Rămâi conectat

Actualitate

Violatorii și tâlharii iertați fac noi victime. Bilanţ la un an de la adoptarea legii propuse de Tudorel Toader

Mondoc Adriana

Publicat

în

Violatorii și tâlharii iertați de Tudorel Toader fac noi victime. Bilanţ la un an de la adoptarea legii 

Numărul infracţiunilor cu violenţă a crescut alarmant, după ce peste 9.000 de deţinuţi au fost eliberaţi din penitenciarele româneşti, în baza recursului compensatoriu. Se întâmplă la un an de la adoptarea legii propuse de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. La acea vreme, sindicaliştii din penitenciare au avertizat că tentativele de omor şi violurile se vor înmulţi odată cu intrarea în vigoare a actului normativ. Aproape 3.000 de noi infracţiuni cu violenţă s-au petrecut de atunci. Asta pentru că statul i-a eliberat, dar nu a luat şi măsuri pentru reintegrarea lor în societate.

De la începutul acestui an și până în octombrie, aproximativ 11.000 de deţinuţi au fost eliberaţi din penitenciarele din România. Dintre aceștia, peste 9.000 au fost puși în libertate în baza Legii recursului compensatoriu. Rata de recidivă este între 60 și 70%, spun sociologii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Adică două treimi dintre ei comit din nou fapte asemănătoare pentru care au fost iniţial închişi. Comparativ cu 2017, anul acesta, după intrarea în vigoare a legii recursului compensatoriu, numărul a 4 tipuri de infracţiuni grave a crescut îngrijorător. Vorbim despre aproape 3.000 de noi fapte de tentativă de omor, viol, lovituri mortale şi loviri sau alte violenţe.

Penitenciarele sunt oricum foarte aglomerate. Primul în top este cel din Vaslui cu un grad de ocupare de peste 166%. Acesta este urmat de Penitenciarul Brăila cu peste 154%. Şi la Târgu Jiu, Bucureşti sau la Miercurea Ciuc, centrele de detenţie şi-au depăşit cu mult capacitatea.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

OUG pentru creșterea salariilor, publicată în Monitorul Oficial. Marcel Ciolacu, apel către dascăli să revină la clase

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

OUG pentru creșterea salariilor, publicată în Monitorul Oficial. Marcel Ciolacu, apel către dascăli să revină la clase

Marcel Ciolacu, apel către dascăli să revină la clase pentru a încheia anul școlar
Ordonanța de Urgență care prevede creșterea salariilor profesorilor și personalului nedidactic a fost publicată în Monitorul Oficial. „Fac apel către dascăli să revină la clase pentru a încheia cu bine acest an școlar”, scrie pe Facebook liderul PSD, Marcel Ciolacu.

„Ordonanța de creștere imediată a veniturilor profesorilor și personalului nedidactic a fost publicată în Monitorul Oficial. Dar acest lucru trebuie completat printr-o reformă consistentă a salarizării din sistemul de învățământ. Iar asta se va întâmpla chiar de anul viitor, când viitoarea lege a salarizării unitare va fi aplicată. Voi continua să am toată deschiderea pentru dialog și pentru găsirea unor soluții realiste și aplicabile, care să aducă mai multă dreptate în sistemul de învățământ. Acesta este doar primul pas! Mai mult, mi-am asumat clar că viitorul Guvern va continua – cu și mai multă forță – să redea respectul și demnitatea cuvenite dascălilor. Fac apel către dascăli să revină la clase pentru a încheia cu bine acest an școlar! Discuțiile asupra problemelor legitime din sistem trebuie să continue, însă este vorba și de viitorul copiilor. De aceea, toate examenele trebuie să se desfășoare conform programărilor anunțate”, scrie pe Facebook Marcel Ciolacu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Salariul net al unui profesor cu studii superioare gradul didactic 1 și peste 25 de ani vechime crește de la 3.985 de lei la 4.707 lei
La această creștere se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică 10% și, după caz, creșteri salariale pentru dirigenție, inclusiv pentru educatori și profesori pentru învățământ primar (10%), învățământ special (15%), învățământ simultan (între 7 și 20%), predare în zone izolate (între 3 și 20%), predare în penitenciar (15%), gradația de merit (25%).

Salariul net al unui profesor cu studii superioare de lungă durată cu definitivat și 5-10 ani vechime se majorează de la 2.713 lei la 3.365 lei.

Venitul net al unui profesor cu studii superioare de lungă durată debutant crește de la 2.376 lei la 2.956 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Pensii 2023: Din ce se contituie stagiul de cotizare și care sunt perioadele asimilate necontributive

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensii 2023: Din ce se contituie stagiul de cotizare și care sunt perioadele asimilate necontributive

Stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu declaraţie individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii.

Citește și: Când intră pensiile pe card în luna iunie 2023. Plata pensiei prin mandat poștal

STAGIUL DE COTIZARE SE CONSTITUIE DIN:

Elit - Gustul Desăvârșit

• Perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi/ sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi din alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte;

• Vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea pensiilor până la data de 1 aprilie 2001;

• Perioadele de după 1 aprilie 2001, în care persoanele au fost asigurate în baza declaraţiilor individuale de asigurare sau a contractelor de asigurare, conform legislaţiei pensiilor;

Citește și: Noutăți pensii 2023 | Ce șanse sunt să mai crească pensiile în acest an?

• Perioada suplimentară de vechime în muncă acordată pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii;

• Perioadele asimilate prevăzute la art. 49 al Legii nr. 263/2010;

• Timpul util la pensie realizate de agricultori, în condiţiile reglementate de legislaţia privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor.

PERIOADE ASIMILATE (NECONTRIBUTIVE)

Perioadele în care asiguratul:

Citește și: Indexare pensii 2023: O nouă regulă negociată de România cu Comisia Europeană

• a beneficiat de drepturi de asigurări sociale

– pensie de invaliditate
– concediu pentru incapacitate temporară de muncă;
– concediu pentru creşterea copilului;

• a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar,organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;

• a satisfăcut serviciul militar,

• a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;

• a fost elev al unei şcoli militare/ de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguraţă naţională.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ajutor de la stat, în valoare de 90 de milioane de lei, pentru femierii români. Cine poate beneficia de subvenție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ajutor de la stat, în valoare de 90 de milioane de lei, pentru femierii români. Cine poate beneficia de subvenție

Ministerul Agriculturii a anunțat faptul că va plăti aproximativ 90 de milioane de lei pentru peste 10.000 de fermieri pentru motorina folosită în primul trimestru din anul 2023.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii au anunțat că au fost aprobate prin ordin de ministru cantitățile de motorină utilizate în agricultură, care se ridică la aproape 59 de milioane de litri, în valoare totală de aproape 90 de milioane de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cine sunt cei care vor beneficia de cei 90 de milioane de lei din partea Ministerului Agriculturii

Potrivit Ministerului Agriculturii, sprijinul pe motorină pentru primul trimestru al acestui an agricol va fi efectuat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), imediat ce ordinul va fi publicat în Monitorul Oficial.

”MADR a aprobat prin ordin de ministru cantitățile de motorină utilizată în agricultură în primul trimestru al acestui an, determinate la plată de către APIA, pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare. Astfel, cantitățile totale de motorină prevăzute în actul normativ sunt de 58.540.501 litri, iar valoarea totală a ajutorului de stat aferent este de 89.515.233 lei, pentru un număr de 10.729 beneficiari. Ordinul a fost transmis către Monitorul Oficial, urmând ca APIA să demareze efectuarea plăților după publicare”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Reprezentanții Ministerului au subliniat că prin Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014, până la finele anului 2023, se acordă ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, respectiv prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei, utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare.

Pentru anul 2023, autoritățile au decis ca cuantumul subvenției la motorină să fie de 1,529 lei pe litru.

”Pentru anul 2023, diferența dintre nivelul de 1.632,81 lei/1.000 litri al accizei prevăzut la nr. crt. 12 din anexa nr. 1 la titlul VIII «Accize și alte taxe speciale» din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare și rata accizei reduse prevăzute la alin. (23) este în cuantum unitar de 1,529 lei/litru și se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare”, potrivit unei informări a MADR din luna ianuarie.

Subvenția la motorină este o schemă de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, iar sumele se încasează prin APIA pentru culturi agricole, pășuni, zootehnie, apicultură și îmbunătățiri funciare – irigații.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare