Politică Administrație
VIDEO: Mircea Hava vrea un nou mandat de primar. Al cincilea
Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava a dat un răspuns ferm ziariştilor în ceea ce priveşte intenţia să de a candida pentru un nou mandat la primăria pe care o conduce din anul 1993 ca viceprimar şi din 1996 din poziţia de primar.
„Sigur! O să candidez pentru continuarea proiectelor şi o să candidez pentru că chiar că m-ar durea sufletul ca cetăţean, să las lucrurilea astea la îndemâna acelora care, în afară să vorbească, nu au făcut nimic niciodată” a spus Hava, în cadrul unei întâlniri cu presa, care a avut loc joi, 9 februarie, la sediul primăriei, unde a fost anunţată o investiţie belgiană, în valoare de 25 de milioane de euro în zona de Dezvoltare Industrială a municipiului Alba Iulia. (B.P)

Politică Administrație
Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”
Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”
Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice în valoare de 1,1 miliarde euro. Acestea reprezintă un sprijin real pentru România, pentru românii care au datorii sau venituri mai mici. Măsurile vor fi aplicate de la data de 1 iulie 2022.
Acestea vizează:
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.
Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:
A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al Programului Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.
Pentru PSD, este esențial ca în această perioadă să ajute cât mai mulți români cu venituri reduse, persoane vulnerabile, familii tinere și pensionari. La fel de importantă e dezvoltarea comunităților locale cu ajutorul programelor de finanțare europeană!
Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț
Politică Administrație
Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale
Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale
Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.
„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.
Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.
Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:
1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;
Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:
”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”
În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.
În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.
Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.
Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.
Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?
O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.
Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud
Politică Administrație
Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat
Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat
Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.
Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.
Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.
Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.
Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba
-
Sportacum 10 ore
CS Ocna Mureș – Sticla Arieșul Turda 3-7 (2-3), la ultima reprezentație!!! O nouă dezamăgire, a 4-a înfrângere la rând!!!
-
Sportacum 10 ore
FOTO: Unirea Alba Iulia – Sănătatea Cluj 3-3 (1-1) | După retrogradarea în Liga a 4-a, ne revedem în Liga a 3-a…
-
Sportacum 10 ore
Minaur Baia Mare – Metalurgistul Cugir 3-2 (0-1), în returul barajului de promovare | Nici măcar remiză de consolare pentru „roș-albaștri”
-
Actualitateacum 15 ore
ALERTĂ METEO: COD PORTOCALIU de ploi torențiale și grindină, în județul Alba. Zonele vizate
-
Ştirea zileiacum 10 ore
FOTO VIDEO| Cum se băteau monedele de aur sau argint pe vremea romanilor, în vechiul oraș Apulum. Tânăr: „Valora în jur de cinci beri”
-
Sportacum 12 ore
FOTO: CSU Alba Iulia, campioana Ligii a 4-a Alba, după 10-0 cu Viitorul Vama Seacă!
-
Sportacum 11 ore
Andreea Bogdan (CSȘ Blaj/AC “Mica Romă” Blaj) – vicecampioană națională, George Cozma (Atletich Aiud) – bronz la juniori 2
-
Sportacum 12 ore
FOTO: Alexandra Cristea (CS Unirea-LPS Alba Iulia), vicecampioană națională la marș, juniori 2
-
Actualitateacum 16 ore
Alba, în topul județelor cu cele mai puține imobile vândute în aprilie: Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor tranzacționate mai mic decât în 2021
-
Actualitateacum 17 ore
Vouchere de vacanță 2022: Cine poate beneficia și până când pot fi acordate salariaților
-
Actualitateacum 15 ore
LIVE VIDEO| Festivalul Plutăritului la Ciugud, prima ediție: Una dintre cele mai vechi îndeletniciri a populației din Bazinul Râului Mureș
-
Ştirea zileiacum 18 ore
RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 28 – 29 mai 2022