Ziarul Unirea

VIDEO| Lucrările de consolidare la podul peste Mureș de la Vințu de Jos, varianta ocolitoare pentru Alba Iulia-Sebeș, vor fi terminate în toamna acestui an

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Lucrările de consolidare la podul peste Mureș, pe DJ 705 B, de la Vințu de Jos, varianta ocolitoare pentru Alba Iulia-Sebeș, vor fi terminate în toamna acestui an

Podul de peste Râul Mureș, de pe DJ 705 B – Vințu de Jos, este reabilitat de către Consiliul Județean Alba, care a alocat peste 4 milioane de lei pentru acest proiect. Contractul de lucrări a fost semnat în luna septembrie 2018, iar predarea amplasamentului s-a făcut în luna octombrie. Întrucât la finalul anului 2019 a apărut Ordonanța 114, care a dus la creșterea costurilor legate de manoperă, CJ Alba a făcut demersuri la diferite instituții ale statului pentru a se stabili modul de calcul al majorărilor, însă constructorul nu a acceptat actul adițional propus și a solicitat o suplimentare a prețului contractului, nefiind de acord cu variantele propuse de Ministerul Finanțelor și Curtea de Conturi.

Totuși, în urma inițierii demersurilor de reziliere a contractului, firma a decis începerea lucrărilor la obiectivul propus din Vințu de Jos. Podul are o lungime de 201 metri și este situat pe DJ 705 B, la ieșirea din localitatea Vințu de Jos, făcând legătura cu municipiul Alba Iulia, dar și cu comunele Blandiana și Ceru Băcăinți.

ELIT

Întrucât recent au fost finalizate lucrările de reabilitare și modernizare la DJ 107A Pâclișa – Vurpăr, drumul de acces către municipiul Alba Iulia din direcția Sebeș – Cugir, reabilitarea acestui pod este cu atât mai importantă pentru asigurarea unei alternative la DN 1, unde, la orele de vârf, timpul de așteptare între Alba Iulia și Sebeș este crescut, pentru parcurgerea celor 15 km fiind necesară o durată cuprinsă între 40 și 90 de minute.

Contractul de lucrări prevede “Consolidarea pod pe DJ 705B peste râul Mureş, km 3+949, localitatea Vinţu de Jos, județul Alba” prin următoarele categorii de lucrări: reparaţii infrastructură pod, reparaţii cămașă superioară pile, execuţie ziduri întoarse și banchete culei, lucrări de adaptare a culeilor, reparaţii la nivelul suprastructurii, reparaţii la intradosul suprastructurii și antretoaze, desfacere și refacere cale pe pod, rampe de acces, execuţie dale de racordare și grindă de rezemare, reabilitare sferturi de con, drenuri în spatele culeelor, amenajarea și calibrarea albiei râului Mureş, deviere utilități (apă, gaz metan), refacere sistem de iluminat stradal, lucrări de amenajare pentru protecţia mediului (înierbări), lucrări în vederea asigurării siguranţei în circulaţie (parapete de siguranţă, semnalizare rutieră)„

Potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan,au fost reluate lucrările la podul peste râul Mureș de la Vințu de Jos începând cu 2 martie 2020. Acestea au fost sistate în perioada de iarnă întrucât nu s-ar fi putut turna betonul. Este o lucrare complexă, de consolidare a podului, iar în momentul de față se lucrează la partea de suprastructură, adică se efectuează lucrări de armare și suprabetonare”.

Reprezentantul CJ Alba este optimist în ceea ce privește finalizarea acestui proiect, oferind ca termen toamna acestui an: ”În momentul de față stadiul fizic al lucrărilor este de 30 la sută. Termenul final de execuție este luna septembrie 2020, conform contractului. Dacă se menține ritmul de până acum, în toamnă se va putea circula în condiții optime pe acest pod”.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419