Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| DRAMA oamenilor din Ocoliș, județul Alba: Case distruse, animale și mașini luate de apă, oameni aflați la un pas de a muri. „M-am urcat pe scări și mi-am salvat viața”

Publicat

în

DRAMA oamenilor din Ocoliș, județul Alba: Case distruse, animale și mașini luate de apă, oameni aflați la un pas de a muri. „M-am urcat pe scări și mi-am salvat viața”

Comuna Ocoliș a fost devastată de către inundații în cursul după-amiezii de ieri, 15 iulie, când debitul pârâului cu același nume, care vara aproape că seacă, s-a umflat de câteva zeci de ori.

Acum, localnicii, ajutați de autorități, încearcă să readucă localitatea la starea sa inițială, înainte de prăpădul de aseară, deși multe persoane au pierdut tot ce aveau.

Deși nici o persoană nu a fost raportată ca fiind decedată în urma viiturii care a măturat localitatea, câțiva dintre aceștia s-au aflat la un pas de a-și pierde viața, din cauza furiei naturii.

„Mă numesc Ștefan Ciulea, inginer la Agenția Națională de Zootehnie București, prin Oficiul Județean de Zootehnie Cluj. Sunt în concediu de odihnă și ieri, în jurul orei 17:00. s-a declanșat urgia. A venit o vreme rea și a distrus tot, o pagubă de milioane de euro. Două proprietăți mi-au distrus și aici am o grădină de legume bio, aici a distrus tot, a dus mașina. A distrus gardul, a dus tot de pe un hectar. Apa a intrat pe sub casă, în bucătărie, în beci, peste tot. A luat lemne de foc de mii de lei. Era să mă ducă și pe mine. Nu dura mult, că mă ducea și pe mine. A rupt gardul, avea peste 5 metri. M-am urcat pe scări și mi-am salvat viața.”, a povestit unul dintre localnici.

CITEȘTE ȘI: Ce măsuri iau autoritățile în cazul inundațiilor APOCALIPTICE de la Ocoliș. Viața și sănătatea oamenilor, principala prioritate, urmate de refacerea accesului

Un alt bărbat, aflat lângă casa sa, încerca să îndepărteze aluviunile aduse de apă pe proprietate. La fel ca și multe persoane, acesta a pierdut o mare parte din munca sa în cursul serii trecute.

CITEȘTE ȘI: Centrul orașului Câmpeni, sub APE: Capitala Țării Moților se confruntă cu CODUL ROȘU de averse torențiale

„La un moment dat, am urcat din curte în casă, la nivelul doi. N-am mai reușit să salvez nimic. Construcția este măturată, găini, iepuri, câinii, tot ce am avut în gospodărie până la straturi, pe 2- de metri, a fost măturată și făcută una cu pământul. Am avut o construcție de 12 pe 6. Au fost luate trei autovehicule, o dubă, un Jeep și o Corsa, care e agățată de o salcie”, a transmis acesta.

Reamintim că, un nou Cod Roșu de furtuni în județul Alba a fost anunțat în cursul acestei zile, 16 iulie, în jurul orei 17:00, de către autorități.

Conform acestora, zona vizată este Nord-Vestul județului Alba, în intervalul orar 16:50 – 18:00.

Localitățile vizate: Câmpeni, Abrud, Bistra, Roșia Montană, Vidra, Albac, Sohodol, Horea, Avram Iancu, Scărișoara, Gârda de Sus, Arieșeni, Vadu Moților, Ciuruleasa, Poiana Vadului;

Fenomenele vizate vor fi următoarele: averse torențiale care vor depăși 40-50 l/min, frecvente descărcări electrice, grindină și vijeli.

Publicitate
Publicitate

Ştirea zilei

Deși este cu plata facturilor la zi, o albaiuliancă are de achitat peste 42.000 de euro pentru curentul electric

Publicat

în

Deși este cu plata facturilor la zi, o albaiuliancă are de achitat peste 42.000 de euro pentru curentul electric

Anamaria P., o tânără care deține un apartament situat într-un bloc de pe str. Gladiolelor din cartierul Cetate a rămas șocată când a văzut suma care i-a venit de plată pentru consumul de energie electrică înscris pe factura fiscală seria FEF21, numărul 9568297501 din data de 18 iunie 2021, emisă de Societatea Electrica Furnizare SA.

Potrivit documentului, perioada de facturare este cuprinsă între 11 mai și 10 iunie 2021, iar suma de plată este de 207.866,32 de lei, de circa 3.500 de ori mai mare decât cea obișnuită, care în medie este de 60 de lei/lună, iar toate facturile pe ultimele 7 luni de zile au fost achitate. Conform facturii, consumul înregistrat la apartamentul cu pricina în acel interval este de 299.173 KWh (aproape 300 MWh, ca la o firmă – n.a.), în condițiile în care consumul mediu lunar la un apartament este de 100 KWh.

Electrica Furnizare Discount

„S-a emis o factură în valoare de 207.866,32 de lei pe un index eronat. Solicit recitirea contorului și facturarea corectă. Meționez că sunt plecată în străinătate, la locul respectiv nefiind consum mare, locuind temporar”, scrie Anamaria P. în reclamația formulată către furnizorul de electricitate.

Ea ne-a declarat că nu a plătit suma respectivă, fiind vorba de peste 42.000 de euro care trebuie plătiți până în 3 iulie, dar reprezentanții companiei i-au spus că rezolvarea problemei va fi un proces de durată, mai ales că directorul este în concediu. Anamaria P. a precizat că dorește să atragă atenția altor albaiulieni să-și verifice contoarele de curent electric, în eventualitatea că se află într-o situație asemănătoare.

Robert GHERGU

Citește mai mult

Ştirea zilei

Rezultate finale Definitivat 2021: Notele, publicate MÂINE, pe site-ul Ministerului Educației

Publicat

în

Rezultate finale Definitivat 2021: Notele, publicate MÂINE, pe site-ul Ministerului Educației

Mâine, 27 iulie, rezultatele finale la examenul de Definitivat 2021 vor fi punlicate, după soluționarea contestațiilor.

Rata de promovare la examenul naţional de Definitivat 2021 în învăţământul preuniversitar (medii mai mari sau egale cu 8) este de 72,90%, în creştere cu peste 3,5% față de anul trecut (69,17%), a anunţat Ministerul Educaţiei. Din totalul celor 7.931 de candidaţi cu lucrări evaluate, 187 au fost notaţi cu 10, iar 701 au primit note între 9,50 şi 9,99.

Rezultatele la examenul de Definitivat 2021 au fost publicate miercuri de către Ministerul Educaţiei, pe site-ul dedicat, dar şi în centrele de examen.

Au fost declaraţi promovaţi, înainte de înregistrarea şi soluţionarea eventualelor contestaţii, 5.782 de candidaţi cu medii între 8 şi 10.

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obţină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obţinute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puţin 8 (opt) pentru promovarea examenului.

La proba scrisă din această sesiune au fost prezenţi 8.300 de candidaţi (95,80%). Dintre aceştia, 366 de candidaţi s-au retras, iar un candidat a fost eliminat pentru fraudă.

Lucrările a doi candidaţi au fost anulate în centrele de evaluare

Astfel, din totalul celor 7.931 de candidaţi cu lucrări evaluate, 4.156 de candidaţi au obţinut note situate pe segmentul 8 – 10. Dintre aceştia, 187 au fost notaţi cu 10, iar 701 au primit note între 9,50 şi 9,99.

Potrivit Ministerului Educației, 3.232 de candidaţi au avut note între 5 şi 7,99. Cu note sub 5 au încheiat proba 543 de candidaţi.

Contestaţiile se depun la centrele de examen, miercuri şi joi. Rezultatele finale vor fi publicate în centrele de examen şi pe definitivat.edu.ro în 28 iulie.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin dobândirea definitivării în învăţământ, un cadru didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare, evidenţiază Ministerul Educaţiei.

Publicitate
Citește mai mult

Ştirea zilei

Trafic ÎNGREUNAT pe DN1, lângă Sântimbru: Un TIR s-a defectat și a rămas pe carosabil

Publicat

în

Traficul este îngreunat pe DN1, pe raza localității Sântimbru, în cursul zilei de astăzi, 27 iulie.

Potrivit IPJ Alba, acest eveniment s-a produs din cauza unui TIR, care s-a defectat și a rămas pe carosabil.

Electrica Furnizare Discount

Polițiștii acționează pentru fluidizarea traficului.

Vom reveni cu detalii.

FOTO: ARHIVĂ

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare