Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO. Proiectul de finanțare pentru modernizarea ”Transalpinei de Apuseni” va fi depus până în 16 noiembrie, iar lucrările vor începe în 2017

Dragoş Suciu

Publicat

în

Consiliul Județean Alba va depune, până în 16 noiembrie, un proiect cu o valoare estimată la 44 de milioane de euro, ce vizează modernizarea unui drum județean de 78 de kilometri, care leagă orașul Aiud de Munții Apuseni.

transalpina-de-apuseni01Drumul județean 107 I, care face legătura între Aiud și comune mari din Munții Apuseni, este unul dintre cele mai frumoase, spectaculoase și întortocheate drumuri din România, fiind denumit ”Transalpina de Apuseni”. Acesta străbate culmi de peste 1.000 de metri și trece prin zone de o frumusețe rară, cu păduri, chei și poienițe.

Consilierii județeni au aprobat în ședința extraordinară de luni documentația tehnico-economică pentru proiectul „Modernizare drum județean DJ 107 I: Aiud (DN 1) – Aiudul de Sus – Rîmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bîrlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat – DN 74 (Cerbu)”. Acesta va fi depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a declarat presei la finalul ședinței că acest drum îndeplinește condițiile impuse de finanțator, termenul de depunere a proiectului la Agenția de Dezvoltare Regională Centru este 16 noiembrie, iar dacă se va obține finanțarea, lucrările vor începe în 2017.

”Proiectul va ajuta din punct de vedere al dezvoltării economice și al dezvoltării turistice această zonă a județului și va da posibilitatea oamenilor să cunoască frumuseților județului. Este un drum de creastă, care apoi coboară și oferă priveliști foarte frumoase. Sper ca împreună cu administrațiile locale să putem scoate în evidență arta, arhitectura tradițională și tradițiile din zonă. Termenul de finalizare este de patru ani, sperăm să fie gata în acești patru ani. Este o lucrare mare, pe un drum lung, într-o zonă greu accesibilă”, a mai spus Ion Dumitrel.

Citește și: VIDEO: ”Transalpina de Apuseni” nu mai este doar un vis… Se investesc peste 44 de milioane de euro pentru reabilitarea drumului care pleacă din Aiud și ajunge în vârful munților

Drumul este important atât pentru dezvoltarea socio-economică a zonei din Munții Apuseni, deoarece va lega orașul Abrud, de municipiul Aiud, cât și de Autostrada Sebeș-Turda, dar și pentru că va permite accesul mai facil al turiștilor în această zonă.

În prezent, drumul prezintă numeroase degradări atât a îmbrăcămintei căii de rulare cât și cedări ale structurii rutiere. Elementele geometrice nu corespund cerințelor de trafic actual și de perspectivă, iar lucrările de colectare și evacuare a apelor sunt nefuncționale și cu gabarite depășite. O altă problemă a drumului este generată de scurgerea necontrolată a apelor pluviale.

Proiectul de modernizare propune pe lângă asfaltare și amenajarea de trotuare și piste pentru bicicliști. Lungimea totala a acestuia este de 78,42 km, iar valoarea proiectului se ridică la 44 de milioane de euro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Damaris Vasinc, elevă la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș, calificată pentru a treia oară consecutiv la Olimpiada națională de Istorie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Damaris Vasinc, elevă la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș, calificată pentru a treia oară consecutiv la Olimpiada națională de Istorie Damaris Vasinc, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș, s-a calificat al treilea an consecutiv la etapa națională a olimpiadei de istorie. Citește și: FOTO: Andra și Sarah eleve la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea