VIDEO: Modernizarea blocului operator din cadrul Spitalului Judeţean Alba – o primă iniţitaivă civică a chirurgului Radu Vieru

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Radu VieruMedicul chirurg Radu Vieru vrea să modernizeze Secţia de chirurgie a Spitalului Judeţean Alba. Anunţul a fost făcut astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată de membrii fondatori ai Iniţiativei Civice lansate în primăvara acestui an la Alba Iulia. Acesta a declarat că lucrează deja la un proiect de dotare a blocului operator şi că speră ca într-un an acesta să fie finalizat. Potrivit lui Vieru, investiţia s-ar ridica la suma de peste 500.000 de euro, iar în ce priveşte aparatura la peste 1 milion de euro.

 “Personal, fiind medic, vreau să vă anunţ că împreună cu prietenii mei avem o primă iniţiativă civică. Lucrez deja la un proiect de dotare a blocului operator de la chirurgie. Este un proiect care mă interesează în mod direct pentru că sunt chirurg. Din multe peregrinări prin lume şi prin ţară am tras concluzia că pacienţii români sunt privaţi de anumite posibilităţi de tratament care la nivelul Uniunii Europene ar trebui să fie la ordinea zilei.  Eu lucrez deja la partea de logistică, aparatura de care avem nevoie.

USR - Alegeri parlamentare 2020

La ora actuală este o medicină a secolului 21, în care aparatura face diferenţa. Nu mai putem trăi în chirurgia şi medicina secolului 19, 20 în care totul se face numai din măiestria mânii. Sunt aparate, chirurgia este schimbată fundamental şi consider că românii şi albaiulienii au nevoie de un acces la o asistenţă medicală profesionistă. Investiţia va fi probabil de peste 500.000 de euro, în ce priveşte aparatura spre 1 milion de euro. Dacă reuşim să realizăm acest proiect şi să-l implementăm la Alba Iulia, vreau ca mai apoi  să-l distribui efectiv şi să-l replichez către toate spitalele interesate din România”, a declarat medicul Radu Vieru.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

 “Am pregătit deja lista totală de aparatură minimă de care avem nevoie în momentul acesta. Am vorbit cu două societăţi din Alba Iulia care se ocupă de proiecte europene, am avut mai multe discuţii Răzvan Secară, în ce priveşte finanţarea (planul de bussines). Practic este stabilit necesarul de care este nevoie, este stabilită lista de aparatură pe care trebuie să o achiziţionăm, sunt stabiliţi în mare paşii pe care îi avem de parcurs, trebuie numai să împachetăm totul şi sper ca într-un an de zile să putem beneficia de pachetul acesta”, a mai spus medicul Radu Vieru.

 Acesta a ţinut să menţioneze că proiectul s-ar putea realiza şi prin fonduri europene, asta dacă autorităţile locale nu dispun de banii respectivi”. “Proiectul acesta trebuie neapărat să-l prindem cu Consiliul Judeţean, care a arătat foarte multă bunăvoinţă şi multă implicare în ceea ce priveşte Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba. Nu am discutat la nivel de consiliu. Am cerut o audienţă dar nu am putut eu să merg fiindcă nu am avut timp la momentul respectiv. Am înţeles că acum preşedintele Ion Dumitrel pleacă în concediu, dar vom avea o discuţie la întoarcere dacă mă poate primi.”

 Totodată a lăudat demersurile făcute de Consiliul Judeţean Alba în ce priveşte modernizarea spitalului: “De când Consiliul Judeţean şi-a pus amprenta pe Spitalul Judeţean Alba lucrurile au mers mult înspre bine. S-au modernizat, s-au renovat de la A la Z secţii întregi în spital,  au apărut noi secţii şi au venit oameni profesionişti.

 Eu sunt convins că se va realiza şi în timp relativ scurt, adică nu va dura o veşnicie ca să ajungem la o chirurgie profesionistă, fiindcă celelalte ramuri sunt destul de bine dezvoltate, la cel mai înalt nivel. Chirurgia a fost puţin privată de renovare, dar probabil şi din cauza noastră. Timpul oricum e limitat şi problemele sunt destul de mari în specialitatea asta, dar foarte putin ne-am implicat în dezvoltarea infrastructurii chirurgicale. Dar nu suntem întârziaţi, pentru că am fost şi în alte spitale din România, iar situaţia este aceeaşi sau poate chiar mai tristă decât la Alba Iulia. Tocmai de aceea, dacă reuşim să avem câştig cu acest proiect îl donăm de-a dreptul către toate spitalele care vor să-l aplice”, a mai spus acesta.

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

2 Comentarii

Mandarinul 18 iulie 2013 at 15:47

Modernizare inseamna chirurgi mai buni ! Din pacate cei care desrvesc spitalul judetean Alba in acest moment sunt departe de acest deziderat !

contribuabilu` 20 iulie 2013 at 9:51

Da – banii cine ii da ? Pt. ca o lista de aparatura moderna a unui bloc operator o poate face orice medic chirurg, chiar daca nu face parte din asa numita „initiativa civica”. Si atunci oare nu se poate pune intrebarea: ce a „platit” chirurgul Vieru (proaspat membru al initiativei) , sa apara in ziar ? Si mai ales de ce ? Oare in curand, va fi numit director, ceva, cumva, pe undeva …..? Om trai si vom vedea – nu ?!

Comentariile sunt oprite