Rămâi conectat

Ştirea zilei

VINERI: Comemorarea a 235 ani de la Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan. PROGRAMUL activităţilor desfășurate la Obelisc și pe Dealul Furcilor din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Împlinirea a 235 de ani de la martiriul conducătorilor Răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania, lui Horea, Cloșca și Crișan, va fi comemorată, vineri, 28 februarie 2020, la Alba Iulia, prin depuneri de coroane la Statuia Obelisc şi un ceremonial religios pe Dealul Furcilor, locul în care s-a desfăşurat supliciul.

Vor participa reprezentanți ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba, Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română, Unitățile militare (M.Ap.N., M.A.I.) din Garnizoana Alba Iulia, Direcția Județeană de Informații Alba, Oficiul Județean de Telecomunicații Speciale Alba, Cercul Militar Alba Iulia, Asociația Veteranilor de Război, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, Servicii și instituții publice din județul Alba, partide politice și reprezentanți mass-media.

Crişan s-a spânzurat în închisoare cu legăturile de la opinci, iar Horea şi Cloşca au fost supuşi celei mai grele pedepse prevăzute de legea de la acea vreme, frângerea pe roată fără “lovitură de graţie”, pentru a nu îi scuti de chinuri.

Astfel, un călău a zdrobit trupurile lor, de la picioare spre cap, lovindu-i cu roţi imense care aveau inserate lamele. Mai întâi a fost executat Cloşca, care a primit 20 de lovituri, în timp ce Horea asista în picioare.

După răscoală, moţilor li s-au acordat mai multe drepturi, între care libertatea păşunatului, scutirea de cărăuşie, desfiinţarea servituţii personale şi a legării de glie, căsătorii fără consimţământul nobilului şi dreptul la învăţătură.

Obeliscul lui ”Horea Cloşca şi Crişan” ridicat în 1937, prin contribuţia populaţiei, a fost în mai multe rânduri profanat de necunoscuţi.

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR:

Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan

09.50 – 10.00 Primirea invitaților;
10.00 – 10.05 Intonarea Imnului Național al României;
10.05 – 10.10 Alocuțiune privind semnificația evenimentului;
10.10 – 10.20 Depunere de coroane, jerbe, buchete de flori.

Dealul Furcilor

10.20 – 10.30 Primirea invitaților;
10.30 – 10.35 Intonarea Imnului Național al României;
10.35 – 10.45 Ceremonial religios – Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia;
10.45 – 10.50 Alocuțiune privind semnificația evenimentului;
10.50 – 11.00 Depunere de coroane, jerbe, buchete de flori.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea