Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Oameni şi locuri

Vinerea Mare: Zi de doliu în care se cântă Prohodul şi se înconjoară Biserica

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Săptămâna Mare încheie cel mai dur şi aspru post din timpul anului în care biserica a făcut cele mai multe slujbe pentru pomenirea celui care s-a pregătit pentru moarte şi Înviere, şi a oferit oamenilor trupul şi sângele lui, pâinea şi vinul mântuirii pentru viaţa veşnică.

Astăzi creştinii prăznuiesc Vinerea Mare (ziua patimilor şi răstignirii lui Iisus Hristos), iar tradiţia spune că în această zi de post negru nu se mănâncă şi nu se bea apă. Această zi rămâne în istoria creştinismului ca fiind cea mai tristă zi din an şi a rămas o zi de post în fiecare săptămână. Totodată este o zi în care munca este lăsată la o parte, dar unii consideră că este permis doar să se vopsească ouăle.

În această seară de la ora 18.00 se va oficia denia Prohodului, iar aceasta reprezintă ultima mare rugăciune pentru Hristos, înainte de Învierea Sa. În jurul orelor 20.00 se înconjoară de trei ori biserica cu Sfântul Epitaf în semn al celor trei zile petrecute în mormânt, iar apoi creştinii vor intra pe sub Epitaf în biserică pentru Predică.

Această zi reprezintă una dintre cele trei zile de sărbătoare creştină numită „Triduum Sacrum” din care mai fac parte Joia şi Sâmbăta Mare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Oameni şi locuri

Oameni şi locuri

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox

Ziarul Unirea

Publicat

în

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox Conform izvoarelor literare, sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În vremea aceea, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni. Împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi de neam […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea