Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

VIDEO | Prevenirea și combaterea violențelor în Alba: Sistemul de brățări electronice devine operațional

Cezar Lancrajan

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

VIDEO | Prevenirea și combaterea violențelor în Alba: Sistemul de brățări electronice devine operațional

Prevenirea și combaterea violențelor de orice fel reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituționale, identificarea și implementarea a noi mecanisme de lucru, astfel încât victima violenței să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie trași la răspundere penală.

Citește și: Parada de 1 Decembrie 2024 ar putea fi mutată în 30 noiembrie din cauza alegerilor parlamentare: Cine și când va da fasolea cu ciolan

Azi, 1 octombrie, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Alba a fost organizată o declarație de presă în cadrul căreia au fost prezentate aspectele de interes public privind sistemul informatic de monitorizare electronică, după cum urmează:

YouTube video

Începând de azi, 1 octombrie 2024, Județul Alba a intrat în etapa a treia de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică.

Tot începând de azi, sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal.

Au fost identificate și amenajate spațiile destinate desfășurării activităților de monitorizare electronică, procedura de dotare a acestora cu logistica necesară fiind definitivată.

Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.

Acestea facilitează adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor sau, pe viitor, respectarea obligațiilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu, controlului judiciar, controlului judiciar sub cauțiune.

Monitorizarea se realizează automat, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.

Pentru monitorizarea electronică sunt stabilite roluri clare, reguli și proceduri de monitorizare, alertare și intervenție, prin partajarea informațiilor, astfel încât, în cadrul monitorizării, să nu fie cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive.

După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere, precum și organul judiciar care a impus obligația de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere va avea acces, în anumite condiții stabilite de lege, la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic, în scopul verificării respectării obligațiilor ce revin persoanei supravegheate.

În primele 8 luni ale acestui an, polițiștii din județul Alba au emis 188 de ordine de protecție provizorii, 23 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la 1.143 de cazuri de violență domestică, dintre care 644 în mediul urban și 499 în mediul rural.

În aceeași perioadă, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a înregistrat o scădere cu 2,16% față de aceeași perioadă a anului 2023 (de la 511 fapte la 497 de fapte).

Numărul mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română.

Comparativ cu perioada similară din anul 2023, au fost înregistrate creșteri pentru loviri sau alte violențe (de la 244 la 245 de fapte), și nerespectarea ordinelor de

protecție (de la 43 la 53 de fapte). În ceea ce privește infracțiunea de amenințare, comparativ cu anul 2023, a fost înregistrată o scădere cu 17 infracțiuni (de la 74 de fapte la 57 de fapte).

Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor o au „lovirea sau alte violențe” – 52.10 % (245 de fapte) și ,,abandonul de familie” – 14.85% (72 de fapte), acestea împreună reprezentând peste 66% din total.

După locul comiterii, 321 de infracțiuni au fost comise în mediul urban, 203 în mediul rural, 331 la domiciliu și 166 în spațiul public.

În primele 8 luni ale anului 2024, s-a înregistrat o scădere atât a numărului autorilor (505) care comit astfel de fapte, cât și a victimelor acestora (545).

În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 105 ordine de protecție, 38 fiind provenite din ordine de protecție provizorii.

În ceea ce privește nerespectarea ordinului de protecție, au fost sesizate 53 de infracțiuni.

Din totalul ordinelor de protecție provizorii emise, 75% au fost confirmate de unitățile de parchet.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecție provizoriu, au fost sesizate 53 de infracțiuni, dintre care 29 în mediul urban și 24 în mediul în rural.

Polițiștii emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestuia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Amenzi de peste 18.000 de lei date de polițiștii și jandarmii din Alba, în ultimele 24 de ore: Au fost reținute și 3 permise de conducere

Bera Larisa

Publicat

în

Amenzi de peste 18.000 de lei date de polițiștii și jandarmii din Alba, în ultimele 24 de ore: Au fost reținute și 3 permise de conducere În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea