Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| ”Alimoria”, focul de Lăsatul Postului Mare, tradiție străveche la Cugir, care se păstrează cu sfințenie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alimoria – obicei reînviat la Cugir de Lăsata Postului de Paștele 2023

”Alimoria”, focul de Lăsatul Postului Mare, este una din tradițiile străvechi care se păstrează cu sfințenie la Cugir. Potrivit obiceiurilor, în duminica înainte de începerea Postului Paştelui se organizează ultima petrecere şi nu se mai fac nunţi decât după sărbătoarea Învierii.

Singurul post care are două ”Lăsate” este cel al Sfintelor Paști. Potrivit calendarului bisercesc, Lăsata Secului are două etape care conduc treptat către Postul Sfintelor Paști: prima dintre ele, fiind marcată în data de 19 februarie, când se lasă sec de carne, iar cea de-a doua etapă, la o săptămână distanță, în prima zi a lunii martie, Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, când se lasă sec de brânză.

Citește și: Mesaje de 1 martie, Mărțisor

Alimori, acest obicei pitoresc ce marchează intrarea în Postul Paştelui, se păstrează aproape în fiecare sat din Alba, sub diferite deumiri: hodaițele, alimor.

YouTube video

La Cugir, localnicii susțin păstrarea obiceiurilor vechi într-un mediu cât mai sănătos și curat. Mai mult decât atât, focurile de Alimoria au rădăcini ancestrale, iar materialul folosit era cel natural, la îndemâna locuitorilor. Cugirenii au avut posibilitatea de a marca acest obicei străvechi într-un cadru organizat, cu păstrarea tuturor regulilor de securitate și mediu. Cei care au dorit să participe la evenimentul ce marchează „lăsarea secului” au fost prezenți duminică, 26 februarie, pe platoul Cetate, unde Centrul Cultural Cugir a organizat evenimentul „Hai la Alimorie”.

Din vechime, localnicii din Cugir se strângeau pe dealul Cetății sau pe Drăgana şi aprindeau focuri ce simbolizează purificarea, stimularea fertilităţii, alungarea forţelor malefice, o reminiscenţă a cultului soarelui. În istoria recentă, cârpele îmbibate în petrol, legate la capătul unui drot și aprinse, apoi rotite bărbătește în vârf de deal, au fost înlocuite cu cauciucurile aprinse, rostogolite de pe deal, în jos.

Obiceiul începe la lăsatul întunericului, sub cerul liber şi este un prilej colectiv de veselie a întregii comunităţi. Se aprinde un foc mare pe deal, în jurul cărora oamenii se strâng şi se cântă, se chiuie, se joacă. Pe deal, feciorii iau feştelăul (hodaița) şi, rotindu-se cu el în mână, fac cercuri luminoase strigând: “Ali-morii, Ali-morii”. Focurile aprinse simbolizează purificarea, stimularea fertilităţii, alungarea forţelor malefice, o reminiscenţă a cultului soarelui.

În ultima seară înaintea începerii Postului Paștelui, în fiecare familie, oricât de săracă ar fi fost, se puneau pe masă plăcinte şi sarmale. Acest obicei este şi astăzi respectat în unele familii.

Video: Bogdan Sbuchea

Foto: Dumitru Vasile


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | O elevă de clasa a II-a la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Abrud a câștigat premiul I la Festivalul Național de Folclor din Orăștie

Bera Larisa

Publicat

în

VIDEO | O elevă de clasa a II-a la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Abrud a câștigat premiul I la Festivalul Național de Folclor din Orăștie La doar 9 ani, Daiana Narița, reprezentantă a Țării Moților, elevă a Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Abrud și membră a Ansamblului Folcloric „Aurarii” din comuna Bucium, coordonată de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea