Vinerea Mare: Zi de doliu în care se cântă Prohodul şi se înconjoară Biserica

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Săptămâna Mare încheie cel mai dur şi aspru post din timpul anului în care biserica a făcut cele mai multe slujbe pentru pomenirea celui care s-a pregătit pentru moarte şi Înviere, şi a oferit oamenilor trupul şi sângele lui, pâinea şi vinul mântuirii pentru viaţa veşnică.

Astăzi creştinii prăznuiesc Vinerea Mare (ziua patimilor şi răstignirii lui Iisus Hristos), iar tradiţia spune că în această zi de post negru nu se mănâncă şi nu se bea apă. Această zi rămâne în istoria creştinismului ca fiind cea mai tristă zi din an şi a rămas o zi de post în fiecare săptămână. Totodată este o zi în care munca este lăsată la o parte, dar unii consideră că este permis doar să se vopsească ouăle.

USR - Alegeri parlamentare 2020

În această seară de la ora 18.00 se va oficia denia Prohodului, iar aceasta reprezintă ultima mare rugăciune pentru Hristos, înainte de Învierea Sa. În jurul orelor 20.00 se înconjoară de trei ori biserica cu Sfântul Epitaf în semn al celor trei zile petrecute în mormânt, iar apoi creştinii vor intra pe sub Epitaf în biserică pentru Predică.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Această zi reprezintă una dintre cele trei zile de sărbătoare creştină numită „Triduum Sacrum” din care mai fac parte Joia şi Sâmbăta Mare.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook