Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO| Un moț, maestru desăvârșit al taragotului: ”Un OM de o modestie copleșitoare, UN MARE ARTIST”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

VIDEO| Un moț, maestru desăvârșit al taragotului: ”Un OM de o modestie copleșitoare, UN MARE ARTIST”

Pe meleagurile moților, în inima naturii sălbatice și a tradițiilor vechi, acolo unde se naște muzica care poartă în ea amprenta străvechilor meșteri și a sufletelor pline de pasiune, îl găsim pe maestrul Nicolae Jurj-Briciu. Acest moț, căci așa îl știu toți cei care îl cunosc, a transformat taragotul într-un instrument al dăruirii și al bucuriei, lăsându-ne moștenire o colecție de cântece care pătrund adânc în suflet.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Nicolae Jurj-Briciu este un om cu o virtuozitate rar întâlnită, așa cum îl caracterizează profesorul universitar Irimie Popa. Ceea ce îl face cu adevărat special este nu doar măiestria tehnică cu care stăpânește taragotul, ci și abilitatea sa de a comunica prin sunetele sale. Instrumentul său devine o extensie a sufletului său, iar fiecare notă emisă capătă sens și profunzime, ducându-ne într-o călătorie emoțională prin istoria și tradițiile populare.

Doina, țarina, învârtita, marșul și multe alte cântece instrumentale devin sub mâinile sale adevărate povestiri muzicale. Cu clapele taragotului său fermecat, Nicolae Jurj-Briciu aduce la viață vechile legende ale pădurilor și munților, povestindu-ne despre bucurii și tristeți, despre lupta omului cu natura și despre iubirea pentru pământul natal.

YouTube video

Fiecare cântec al maestrului este mai mult decât o simplă compoziție muzicală. Este o trăire intensă, izvorâtă din adâncul inimii și sufletului său, o incursiune în frumusețea și profunzimea tradițiilor românești.

”Un moț cu sunetul taragotului în codul său genetic. Provine dintr-o familie de frați de o virtuozitate aparte. Doinele, țarinile, învârtitele, marșurile, alte cântece instrumentale, meșteșugite prin clapele taragotului său fermecat, au ridicat suflete, le-au lecuit, le-au dăruit bucurie, în tărâmul speranței.

Fiecare cântec al maestrului este, dincolo de sunet, suflet și o intensă trăire izvorâtă din inima și din sufletul unui mare virtuoz!

I-am cerut permisiunea de a-i folosi muzica pentru coloana sonoră a filmării satului nostru ”Mușca-Irepetabila poveste”. A răspuns fără să mai cumpănească: ”Cu mare plăcere, așa mai află lumea de muzica adevărată, pe care încercăm să o cântăm”!

Un OM de o modestie copleșitoare, UN MARE ARTIST!”, scrie Irimie Popa.

 Nicolae Jurj-Briciu este însă mai mult decât un virtuoz al taragotului. El este un povestitor, un artist care ne încântă sufletul prin sunetele sale și ne reamintește că rădăcinile noastre sunt o comoară pe care trebuie să o prețuim și să o ducem mai departe.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Video | Nicolae Furdui Iancu, o viață închinată cântecului popular, ANIVERSAT la 45 de ani de carieră!

Bogdan Ilea

Publicat

în

Video | Nicolae Furdui Iancu, o viață închinată cântecului popular, ANIVERSAT la 45 de ani de carieră! Nicolae Furdui Iancu își aniversează 45 de ani de la începutul carierei sale, în seara de Paște, 5 mai, la TVR 1. Cântece, dansuri și multe surprize, atât pentru artist cât și pentru public urmează să fie prezentate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea