VIDEO. Mărturiile unui tânăr psiholog care consiliază deținuții Penitenciarului Aiud: Pe unii i-am ajutat prin discuții să se descarce. Agresiunile sunt mai dese între tineri

Meseria de psiholog nu este deloc ușoară, mai ales când trebuie să consiliezi deținuți ai unui penitenciar. Pentru Elena Bard, de 29 de ani, originară din Sălciua, care lucrează de un an la Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud, este o provocare, despre care a vorbit pentru ziarulunirea.ro.

Joi, la Penitenciarul Aiud, a avut loc Ziua Porților Deschise, un eveniment în cadrul căruia s-a prezentat trecutul şi prezentul locului de deţinere, activităţile desfăşurate zilnic de către angajaţi, inclusiv cele care urmăresc facilitarea reintegrării sociale a deţinuţilor.

ELIT

Una dintre activități s-a numit ”Biblioteca vie”, în cadrul căreia doritorii au putut purta discuții cu angajații, dar și cu deținuții.

Elena, unul dintre psihologi, ne-a povestit că deținuții îi privesc ca pe un sprijin, ca pe niște oameni care îi ajută să se orienteze. Îi ajută să se descarce, astfel încât după o ședință de 50 de minute să fie mai împăcați cu ei și cu privarea de liberate.

Pe la ea au trecut condamnați care au săvârșit toate tipurile de infracțiuni, de la omor, la viol, la tâlhării sau furturi.

”Noi îi percepem pe toți egal, nu facem diferențe între ei, nu îi condamnăm, ne orientăm spre schimbările pe care le putem face să-i reabilităm, să poată fi reintegrați în societate. Nu îi condamnăm pe ei ca oameni, ci comportamentele lor sau ne centrăm pe schimbarea comportamentului. Cei cu pedepse mai mari sunt mai bine integrați aici pentru că își asumă că au o pedeapsă mai mare”, a spus Elena Barb.

Fiecare deținut este consiliat la o anumită perioadă de timp, în funcție de infracțiunea pe care săvârșit-o, dar există și cazuri speciale, în cazul în care comit fapte nepermise de lege în spatele gratiilor.

Agresiunile apar, mai cu seamă, în rândul tinerilor cu vârste între 18 și 21, care sunt mai vulnerabili. O ședință de consiliere durează circa 50 de minute.

Când un deținut vine din celulă la ea, Elena stabilește o relație terapeutică, așteaptă să-i fie descrisă fapta pentru care a fost condamnat și cum se raportează deținutul la ea. Vorbește și despre relația condamnatului cu familia, dar se centrează pe cele întâmplate înainte să ajungă în spatele gratiilor, cât și pe modul în care le interpretează persoana în cauză. Este interesată dacă se simte vinovat sau dacă consideră că a primit o pedeapsă prea mare.

În cazul în care susține că este nevinovat, Elena întreabă doar de ce și nu se pronunță cu privire la deciziile judecătorești.

”Am avut feedback-uri pozitive, spuneau că i-a ajutat, inclusiv prin discuții, să se descarce. <<M-am simțit mai ușurat că am fost ascultat, nu m-am simțit așa tensionat în cameră>>”, precizează Elena.

Ea îi ajută pe condamnați să-și asume faptele, să-și găsească problemele.

”Nu-l judecăm, nu analizăm situația juridică, ci doar strict problemele psihologice. Scopul este să nu se mai întoarcă aici și să fie mai bine integrați în societate”, a spus ea.

Ea lucrează alături de asistenți sociali și educatori.

De asemenea, psihologul consideră că unii sunt respinși după ce ies de societate, care nu e pregătită să-i primească, mai ales în ceea ce privește angajarea, deoarece au o anumită etichetă.

”Încercăm să-i ajutăm să conștientizeze consecințele negative ale faptelor lor, să-și dea seama, că am greșit o dată, de două ori. Pe ce lucrăm noi: pe convingeri, pe gânduri, pe emoțiile implicate, să conștientizeze relația dintre emoții, gânduri, comportament. Să-și dea seama de ce reacționăm așa”, a mai spus Elena.

Despre colectivul de la Aiud a avut cuvinte de bine, descriindu-l ”frumos, încurajator” și nu ar vrea să-și găsească alt loc de muncă.

În prezent, în Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud sunt încarcerați circa 750 de deținuți, iar gradul de ocupare nu depășește 100%, așa cum se întâmplă în foarte multe închisori din țară.

Imagini din penitenciar:

CALVARUL AIUDULUI: Deținuți politici morți în Penitenciarul Aiud în perioada 1941 – 1964

Intrarea în clădirea unde sunt camerele de detenție

Interiorul unei celule

Holul închisorii

Biserica închisorii, construită de deținuți

O parte din curtea închisorii

Citește și FOTO, VIDEO. Povestea unui deținut din Penitenciarul Aiud: O zi alături de fiica mea e totul, o imagine care rămâne în suflet. Muncesc, citesc, să treacă timpul

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

ineptul 15 septembrie 2017 at 22:16

…ca de fiecare data actiunile noastre sunt de-a dreptul bine intentionate , si chiar generoase. Problema stigmatizarii, si neincrederii din partea societatii civile , problema reintegrarii in societate al unui fost detinut raman nerezolvate. Nu pot vedea la, cealalta persoana ce nu am eu, iar atunci nu ramine in iluzia mea decit sa-l judec, etichetez si desconsider. Aceasta este manifestarea declarativa a iubirii neconditionate, sfinta, pentru celalalt, pentru semenul meu, oricare ar fi acesta,…

gogonata 17 septembrie 2017 at 14:21

faina fata

Comentariile sunt oprite