Rămâi conectat

Curier Județean

Viața merge înainte, la Blaj: O investiție de aproape 6 milioane de euro va îmbunătăți infrastructura din „Mica Romă”. Ce vizează proiectul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Blajul investeşte peste 28 de milioane de lei, din fonduri europene, în cel MAI MARE proiect al muncipiului. Acesta vizează asfaltarea străzilor, amenajarea spațiilor verzi și construcția unui nou sediu a Bibliotecii

Edilul Blajului, Gheorghe Valentin Rotar, a anunțat, printr-o postare făcută publică pe pagina sa de socializare, că astăzi, 4 mai 2020, s-a semnat cel mai mare proiect cu finanțare europeană pentru municipiul pe care-l administrează, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.

În valoare totală de aproape 6 milioane de euro (28.791.973,92 lei), proiectul „Îmbunătățirea calității vieții populației în municipiul Blaj” vizează modernizarea și extinderea infrastructurii rutiere, construirea străzilor și a rețelei de canalizare din noul cartier din zona Lacului Chereteu, construirea și dotarea cu echipamente a unui nou edificiu în zona centrală a municipiului Blaj, precum și amenajarea a 4.500 mp. de spațiu verde.

„Luni, 4 mai 2020, s-a semnat, în format electronic, contractul de finanțare pentru proiectul „Îmbunătățirea calității vieții populației în municipiul Blaj”, în valoare totală de 28.791.973,92 lei (aproape 6.000.000 euro). Este cel mai mare proiect cu finanțare europeană nerambursabilă semnat de municipiul Blaj în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, proiect ce vizează dezvoltarea infrastructurii comunității blăjene în cadrul axei 13 – sprijinirea regenerării orașelor mici și mijloci”, precizează domnul Rotar.

„Conform ghidului de finanțare, proiectul are două componente de infrastructură – una rutieră și cealaltă culturală. În acest sens, proiectul „Îmbunătățirea calității vieții populației în municipiul Blaj” are în vedere modernizarea și extinderea infrastructurii rutiere – sistem rutier și trotuare cu dale – în cele mai aglomerate cartiere de locuințe colective din municipiul Blaj – Eroilor, Gării și Andrei Mureșianu, cât și construirea străzilor și a rețelei de canalizare din noul cartier din zona Lacului Chereteu, cartier cu 120 de locuri de casă, unde au fost construite deja peste 50 de locuințe. În total este vorba despre reabilitarea și modernizarea unei infrastructuri rutiere în lungime de 4,742 km, în fapt un spațiu urban reabilitat în suprafață de 41.111,48 mp.

Cât privește componenta culturală, prin acest proiect se va finanța construirea și dotarea cu echipamente a unui nou edificiu în zona centrală a municipiului Blaj, care să adăpostească Biblioteca municipală a Blajului. Această clădire publică cu destinație culturală, care va avea o suprafață construită de 630 mp. – subsol, parter și etaj, va fi un edificiu de suflet al Blajului, va adăposti fondul de carte al Bibliotecii „Școala Ardeleană”, arhiva municipiului Blaj și, în viitor, sperăm să readucem acasă tot ce a mai rămas din fondul de carte al Blajului, distrus și risipit în perioada comunistă și care se află în prezent la secția Academiei Române din Cluj Napoca”, a adăgat acesta.

Sintetizând obiectivele de investiții, prin proiectul „Îmbunătățirea calității vieții populației în municipiul Blaj”, blăjenii vor beneficia de 4,7 km străzi modernizate, extinse sau construite, 4,4 km spații pietonale, 4.500 mp. spații verzi extinse și un sediu nou pentru Biblioteca Blajului, investiții a căror durată de finalizare preconizată este 30.04.2023.

„Pentru mine și echipa pe care o coordonez, dezvoltarea municipiului a fost și va rămâne mereu un țel și ne vom investi eforturile și creativitatea în a îmbogății paleta de servicii și de beneficii care aduc bunăstare cetățenilor din Blaj. Urmărim ca acțiunile noastre să răspundă nevoilor tuturor cetățenilor, fie că este vorba de lucrările la drumuri, canalizare, aducțiuni de apă, de lucrările de reabilitare a monumentelor, lăcașe de cult, de evenimente culturale și turistice sau de proiecte de sănătate, educative, de sport ori de dezvoltare economică. Consider că este important să avem pe lângă o infrastructură rutieră și un loc în care să ne îmbogățim sufletește, să ne hrănim mințile pentru noi vise, idei și proiecte.

Sper ca sloganul Blajului – ”Te salut din inimă, Roma-mică. Îţi mulţumesc, Dumnezeule, că m-ai ajutat s-o pot vedea!” să fie trăit de fiecare locuitor sau vizitator al orașului nostru, din ce în ce mai european!”, a concis Gheorghe Valentin Rotar.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Elevii de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia, activități de ecologizare în zona râului Ampoi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Elevii de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia, activități de ecologizare în zona râului Ampoi Elevii de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia au continuat seria activităților de ecologizare, de această dată în zona râului Ampoi: ”Activitățile cuprinse în cadrul programului „Săptămâna verde” au continuat cu o activitate de ecologizare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea