pentru Sfânta Liturghie)

La sosirea elicopterului şi pe timpul salutului credincioşilor, din papamobil:

1. Corala CATOLICA şi Paula Seling, solo:
Mai lângă tronul Tău

2. Corala CATOLICA:
Cântec pentru Episcopii Martiri (Versiunea Tutti)

3. Corala CATOLICA şi Mihaela Buhaiciuc , solo
Creştin sunt din leagăn.

Înainte de Sfânta Liturghie:
• Doxologia cea Mare

• Pe stăpânul

Sfânta Liturghie

La Cuminecare:
1. Corala CATOLICA, solo – Mihaela Buhaiciuc:
Cât de mărit – Francisc Hubic

2. Corala CATOLICA, solo – Mihaela Buhaiciuc:
Cântec pentru Episcopii Martiri – Anamaria Opreanu
Aranjament pentru cor mixt şi solo sopran, Mihail Gavril Gorbonov
(Versiunea cor mixt + solo sopran)

3. Corala CATOLICA, solo – Veta Biriş
O, Măicuţă sfântă x x x

4. Corala CATOLICA
Tu eşti Petru – Marius Cuteanu

După Sfânta Liturghie :
• Pe stăpânul
• Cântec pentru Episcopii Martiri
(Armonizare pentru cor mixt : Mihail Gavril Gorbonov)
• În astă zi frumoasă.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| ASCOR Alba Iulia, prezentă la evenimentul „Studentul ieșean” în capitala Moldovei. Conferință cu tema „Rugăciunea – drum către tine(ri)”

Publicat

în

FOTO| ASCOR Alba Iulia, prezentă la evenimentul „Studentul ieșean” în capitala Moldovei. Conferință cu tema „Rugăciunea – drum către tine(ri)”

Sâmbătă, 14 mai a.c., ASCOR Iași a organizat ediția a VIII-a a evenimentului „Studentul ieșean”, la care au participat și tinerii ascoriști albaiulieni.

„Studentul ieșean”, unul din cele mai importante evenimente organizate de ASCOR Iași, a ajuns anul acesta la cea de-a VIII-a ediție. Evenimentul s-a desfășurat sâmbătă, 14 mai, și, ca în fiecare an, a debutat cu participarea studenților la Sfânta Liturghie săvârșită la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” – Talpalari din Iași.

Elit - Gustul Desăvârșit

În continuare, studenții s-au deplasat către sala „Iustin Moisescu” din cadrul ansamblului mitropolitan, unde voluntarii ASCOR au organizat conferința cu tema „Rugăciunea – drum către tine(ri)”, susținută de părintele Serapion Pantea de la mănăstirea Partoș (jud. Timiș).

În cea de-a doua parte a zilei, tinerii studenți, organizați pe grupe de lucru, au participat la ateliere interactive organizate pe tema rugăciunii în viața creștinului. De asemenea, a avut loc evenimentul cultural Noaptea Muzeelor 2022, iar tinerii ascoriști ai celor două filiale s-au bucurat de vizitarea unor muzee din municipiul Iași.”, a transmis Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Mitropolia Ardealului


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| PREMII la Concursul Național de Fizică „Constantin Sălceanu”, primite de elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia

Publicat

în

PREMII la Concursul Național de Fizică „Constantin Sălceanu”, primite de elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia

Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, pasionați de domeniul științei și de disciplina fizică, au obținut premii la Concursul Național de Fizică „Constantin Sălceanu”.

Organizat începând cu anul 2003 de către de Facultatea de Fizică din cadrul Universității de Vest Timișoara, concursul are ca scop promovarea interesului pentru fizică în rândul elevilor de liceu și selectarea de studenți. Anul acesta, concursul s-a desfășurat online atât la Facultatea de Fizică din Timișaora, cât și în centrele de concurs din Alba Iulia (Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”), Reșița și Drobeta Turnu-Severin, reunind peste 300 de liceeni.

Premierea câștigătorilor a avut loc în weekend la Facultatea de Fizică din Timișoara, ocazie cu care, premianții au avut posibilitatea de a lua contact cu mediul academic, de la vizita facultatea, laboratoarele și sălile de curs și de a se familiariza cu dispozitivele experimentale din cabinetele de fizică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Elevii colegiului militar, coordonați de doamnele profesoare Dorina Filipescu, Sanda Irimie și Laura Ciobanu au obținut la acest concurs premii și mențiuni astfel:

Premiul II:
Eleva sergent Diana Olteanu (clasa a XII-a);
Eleva sergent Andreea Ghițoiu (clasa a XII-a);
Elev sergent major Andrei Zobrinschi (clasa a XII-a);
Premiul III:
Elev sergent Denis Rus (clasa a XII-a);
Eleva sergent Diana Dandu (clasa a XII-a);
Eleva plutonier adjutant Anamaria Șteopoae (clasa a XII-a);
Eleva sergent major Larisa Filip (clasa a XII-a);
Eleva sergent Maria Noja (clasa a XI-a);
Elev sergent Adi Tuță (clasa a XI-a).

Felicitări tuturor!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Mii de oameni au participat, sâmbătă și duminică, la Sărbătoarea Libertății de la Blaj. Goran Bregovic a fost invitatul special al evenimentului

Publicat

în

FOTO| Mii de oameni au participat, sâmbătă și duminică, la Sărbătoarea Libertății de la Blaj. Goran Bregovic a fost invitatul special al evenimentului

Mii de oameni au participat, sâmbătă și duminică, 14 – 15 mai 2022, la manifestările organizate în cadrul Sărbătorii Libertății de la Blaj, un eveniment care a îmbinat folclorul tradițional românesc, din prima zi, cu recitaluri susținute de Goran Bregovic și Delia, în a doua zi.

Proiectul cultural este dedicat unuia dintre cele mai importante momente din istoria românilor: Adunarea Națională de la Blaj. Astfel, evenimentul s-a desfășurat pe Câmpia Libertății din Blaj, locul istoric unde a avut loc Adunarea Națională din 1848.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ziua de sâmbătă a fost dedicată folclorului autentic și a cuprins spectacolul extraordinar „Cântec pentru făuritorii libertății”, cu participarea Ansamblului Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal. Pe scenă au urcat artiștii Veta Biriș, Mariana Anghel, Alexandru Pugna, Alina Pinca, Cornel Borza, Mirela Mănescu, Traian Jurchela, Roxana Reche, Nicolae Plută, Dorina Narița, Floricica Moga și Maria Filimon.

Programul a fost completat cu momente de reconstituire istorică in memoriam: Horea, Cloșca și Crișan, Avram Iancu, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Regele Ferdinand și Regina Maria. Concertul folcloric de pe Câmpia Libertății de la Blaj a fost prezentat, sâmbătă, de jurnalista Andreea Bogdan.

Sărbătorea Libertății de la Blaj a continuat în a doua zi, duminică, 15 mai 2022, cu recitaluri susținute, începând cu ora 19:00, de trupa „RE-BORN” din Blaj și apoi de îndrăgita artistă Delia.
Sărbătoarea Libertății s-a duminică seara cu un concert extraordinar susținut de Goran Bregovic.

Sărbătoarea Libertății este deja un eveniment de tradiție și are loc pe Câmpia Libertății din Blaj, locul de desfășurare al Adunării Naționale din 3/15 mai – 5/ 17 mai 1848. Această adunare a românilor transilvăneni, în timpul Revoluției de la 1848, a fost momentul exprimării publice a revendicărilor naționale, politice, religioase și sociale.

Sărbătoarea Libertății a fost organizată de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Blaj și Palatul Cultural Blaj.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare