VIDEO| Preotul din ALBA care s-a dovedit a fi legionar, dat de gol din cauza unei amprente, după 40 de ani: Povestea sa controversată
Preotul din ALBA care s-a dovedit a fi legionar, dat de gol din cauza unei amprente, după 40 de ani: Povestea sa controversată
Un preot, fost arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Române din Statele Unite și Canada la mijlocul secolului al XX-lea, a fost o figură controversată în istoria comunității de peste Atlantic.
Viorel Trifa, fiu al învățătorului Dionisie Trifa, s-a născut la 28 iunie 1914, în Câmpeni, oraș al județului Alba, la vremea respectivă comună în județul Turda. După terminarea școlii primare în satul natal, a urmat patru clase la gimnaziul „Horia” din Câmpeni, după care s-a înscris la liceul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, unde a obținut diplomă de bacalaureat în primăvară anului 1931.
Între anii 1931 și 1935 a urmat cursurile facultății de teologie din Chișinău, care făcea parte din Universitatea din Iași. În anii studenției, Viorel Trifa a făcut parte din Mișcarea Legionară, iar în 1940 a fost ales președinte al „Uniunii Naționale a Studenților Creștini Români”. La 21-23 ianuarie 1941, Trifa a participat la Rebeliunea legionară contra regimului antonescian, după al cărei fiasco s-a refugiat în Germania împreună cu alți lideri legionari.
Guvernul nazist german le-a stabilit, în martie 1941, domiciliu forțat în satul Berkenbruck. La sfârșitul lui august 1944, Trifa s-a refugiat la Viena, apoi la Paris. După război, timp de cinci ani, a fost profesor de istorie antică și limba franceză în Italia la un colegiu catolic, unde se pregăteau preoți misionari.
La 17 iulie 1950, teologul Viorel Trifa a emigrat în Statele Unite și s-a stabilit la Cleveland, Ohio. În 1957, românul Trifa a obținut cetățenia americană.
Anumite surse susțin că temuta CIA (Central Intelligence Agency) cunoștea trecutul politic al lui Trifa și că i-a înlesnit emigrarea și infiltrarea în cadrul diasporei române. Serviciul secret american ar fi dorit să se folosească de membrii Gărzii de Fier pentru a face legătură cu grupurile de rezistență din România.
În acea perioadă, Episcopia Ortodoxă Română din America – incluzând mai târziu și Canada – dorea să-și afirme autonomia față de autoritățile Bisericii Ortodoxe din România comunistă. La congresul Episcopiei Ortodoxe Române din America, ținut la Chicago în 2 iulie 1951, Viorel Trifa a fost ales episcop. Timp de 33 de ani, Trifa a fost șef spiritual și administrativ al bisericii românilor ortodocși din Statele Unite și Canada.
Mandatul acestuia ca lider religios a fost, însă, afectat de implicarea sa în mișcarea fascistă Garda de Fier, fiind acuzat de activități antisemite și de răspândirea de discursuri de ură împotriva evreilor. După ce a venit în Statele Unite, afilierile și acțiunile sale din trecut au provocat controverse în cadrul comunității româno-americane.
Povestea dezgropării trecutului controversat al arhiepiscopului Trifa a început în 1952 când un doctor evreu, de origine română din New York, pe nume Charles Kremer, a început să facă investigații. Doctorul Kremer își pierduse vreo câțiva zeci de membri de familie în crimele făcute de legionari împotriva evreilor din București.
Acesta a adunat de-a lungul anilor dovezi și informații pe care le-a prezentat autorităților americane, începând cu Casa Albă, FBI, Departamentul de Stat, Procurorul General al SUA, Oficiul de Imigrări și Congresul American.
Dovada care a contat în final în justiția americană a fost o amprenta latentă descoperită de FBI pe o scrisoare veche de 40 de ani dintr-o întreagă corespondență purtată de Viorel Trifa cu Heinrich Himmler, unul din principalii lideri naziști și arhitectul principal al Holocaustului. Scrisoarea era trimisă de Trifa la 14 iunie 1942. La vremea respectivă, preotul român era rezident în lagărul de la Dachau, Germania.
Autoritățile americane au obținut documente provenite din arhivele SS și ale ministerului de externe al Germaniei cu privire la poziția lui Trifa în mișcarea legionară, precum și toată corespondența dintre Trifa și Heinrich Himmler și, de asemenea, statele de plată ale Gestapo-ului, din care reiese că Trifa ar fi fost informator plătit al acestei poliții politice germane.
La 25 august 1980, un tribunal din SUA i-a retras lui Viorel Trifa cetățenia americană. Pe 13 august 1984, preotul Viorel Trifa era deportat din Statele Unite ale Americii după un lung proces cu statul american, care a durat ani de zile. Trifa s-a refugiat în Portugalia, unde a primit azil politic și unde a decedat la 28 ianuarie 1987.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Facebook, Instagram, Threads și WhatsApp au picat miercuri seara în România. Probleme tehnice, raportate la nivel mondial
Facebook, Instagram, Threads și WhatsApp au picat miercuri seara în România. Probleme tehnice, raportate la nivel mondial Facebook, Instagram și WhatsApp au picat în România, miercuri seara, în jurul orei 19.00, fiind raportate probleme la nivel mondial. Utilizatorii pot cu greu să posteze și să trimită mesaje. Miercuri seara, utilizatorii din România au raportat probleme […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitateacum 3 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 4 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum 2 zile
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
11 decembrie – Ziua internațională a munților
-
Sportacum 3 zile
ACSM Codlea – Metalurgistul Cugir 0-2 (0-1) | Dublă Bura, „roș-albaștrii” au spart gheața în deplasare