Rămâi conectat

Curier Județean

VIDEO: Cercetătorul aiudean, Sergiu Paşca vorbeşte despre autism şi ceea ce face el în laboratorul american de la Stanford. Află POVESTEA lui

Publicat

în

* Sergiu Paşca, filmat în laboratorul american de la Universitatea Stanford din California

Sergiu Pasca Un episod al emisiunii „Lumea şi noi”, al postului de televiziune TVR Internaţional, care le propune telespectatorilor să îi cunoască, într-o incursiune prin cele mai renumite laboratoare ale lumii, de pe ambele coaste ale Statelor Unite, pe acei români care fac parte din lumea academică americană, a prezentat recent povestea tânărului aiudean Sergiu Paşca, cunoscut pentru cercetările sale în domeniul autismului, care anul acesta a ajuns să conducă la Universitatea Stanford din California propriul laborator de cercetare a mecanismelor moleculare şi celulare ale tulburărilor neuropsihiatrice, inclusiv ale autismului. Povestea lui  este prezentată alternativ, cu povestea unui alt român cercetător, Constantin Rezlescu, de la Universitatea Harvard, care prezintă o altă boală, prozopagnosia, condiţia în care anumite persoane au dificultăţi serioase în a identifica feţele.

 Materialul prezintă contribuţiile celor doi cercetători, Sergiu Paşca şi Constantin Rezlescu, în studierea unora din cele mai puţin cunoscute boli şi deficienţe, autismul şi prozopagnosia, în două dintre cele mai puternice centre ştiinţifice din lume,  Harvard şi Standford. Cei doi povestesc despre obiectivele propuse şi despre cercetările pe care le fac fiecare în domeniul său.

Electrica Furnizare Discount

 „Când am venit aici principalul obiectiv a fost să încercăm să dezvoltăm un nou sistem pentru a studia autismul. Un nou sistem, care să fie un sistem celular. Problema cu cercetarea autismului a fost că pur şi simplu nu avem acces la ţesutul care este afectat la aceşti pacienţi”, spune Sergiu Paşca, lector la Stanford University School of Medicine, Departamentul de Psihiatrie, cercetător la Stanford Neurosciences Institute şi Institute for Stem Cell Biology, din 2014 şef de laborator.

„Autismul – un conglomerat de boli”

Potrivit lui Sergiu, la momentul actual, autismul este considerat un conglomerat de boli. El se defineşte doar comportamental, iar dacă cineva prezintă comportamentul A, B şi C este considerat ca având autism.  „Nu avem un biomarker, nu avem ceva cu ce să putem măsura nici în sânge, nici în ADN, care să spună DA, ai autism. Ceea ce e o foarte mare diferenţă cu aproape toate celelalte ramuri ale medicinii, unde un test diagnostic este esenţial. În psihiatrie, în general, nu există şi în autism cu atât mai puţin. Aşa că, cu cât înaintăm, înţelegem tot mai mult că autismul nu este o singură boală ci este un conglomerat de boli. Suntem acum în etapa în care încercăm să le delimităm. În momentul actual de exemplu putem delimita aproximativ 15% din cazuri în boli individuale. Ştim exact ce sindrom este, putem identifica gena”, spune Sergiu.

1 din  82 de copii au sindrom din spectrul autismului

Dacă acum 50 de ani, autismul era considerat o boală foarte rară, doar unul din 100.000, potrivit lui Sergiu, astăzi statisticile americane arată că 1 din 82 de copii au sindrom din spectrul autismului. O incidenţă destul de mare faţă de acum 50 de ani.  „Avem mai multe explicaţii pentru creşterea asta. Pe de o parte desigur că a contribuit practic faptul că s-a vorbit mult mai mult despre autism, faptul că medicii au auzit mult mai mult, în cărţi autismul intrând undeva în anii 90”, explică cercetătorul aiudean, Sergiu Paşca.

Una dintre cauzele autismului – vârsta înaintată a părinţilor

Există tot felul de ipoteze privind cauzele autismului, iar multe dintre acestea au fost dezminţite, precum şi cea cu vaccinurile, care potrivit lui Sergiu, nu există nicio bază pentru vaccinări ca fiind cauza autismului. Una dintre cauze, spune el că ar fi vârsta înaintată a părinţilor.

“Una dintre cauzele autismului ar fi vârsta înaintată a părinţilor,  mai ales a tatălui, pentru că vârsta de concepţie din punct de vedere al tatălui înaintează (dincolo de 30 de ani). Acum există studii care arată practic că la fiecare 10 ani acumulezi un anumit număr de mutaţii. Din punct de vedere biologic este destul de simplu de înţeles, pentru că mama are toate ovulele de la naştere până la sfârşitul vieţii, toate ovulele sunt deja formate şi practic numai le dezgheaţă pe câte unul în fiecare lună şi le pune pentru un spermatozoid. Însă, pentru un bărbat, producerea de spermatozoizi este continuă, Şi cu cât înaintăm în viaţă există studii care arată că se acumulează mutaţii, cu cât eşti mai în vârstă cu atât acumulezi mai multe mutaţii în spermatozoizi. Şi una dintre ipoteze este de fapt că se acumulează o serie de mutaţii, iar într-adevăr vârsta tatălui este corelată cu incidenţa de autism”, explică Sergiu.

Studiile în psihiatrie, delimitate de material. O nouă metodă pentru a studia autismul la Stanford  – celule induse pluripotenţial

„În bolile psihiatrice nu avem acces la ţesutul principal, cel care e afectat de boală, adică creierul. Şi dacă am avea acces la el, în creierele postmortem, întrebarea e unde să te uiţi pentru autism, nu avem o zonă unde să ne uităm. Ca urmare toate studiile în psihiatrie sunt destul de limitate de lipsă de material. Noi practic am introdus o nouă metodă, creând pe deasupra ceea ce alţi cercetători au dezvoltat, şi anume celule induse pluripotenţial, Practic este o metodă de a obţine neuroni care sunt în viaţă, deci neuroni vii de la pacienţi, într-o metodă complet neinvazivă. Adică fără a face nicio o biopsiere a creierului. Practic ceea ce facem este destul de simplu, cel puţin conceptual, pentru că recrutăm pacienţii cu autism aici la Standford. Le recoltăm o simplă biopsie de piele care este absolut nedureroasă, e ca o injecţie. După care aducem celulele din piele aici în laborator, le creştem, după care utilizăm o serie de viruşi care poartă 4 gene, le introducem în interiorul acestor celule şi prin ceea ce acum 5 ani era considerat imposibil acum ştim că este posibil. Facem ceea ce se numeşte reprogramarea celulor, le luăm şi apoi printr-un proces foarte lung obţinem neuroni în plăcuţele de laborator. Poţi efectiv să vezi aceste mici creiere dezvoltându-se în laborator”, spune acesta.

Sergiu Paşca: „Pur şi simplu nu-mi imaginez cum aş putea să fac această cercetare care o fac aici, în România, chiar dacă am elimina barierele sociale ale cercetării”

„Statele Unite investesc sume gigantice în cercetare. Numai Institutul Naţional al Sănătăţii american  investeşte  anual 31 de miliarde de dolari. Vă daţi seama, asta reprezintă, dacă nu mă înşel, o şesime din Produsul Intern Brut al României. Pur şi simplu nu-mi imaginez cum aş putea să fac această cercetarea care o fac aici în România, chiar dacă am elimina toate aceste bariere sociale ale cercetării, chiar dacă am elimina barierele de genul, şeful de catedră care pentru un motiv sau altul nu te place, şi care are atât de multă putere încât îţi poate pune barieră la orice etapă a carierei tale, trebuie să predai mai mult sau mai puţin sau trebuie să pui o anumită persoană pe articol doar pentru că e în acelaşi departament cu tine, deşi conceptual nu a avut nicio contribuţie. Lucrurile acestea te consumă emoţional, şi cred că o altă capcană e că încetul cu încetul devii parte a sistemului.”, a spus Sergiu Paşca.

Află date din CV-ul lui Sergiu Paşca, aici.

Povestea cercetătorilor români, Sergiu Paşca şi Constantin Rezlescu, din cadrul emisiunii “Lumea şi noi”, este prezentată în video-ul de mai jos.

Publicitate

Curier Județean

O nouă investiție în Aiud, ce va crea circa 100 de locuri de muncă. O firmă daneză care produce papuci de lână își extinde activitatea

Publicat

în

O nouă investiție în Aiud, ce va crea circa 100 de locuri de muncă. O firmă daneză care produce papuci de lână își extinde activitatea

O nouă hală de producție va fi construită în Aiud, de către firma Glerups, care va crea aproape 100 de locuri de muncă pentru aiudeni. Produsele realizate de Glerups urmează să fie exportate în toată lumea, urmând să fie produse doar la Aiud cu materiale 100% ecologice.

Compania daneză Glerups, care realizează încălţăminte din lână, dezvoltă operaţiunile de producţie din România cu o nouă hală şi vrea să angajeze 100 de oa­meni la Aiud, judeţul Alba, spun reprezentanţii Invest in Aiud, o asociaţie menită să promoveze investiţiile în oraş. Informaţiile au fost confirmate şi de reprezentanţii firmei.

Toate modelele Glerups sunt creionate în Danemarca şi produse doar în România, scrie pe site-ul propriu. Compania daneză, o afacere de familie ale cărei baze au fost puse în urmă cu mai bine de 50 de ani, a intrat pe piaţa locală în 2005, cu o fabrică în oraşul Aiud din Alba. Aici lucrează deja peste 100 de oameni, spun reprezentanţii companiei care a avut în 2020 afaceri de 15 mil. lei, cel mai ridicat nivel de până acum. Extinderea producţiei are loc în acelaşi oraş de circa 25.000 de locuitori.

Electrica Furnizare Discount

Glerups Ro din România a avut în 2020 (ultimul an pentru care există date publice) afaceri de 15 mil. lei, în urcare de la 14,6 mil. lei în anul anterior. În aceeaşi perioadă, profitul s-a dublat la 1,6 mil. lei. În ceea ce priveşte cifra de afaceri, ea s-a dublat între 2017 şi 2020. Odată cu dezvoltarea producţie din oraşul Aiud, aici fiind şi prima fabrică, businessul ar urma să crească.

Brandul de încălţări Glerups – sub care au fost iniţial produşi doar papuci de casă, dar care s-a extins apoi şi în segmentele de ghete şi pantofi de lână – a fost inclus de publicaţia americană New York Times pe lista celor 52 de lucruri apreciate de jurnaliştii ziarului.

Sursa: zf.ro

Citește mai mult

Curier Județean

103 tablete cu acces la internet pentru elevii din Bucerdea Grânoasă, pentru facilitarea cursurilor online. Licitația de peste 100.000 de lei, lansată în SEAP

Publicat

în

103 tablete cu acces la internet pentru elevii din Bucerdea Grânoasă, pentru facilitarea cursurilor online. Licitația de peste 100.000 de lei, lansată în SEAP

Primăria comunei Bucerdea Grânoasă a lansat recent, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru proiectul „Achiziționarea unui număr de 103 tablete cu acces la internet”, pentru Școala Gimnazială „Ioan Maiorescu”. Valoarea totală estimată a achiziției este de 124.418,85 de lei, fără TVA.

Având în vedere situaţia pandemică creată de răspândirea coronavirusului SARS-Cov-2, încă de la începutul anului 2020, şi instituirea stării de urgenţă în întreagă ţară, s-a stabilit necesitatea desfăşurării activităţii educaţionale în mediul on-line, după posibilităţi.

Electrica Furnizare Discount

Această experienţă a scos la iveală multe lipsuri existente, constatându-se astfel că majoritatea elevilor nu dispun de dispozitivele adecvate pentru participarea la cursurile online.

Astfel, având în vedere situaţia actuală, Primăria Comunei Bucerdea Grânoasă doreşte dotarea Şcolii Gimnaziale „loan Maiorescu” din Comuna Bucerdea Grânoasă cu echipamente mobile din domeniul tehnologiei informaţiei de tipul tabletelor şcolare, precum şi a altor echipamente/dispozitive electronice, astfel încât orele de pregătire din timpul activităţilor să se poată desfăşura on-line, şi în condiţii de siguranţă.

În vederea facilitării accesului elevilor şi cadrelor didactice la facilităţile tehnice necesare continuării procesului educaţional şi în circumstanţele speciale create de evoluţia pandemiei cauzate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, prin OUG nr. 144/2020, au fost create premisele pentru dotarea instituţiilor de învăţământ cu infrastructura tehnică necesară desfăşurării cursurilor în sistem on-line.

Dotările avute în vedere prin prezentul proiect au rolul de a îmbunătăţii şansele tuturor elevilor înscrişi în învăţământul preuniversitar să participe în mod efectiv la cursurile organizate online.

Specificaţii tehnice:

Tehnologie Reţea – GSM 1HSPA/LTE, va funcţiona în orice reţea publică de telefonie mobilă.
Husă protecţie – Dedicată, tip TPU, să ofere protecţie împotriva zgârieturilor şi şocurilor,margine care să protejeze ecranul, sa ofere funcţionalitatea tip stand (inel, pliere, etc.)
CPU – Quad-core 1.5 GHz, 64bit.
Memorie – 16GB interna, 2GB RAM

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO, VIDEO| Iarna în Apuseni. Acțiune spectaculoasă de deszăpezire a unui drum vicinal, la înălțime

Publicat

în

FOTO, VIDEO| Iarna în Apuseni. Acțiune spectaculoasă de deszăpezire a unui drum vicinal, la înălțime

A nins puternic în Apuseni în cursul acestei săptâmâni, iar gerul care a urmat a făcut ca zăpada să nu se topească.

Primăria orașului Câmpeni a intervenit, joi, cu utilaje de deszăpezire pentru deschiderea unui drum vicinal către localitatea Poduri.

Electrica Furnizare Discount

După cum se poate observa și în imagini, acțiunea nu a fost deloc ușoară, din cauza troienelor uriașe de zăpadă, însă potrivit viceprimarului Valentin Gog, care a postat imaginile în mediul oline, a fost încununată de succes.

La această oră, ninsoarea a reînceput să cadă în Apuseni, iar zona montană a județului Alba se află sub o avertizare cod galbe de vânt puternic și ninsori viscolite, valabilă până sâmbătă dimineața.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare