VIDEO | Cel mai frumos cartier din Alba, situat într-o zona pitorească, lângă lacul rotund pe malurile căruia a poposit în periplul său la Blaj, şi Mihai Eminescu
VIDEO | Cel mai frumos cartier din Alba, situat într-o zona pitorească, lângă lacul rotund pe malurile căruia a poposit în periplul său la Blaj, şi Mihai Eminescu
Realizate cu fonduri europene, lucrările de realizare a infrastructurii stradale din cel mai nou cartier din Blaj, situat lângă lacul Chereteu, sunt aproape finalizate. Cu o formă circulară, cu casele amenajate ca într-un amfiteatru, cartierul Chereteu este considerat unul dintre cele mai frumoase din judeţ, atractivitatea acestuia fiind dată şi de zona pitorească în care este situat, lângă lacul rotund pe malurile căruia a poposit, în periplul său la Blaj, şi Mihai Eminescu.
Aici, anterior drumurile erau din pământ, acoperite cu vegetaţie, fiind greu accesibile. Practic, nu exista un sistem rutier şi nu erau nici trotuare.
Investiţia a fost realizată în cadrul unui proiect prin care municipalitatea blăjeană a câştigat fonduri nerambursabile de aproape 4,9 milioane de euro, cu ajutorul cărora, alături de crearea de infrastructură rutieră şi canalizare în zona Chereteu, se construieşte un nou sediu pentru Biblioteca Municipală şi au fost reabilitate şi modernizate străzile Gării, Eroilor şi A. Mureşianu.
Este vorba de proiectul „Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în Municipiul Blaj”, prin care au fost obţinute fonduri nerambursabile din bugetul alocat Regiunii Centru prin POR 2014-2020. Noul cartier cuprinde 122 de parcele de teren amplasate pe 5 străzi, situate în partea de nord-est a lacului Chereteu. Conform Planului Urbanistic General al Municipiului Blaj, aprobat prin HCL nr. 56/2020, locuinţele din acest cartier au un regim de înălţime maxim admis de patru niveluri supraterane, respectiv demisol-parter-etaj-mansardă. Înălţimea maximă admisă a clădirilor, măsurată la coama acoperişului sau la aticul nivelului retras, în punctul cel mai înalt, nu poate depăşi 12 metri. Pe ansamblul unei parcele, spaţiile verzi organizate pe solul natural vor ocupa minimum 40% din suprafaţa totală şi vor cuprinde exclusiv vegetaţie (joasă, medie şi înaltă).
În ceea ce priveşte amenajarea lacului, municipalitatea a accesat un proiect european prin care au fost realizate deocamdată, mai multe studii.
Reconversia funcţională a zonei lacului, în suprafaţă de 5 hectare, urmărește amenajarea lacului Chereteu și a zonei malurilor pentru activități recreative, culturale și sportive și dotarea zonei malurilor lacului cu un mobilier specific zonelor de agrement, de tip smart. De asemenea, se are în vedere construirea unui complex multifuncțional, care va include un cinematograf de vară în aer liber, cu o capacitate de 300 de locuri, un debarcader, bărci și hidrobiciclete, un pavilion subacvatic multifuncțional cu rol educativ și cultural, o zonă de alimentație publică, o fântână arteziană, stație de bike sharing, platforme peste lac, ponton plutitor, o piaţetă şi locuri de joacă.
Pentru funcționarea complexului multifuncțional se va utiliza energia verde. Suprafaţa zonelor verzi va fi majorată semnificativ, iar malurile lacului Chereteu și luciul apei vor fi iluminate ornamental, utilizându-se panouri fotovoltaice. Valoarea investiției s-ar ridica la circa 5 milioane de euro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Primăria comunei Pianu aduce spiritul Crăciunului pentru locuitori: Brazi puși la vânzare la un preț modic
FOTO | Primăria comunei Pianu aduce spiritul Crăciunului pentru locuitori: Brazi puși la vânzare la un preț modic În pragul sărbătorilor de iarnă, Primăria Comunei Pianu oferă locuitorilor de pe raza localității posibilitatea de a achiziționa brazii de Crăciun la o sumă modică. Citește și: 20 decembrie 2024 | „O faptă bună”, spectacol caritabil de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o oră
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum o zi
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum o oră
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Actualitateacum 4 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Oameni şi locuriacum 3 zile
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox