Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

VIDEO| Membrii AUR Alba, prezenți la nunta lui George Simion. Evenimentul văzut prin ochii liderului filialei Alba Iulia, Mircea Trifu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Membrii AUR Alba, prezenți la nunta lui George Simion. Evenimentul văzut prin ochii liderului filialei Alba Iulia, Mircea Trifu

Liderul AUR George Simion se însoară, sâmbătă, în comuna Măciuca, Vâlcea. El a invitat la nuntă „toți românii”, cărora le-a cerut să vină îmbrăcați cu „cămașă populară”.

Printre aceștia nu au lipsit nici membrii AUR Alba, printre care și liderul filialei din Alba Iulia, Mircea Trifu, care a imortalizat câteva momente reprezentative ale acestui eveniment.

În urmă cu aproape 100 de ani, Zelea Codreanu își organiza nunta într-o pădure lângă Focșani, un eveniment la care au participat, potrivit mărturiilor vremii, între 80.000 și 100.000 de persoane. „Nunta lui Codreanu s‑a desfăşurat la Crâng. Asistenţa era formată din câteva zeci de mii de persoane (între 80.000 şi 100.000).

Corneliu Codreanu împreună cu tânăra sa soţie Elena şi‑au făcut apariţia într‑un car tras de boi, bine decorat. Nunta era organizată în aer liber, era vară şi vreme foarte frumoasă”, potrivit unei mărturii, consemnate de revista Historia. Zelea Codreanu nu a ales întâmplător Focșaniul pentru a-și organiza nunta. Niciunul dintre miri nu aveau legături cu zona Vrancei, dar evenimentul s-a dorit a fi un exerciţiu de imagine.

Aici, în acelaşi an, a avut loc începutul procesul său în celebrul caz al asasinării prefectului de Iaşi, Constantin Manciu, la finalul căruia a fost achitat. Despre nuntă, Zelea Codreanu scria ulterior că „mi s‑a adus un cal – aşa era programul – şi după ce am trecut călare pe la casa miresei, am pornit în faţa unei coloane afară din oraş, la Crâng.

Pe marginile şoselei, de o parte şi de alta lume, prin copaci erau copii, iar pe şosea veneau în urma mea naşii, în trăsuri ornate (…) Venea apoi carul miresei cu şase boi, împodobit cu flori. Apoi alte care ale nuntaşilor.

În total 2.300 de care, trăsuri şi automobile, toate încărcate cu flori şi lume îmbrăcată în costume naţionale. Eu ajunsesem la 7 km. de oraş, în Crâng şi coada coloanei încă nu ieşise din Focşani. În Crâng s-a oficiat nunta pe o estradă de scânduri pregătită anume. Erau de faţă între 80-100.000 de oameni. După oficierea slujbei religioase au început hora, jocurile şi petrecerea. Apoi a urmat masa întinsă pe iarbă verde”.

În anul următor după nuntă, în 1926, sperând că a reuşit să prindă la public, Corneliu Zelea Codreanu a candidat pentru un post de deputat la Focşani din partea Ligii Apărării Naţional-Creştine, partid politic de orientare naţionalistă şi antisemită din România, însă nu a reușit să câștige un loc în Parlament.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea