Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO | Cel mai frumos cartier din Alba, situat într-o zona pitorească, lângă lacul rotund pe malurile căruia a poposit în periplul său la Blaj, şi Mihai Eminescu

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

VIDEO | Cel mai frumos cartier din Alba, situat într-o zona pitorească, lângă lacul rotund pe malurile căruia a poposit în periplul său la Blaj, şi Mihai Eminescu

Realizate cu fonduri europene, lucrările de realizare a infrastructurii stradale din cel mai nou cartier din Blaj, situat lângă lacul Chereteu, sunt aproape finalizate. Cu o formă circulară, cu casele amenajate ca într-un amfiteatru, cartierul Chereteu este considerat unul dintre cele mai frumoase din judeţ, atractivitatea acestuia fiind dată şi de zona pitorească în care este situat, lângă lacul rotund pe malurile căruia a poposit, în periplul său la Blaj, şi Mihai Eminescu.

Aici, anterior drumurile erau din pământ, acoperite cu vegetaţie, fiind greu accesibile. Practic, nu exista un sistem rutier şi nu erau nici trotuare.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Investiţia a fost realizată în cadrul unui proiect prin care municipalitatea blăjeană a câştigat fonduri nerambursabile de aproape 4,9 milioane de euro, cu ajutorul cărora, alături de crearea de infrastructură rutieră şi canalizare în zona Chereteu, se construieşte un nou sediu pentru Biblioteca Municipală şi au fost reabilitate şi modernizate străzile Gării, Eroilor şi A. Mureşianu.

Este vorba de proiectul „Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în Municipiul Blaj”, prin care au fost obţinute fonduri nerambursabile din bugetul alocat Regiunii Centru prin POR 2014-2020. Noul cartier cuprinde 122 de parcele de teren amplasate pe 5 străzi, situate în partea de nord-est a lacului Chereteu. Conform Planului Urbanistic General al Municipiului Blaj, aprobat prin HCL nr. 56/2020, locuinţele din acest cartier au un regim de înălţime maxim admis de patru niveluri supraterane, respectiv demisol-parter-etaj-mansardă. Înălţimea maximă admisă a clădirilor, măsurată la coama acoperişului sau la aticul nivelului retras, în punctul cel mai înalt, nu poate depăşi 12 metri. Pe ansamblul unei parcele, spaţiile verzi organizate pe solul natural vor ocupa minimum  40% din suprafaţa totală şi vor cuprinde exclusiv vegetaţie (joasă, medie şi înaltă).

În ceea ce priveşte amenajarea lacului, municipalitatea a accesat un proiect european prin care au fost realizate deocamdată, mai multe studii.

YouTube video

Reconversia funcţională a zonei lacului, în suprafaţă de 5 hectare, urmărește amenajarea lacului Chereteu și a zonei malurilor pentru activități recreative, culturale și sportive și dotarea zonei malurilor lacului cu un mobilier specific zonelor de agrement, de tip smart. De asemenea, se are în vedere construirea unui complex multifuncțional, care va include un cinematograf de vară în aer liber, cu o capacitate de 300 de locuri, un debarcader, bărci și hidrobiciclete, un pavilion subacvatic multifuncțional cu rol educativ și cultural, o zonă de alimentație publică, o fântână arteziană, stație de bike sharing, platforme peste lac, ponton plutitor, o piaţetă şi locuri de joacă.

Pentru funcționarea complexului multifuncțional se va utiliza energia verde. Suprafaţa zonelor verzi va fi majorată semnificativ, iar malurile lacului Chereteu și luciul apei vor fi iluminate ornamental, utilizându-se panouri fotovoltaice.  Valoarea investiției  s-ar ridica la circa 5 milioane de euro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Momentul IMPACTULUI dintre cele două mașini din accidentul de la Alba Iulia, surpins de o cameră de bord

Ziarul Unirea

Publicat

în

Momentul IMPACTULUI dintre cele două mașini din accidentul de la Alba Iulia, surpins de o cameră de bord Accidentul de miercuri seara, petrecut în Alba Iulia, a fost filmat cu o cameră de bord de un alt participant la trafic. Impactul dintre cele două mașini a dus la rănirea a trei persoane, 2 adulți și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea