Rămâi conectat

Actualitate

VIDEO Incident minor la Alba Iulia de 1 Decembrie. Tineri, ”certați” de jandarmi că au aprins artificii de mici dimensiuni

Ziarul Unirea

Publicat

în

artificii la Alba Iulia01Jandarmii au intervenit prompt, la Alba Iulia, de 1 Decembrie, după ce trei artificii de mici dimensiuni (de mână) au fost aprinse în Piața Tricolorului, în apropierea Catedralei Reîntregirii Neamului.  

Înaintea concertului trupei Voltaj și după concertele de muzică populară, trei tineri au aprins artificii de mici dimensiuni, pentru a anima puțin atmosfera. Gestul nu a fost deloc pe placul forțelor de ordine care i-au somat să le stingă, iar apoi i-au legitimat.

Polițiștii aflați la datorie în perioada minivacanței de 1 Decembrie au aplanat 986 de stări conflictuale, iar 280 de făptuitori au fost prinși în flagrant.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Polițiștii aflați în misiuni au intervenit la 10.162 de solicitări ale cetățenilor, acestea însumând 70,8% din totalul cazurilor semnalate la nivelul structurilor de ordine și siguranță publică din MAI. Dintre acestea, 8.618 au fost semnalate prin SNAU 112”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

Aproape 18.000 de polițiști au fost la datorie în această perioadă și au identificat 108 autori de infracțiuni, au reținut 36 de persoane, iar 42 au fost arestate. De asemenea, au fost depistate 30 de persoane urmărite, dintre care două urmărite internațional.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cumpărarea vechimii 2022: Cât costă și care sunt documentele necesare

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Cumpărarea vechimii 2022: Cât costă și care sunt documentele necesare

Românii din țară sau străinătate, care vor să își completeze stagiul de cotizare pentru pensie vor putea să achite retroactiv contribuția la sistemul public de pensii pentru cel mult șase ani, potrivit Ordonanței de Urgență 163/2020.

Așadar, cum spuneam și mai sus, atât românii din țară cât și cei de peste hotare care încă nu s-au pensionat şi care nu au fost asiguraţi sau nu au avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în anumite perioade, pot încheia, până la 31 august 2023, un contract de asigurare prin care îşi pot plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale pentru de cel mult 6 ani anteriori.

Elit - Gustul Desăvârșit

Contractul de asigurare socială reprezintă asigurarea în sistemul public de pensii, în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă și se încheie în formă scrisă între persoană interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială, şi casă teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei.

La încheierea contractului de asigurare socială, asiguratul va completă o declaraţie, conform modelului prevăzut de lege, din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare pentru care se solicită asigurarea, îndeplineşte condiţiile cumulative, conform legii.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între dată împlinirii vârstei de 18 ani şi dată împlinirii vârstei standard de pensionare.

Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la dată încheierii contractului de asigurare, iar cota de contribuţie potrivit Codului Fiscal este de 25 % în anul 2022.

Plata privind contribuțiile asigurărilor sociale se face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, până la 31 august.

Contractul de asigurare socială îşi încetează aplicabilitatea la data la care contribuţia de asigurări sociale datorată este achitată în întregime. În situaţia în care la data de 31 august 2023 contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate.

Documente necesare:
  • Cartea de identitate în original plus o copie;
  • Formular deschidere contract în două exemplare;
  • Declarație protecție date;
  • Declarație pe propria răspundere.

În cazul românilor cu cetățenie străină și cu domiciliul în alt stat este necesar pașaportul sau orice alt document emis de statul al cărui cetățean este, prin care se face dovadă identității persoanei și a cetățeniei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

România, pe ultimul loc în Europa la numărul de persoane care știu să acorde primul ajutor

Ziarul Unirea

Publicat

în

România, pe ultimul loc în Europa la numărul de persoane care știu să acorde primul ajutor

România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de persoane care știu să acorde primul ajutor. În cazul unui accident cu victime sau dacă o persoană suferă un AVC, o secundă poate face diferența dintre viață și moarte.

În loc să intervină, mulți merg mai departe sau încep să filmeze cu telefoanele. Guvernanții vor să schimbe lucrurile și le oferă 200 de lei ca să achite cursurile celor care vor să învețe să acorde primul ajutor.

Maria este studentă la medicină. În anul I de facultate, a fost martoră la o scenă care i-a schimbat viața. A văzut un bărbat care și-a pierdut cunoștința într-un mijloc de transport în comun, însă nimeni nu a intervenit. După acel moment, a început să facă videouri prin care să le explice oamenilor cum să acorde primul ajutor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Maria Bălan, studentă la medicină: „Toată lumea filma, nu înțelegeam de ce este agitație în tramvai. Am încercat să îmi fac loc să intru printre oameni, am mers în față unde era domnul căzut, m-am uitat la el, i-am verificat respirația, am văzut că respiră. L-am asistat după aceea. Am rămas foarte dezamgită atunci când am văzut reacția oamenilor din jur”.

O femeie i-a salvat viața tatălui ei pentru că a recunoscut semenele unui accident vascular cerebral.

Femeie: „Mi-am dat seama imediat că discutăm de un AVC, am sunat la 112 și finalul a fost unul îmbucurător”.

Din păcate, finalurile fericite sunt destul de rare. Potrivit Programului Naţional „România în siguranţă”, în fiecare an, 70.000 de persoane mor pentru că nu primesc ajutor la timp. Se poate întâmpla să fim martori la un accident cu victime sau ca o persoană să cadă chiar în fața noastră și să nu știm cum să procedăm în aceste situații. Din păcate, 80% dintre români nu știu să acorde primul ajutor, iar acest procent ne clasează pe ultimul loc în Europa.

Bărbat: „Nu știu dacă aș putea salva pe cineva, dar aș încerca, dar nu știu să dau primul ajutor”.

Pentru a-i motiva pe români să facă cursuri de prim ajutor, un proiect legislativ propune ca persoanele care au împlinit 14 ani și au domiciliul în România, să primească un voucher în valoare de 200 de lei pentru a învăța cum să salveze vieți.

Diana Stoica, inițiatorul proiectului: „Ne-am gândit ca aceste cursuri să fie de minim trei ore și să aibă cel puțin jumătate parte practică, adică efectiv să pui mâna, să faci manevre de resuscitare, să faci o manevră, să elimini ceva cu care cineva nu poate să respire, un obiect străin”.

Femeie: „Nu am făcut cursuri, dar știu, mă descurc. În ziua de azi avem nevoie de așa ceva. Orice om are nevoie să știe chestia asta”.

Proiectul ar trebui să intre în vigoare la începutul anului viitor, iar suma va fi suportată din bugetul de stat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Pensii 2023 | Pensiile ar putea fi majorate de două ori în 2023!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensii 2023 | Pensiile ar putea fi majorate de două ori în anul 2023!

Marius Budăi a anunțat că pensiile vor fi majorate de două ori anul viitor. Cu toate că până acum este stabilită doar creșterea de la începutul anului, Ministrul Muncii spune că nu exclude încă o majorare.

Citește și: Pensii 2023: Cât crește pensia minimă garantată sau indemnizația socială pentru pensionari începând cu data de 1 ianuarie 2023

Pensiile ar putea fi majorate de două ori în 2023

Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunță posibilitatea ca pensiile să fie majorate încă o dată anul viitor, în afară de creșterea de la început de ianuarie. Acesta a reamintit faptul că la începutul anului 2023 pensiile vor fi majorate cu 12,5%.

Elit - Gustul Desăvârșit

„În luna ianuarie pensiile vor veni majorate, așa cum coaliția politică care susține Guvernul a decis. Nu avem niciun fel de sincopă. Vom finaliza până ce facem calculele, până în 10 decembrie, pentru că noi calculăm până în 10 decembrie sumele pentru plata pensiilor pentru luna ianuarie. Imediat vom implementa și tipărirea cupoanelor de pensie, vor fi acele deschideri de conturi de la început de an, am discutat și cu Poșta Română.

Citește și: Pensii 2023: Cu cât CREȘTE punctul de pensie de la 1 ianuarie. Ce ajutor bănesc vor primi cei cu venituri sub 3.000

Ziua în care pensionarii vor primi pensia mărită va fi până pe data de 15, știți că la început de an există o procedură tehnică, aceea de deschidere de conturi. La fiecare început de an bugetar ne mobilizăm, suntem pregătiți și cu siguranță facem tot posibilul să nu fie niciun fel de întârzieri. Vor fi acele câteva zile la început de an care sunt inerente„, a explicat ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3 CNN.

Întrebat dacă va putea Guvernul să mai decidă o nouă majorare a pensiilor pentru anul viitor, Marius Budăi nu a negat.

„Suntem în pericol cu următoarele majorări și cu rezolvarea inechităților. Inechitățile nu se rezolvă decât cu impact bugetar. Nu cred că se gândește cineva sau poate când au scris PNRR s-au gândit să tăiem de la cei care au pensii mai mari, să dăm la cei cu pensii mai mici (…).

Citește și: Indexare pensii militare 2023. Cu cât se MAJOREAZĂ pensiile militarilor pensionari din luna ianuarie 2023

Coaliția a luat o decizie acum și dacă în viitor coaliția va lua și alte decizii, și mă bazez pe experiența acestui an 2022, atunci când avem o vorbă, când coaliția a decis, Executivul a executat„, a mai spus ministrul Muncii.

Citește și: PENSII 2023: Punctul de pensie se va MAJORA cu 15%

Întrebat, totuși, dacă exclude ca pe lângă această majorare de 12,5% să mai fie o nouă majorare aplicată pensiilor în 2023, oficialul a recunoscut că acest lucru s-ar putea întâmpla.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea