Rămâi conectat

Curier Județean

Vizita Ambasadorului Israelului la Alba Iulia: Ce au discutat reprezentanții județului nostru cu Excelența Sa, David Saranga

Ziarul Unirea

Publicat

în

Excelența sa, domnul David Saranga, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Israelului în România, s-a aflat astăzi la Alba Iulia, într-o vizită de lucru.

La întâlnirea desfăşurată la sediul Primăriei Alba Iulia au participat preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, prefectul judeţului Alba, Nicolae Albu, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa şi cei doi viceprimari ai oraşului, Emil Antoniu Popescu şi Marius Filimon.

După scurte discuţii, în limba română, privind istoricul comunităţii evreieşti din Municipiul Alba Iulia şi din Judeţul Alba, despre multiculturalitate şi relaţiile diplomatice existente între România şi Israel, dar şi despre situaţia generată în cele două ţări de pandemia de COVID 19, au fost abordate teme importante privind cooperarea româno-israeliană.

Astfel, la nivel guvernamental, s-au creat 4 grupuri de lucru în domenii prioritare pentru dezvoltarea economică, cum ar fi: sănătate, agricultură, tehnologie şi securitate cibernetică. Ambasadorul israelian a arătat că deşi la nivel central, în cadrul ministerelor, există voinţă şi dorinţă politică de cooperare, lucrurile se mişcă mai încet şi mai greu, ca atare Ambasada este interesată de cooperări la nivel de judeţ, de oraş, deoarece colaborările la acest nivel sunt mult mai uşor de dezvoltat.

În domeniul „Sănătate”, propunerile Ambasadei Israelului se referă la transferul de informaţii şi experienţe, la colaborare între spitale, cu accent pe zonele rurale unde există problema lipsei medicilor de familie, precum şi la crearea, în zonele montate, a unui sistem util pentru servicii de sănătate destinate zonelor izolate.

Ambasada a propus, de asemenea, utilizarea telemedicinei, foarte bine dezvoltată în Israel. În acest sens, Consiliul Judeţean Alba urmează să stabilească o persoană de contact pentru legătura cu persoana specializată din cadrul Ambasadei, în vederea organizării unei întâlniri ZOOM sau a unei conferinţe ONLINE, pentru partaj de bune practici: ce face Israelul în domeniul medicinei la distanţă.

În domeniul „Agricultură şi Industrie Alimentară”, a fost propusă o colaborare cu firme şi asociaţii profesionale în domeniul creşterii animalelor, dar şi al legumiculturii şi viticulturii, un partaj de bune practici în ceea ce priveşte sistemele de irigaţii, fiind aduse în discuţie şi investiţii ale firmelor din Israel în judeţul Alba. De asemenea, Ambasada Israelului a solicitat Consiliului Judeţean Alba să desemneze o persoană de contact, în vederea identificării nevoilor şi a partajului de experienţă cu specialişti din Israel.

Cele două părţi au căzut de acord că este nevoie de investiţii şi în turism, în zona Munţilor Apuseni (sporturi de iarnă) şi a Munţilor Şureanu (Transalpina).

Preşedintele CJ Alba a adresat Ambasadorului David Saranga invitaţia de a reveni în Alba, în cadrul unei vizite în care să poată descoperi potenţialul economic şi turistic al judeţului, pentru discuţii detaliate privind: dezvoltarea economică, cu accent pe turism, digitalizare, precum şi învăţământul dual, domeniu pentru care ambasadorul israelian a precizat că poate asigura legătura cu institutul din Israel care se ocupă de acest tip de învăţământ.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit luni seara, în localitatea Spătac. Intervin pompierii din Blaj pentru stingerea flăcărilor. Garda de intervenție Blaj intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Spătac. Din primele informații, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea