Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO: ”Podul de piatră DEJA s-a dărâmat…” La Căpud, două grinzi au ajuns în apă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Podul de la Căpud, aflat în construcție, a pierdut două grinzi, care s-au răsturnat în apa râului Mureș. Incidentul s-a produs săptămâna trecută și, deși existau informații despre el, administrația locală a Teiușului a evitat să-l confirme.

În imaginile filmate, luni, 1 aprilie, la fața locului, se poate vedea cum cele două grinzi scufundate în apă au format o cascadă. În acest moment nu se știe cât sunt de deteriorate și dacă vor putea fi recuperate.

Potrivit unui martor ocular, la viitorul pod peste Mureș, de la Teiuș spre Căpud, care are trei deschideri, au fost montate grinzi pe primele două deschideri, cea dinspre Teiuș și cea din mijloc, iar pentru a nu transporta grinzile pe partea cealaltă, pe la Aiud, au vrut să pună grinzile tot pe deschiderea din mijloc și apoi să le mute cu macaraua care urma să fie dusă la Căpud și să le preia de acolo. Au pus prima grindă și când au pus-o pe a doua, au căzut ambele grinzi în apă, cu un zgomot imens. Din declarațiile martorului se pare că s-ar fi rupt cârligul de la macara.

YouTube video

La podul peste râul Mureș se lucrează de 5 luni, iar primarul orașului Teiuș a declarat că în circa 2 luni, podul va fi asfaltat și se va putea circula pe el. Practic, trecerea râului cu brudina, cum se făcea până acum, va deveni istorie, iar ea va putea fi eventual păstrată doar în scop turistic.

Numit de localnici brod sau brudină, bacul este o instalaţie veche care foloseşte curenţii râului pentru a se propulsa până pe cealaltă parte a apei, cu tot cu transportul de pe ea. Poate duce orice vehicul sau încărcătură, până la 10 tone, iar traversarea durează câteva minute.Instalaţia este deservită de un singur om care percepe o taxă în funcţie de greutatea încărcăturii. Iarna, când Mureşul este umflat şi îngheţat, folosirea brudinei nu este posibilă, iar deplasarea localnicilor devine foarte dificilă.

Oamenii din două localități de lângă Teiuș apelează de zeci de ani la brudină pentru a ajunge la oraş. Este vorba despre adulţi şi elevi din Peţelca şi Căpud, care, pentru a merge la muncă sau la şcoală, trebuie să treacă Mureşul cu barca şi brudina. Astfel, dacă unii „navetişti“ plătesc lunar abonament pentru autobuz sau orice alt mijloc de transport, locuitorii din cele două sate au abonament la barcă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea