Virgil Musta: „Riscăm să luăm calea Italiei, în care sistemul de sănătate să fie copleșit și lumea să moară la domiciliu”

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Victor Babeș, din Timișoara, consideră că obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise aglomerate este o măsură necesară în încercarea limitării răspândirii coronavirusului.

În lipsa aplicării acestei măsuri, dar și a altor soluții de luptă împotriva COVID-19, doctorul Virgil Musta avertizează că România s-ar putea trezi în situația Italiei sau a Spaniei, unde, din cauza supraaglomerării sistemului de sănătate, pacienții sunt trimiși să moară la domiciliu.

USR - Alegeri parlamentare 2020

“Da, s-ar putea să fie o măsură necesară (n.r. – purtatul măștii în spațiile deschise). În Spania, țară care a fost traumatizată de această infecție în prima parte a pandemiei, se iau măsuri drastice și necesare. De exemplu, în Andaluzia, cei care merg pe plajă sunt obligați să poarte mască”, a spus Virgil Musta.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

“Există soluții, dar nu toate sunt populare și ușor de luat, dar dacă nu luăm aceste măsuri și nu ne trezim în acest ultim moment, în acest al 12-lea ceas, riscăm să luăm calea Italiei și Spaniei sau a Franței, în care sistemul de sănătate să fie copleșit și lumea să moară la domiciliu pentru că nu mai are unde să se interneze. Nici nu vreau să mă gândesc la un asemenea scenariu”, a adăugat doctorul timișorean.

În acest context, Virgil Musta crede că purtarea măștii pe plajă poate fi o soluție pentru împiedicarea răspândirii noului coronavirus, chiar dacă această măsură nu este populară.

“În Spania, țară care a fost traumatizată de această infecție în prima parte a pandemiei, se iau măsuri drastice și necesare. De exemplu, în Andaluzia, cei care merg pe plajă sunt obligați să poarte mască. Eu cred că și aici, în momentul în care se constată că se adună prea multă lume la grătare, undeva în afara stațiunii, această activitate trebuie făcută sub control sau interzisă”, a precizat Virgil Musta.

Acesta a continuat: “Dacă într-o zonă, chiar dacă este în aer liber, oamenii stau unul lângă altul și respiră unul în fața celuilalt sau tușesc sau strănută, acea zonă poate deveni un focar de contaminare și de îmbolnăvire. De aceea, eu cred că orice activitate trebuie evaluată și să se ia măsuri pentru a nu deveni un factor de contaminare mai departe”.

De pe 15 mai, odată cu intrarea în vigoare a stării de alertă, românii au fost obligați să poarte măști de protecție în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

Sursa: libertatea.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419