Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Viața de la țară din Munții Apuseni, pe punctul de a dispărea. Tudor Ponoran: „Se poate trăi aici bine, dacă statul, ajută fermierii vechi dar și pe cei tineri, cu fonduri“

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Folclorul, obiceiurile arhaice și stilul de viață de la sat sunt, pentru România, unele dintre cele mai bine păstrate și mai diverse comori cu care noi ne putem mândri printre ceilalți europeni.

Viața satului românesc a fost timp de sute de ani un adevărat izvor cultural pentru noi ca și popor, traiul liniștit și folclorul colorat fiind subiecte de opere literare, muzică și tablouri pentru cărturari și artiști.

Acest stil de viață străvechi și sacru este unul întâlnit din ce în ce mai rar din păcate, la baza acestor schimbări stând lipsa locurilor de muncă în mediul rural, investițiile necesare unui trai decent practic inexistente și, de asemenea, nevoia oamenilor de bani pentru a avea grijă de familiile lor.

Aceste elemente dăunătoare au provocat un imens val de depopulări ale satelor, oamenii de la țară mutându-se astfel în orașele din împrejurimi sau, mai mult, în alte țări.
Un om care a dorit astfel să fie ca un scut împotriva avalanșei de nedreptăți care se petrece în toată țara în mediul rural și să ajute la stoparea migrării în masă a fermierilor noștrii este Tudor Ponoran.

Întrebat de ziarulunirea.ro care este semnificația vieții în mediul rural pentru el și cum ar compara-o cu cea urbană, din marile orașe, acesta ne-a răspuns: ,, Mediul rural este o componentă a societății românești și europene extrem de importantă. Din punct de vedere al beneficiilor, discutăm în primul rând de liniște, aer curat, spațiu suficient, producția de alimente bio și păstrarea tradițiilor. Eu încurajez lupta împotriva depopularii zonelor rurale și în special a celor de munte, la noi în Munții Apuseni. Se poate trăi aici bine, dacă statul, prin mecanismele sale de absorbție a fondurilor UE, ajută fermierii vechi dar și pe cei tineri. Nu putem să stăm toți în blocuri sau în zone urbane mari, când teritoriul României este unul suficient de vast pentru a ne transforma satele în oaze de relaxare, producție de alimente bio și atracții turistice deosebite.“

După cum am menționat, păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor românești ar trebui să reprezinte o prioritate pentru noi, urmași al unui popor mândru și călit.
Întrebat despre importanța promovării acestor obiceiuri și de ce este importantă o asemenea acțiune, domnul Ponoran a spus: ,, Păstrarea și promovarea tradițiilor românești este esențială în conservarea identității naționale. România, prin tradițiile sale a creat și crează plus valoare atât în rândul generației tinere naționale cât și în rândul comunității europene din care facem parte. Aceste evenimente locale, ca și cel promovat de mine – sfințirea animalelor din zona Munților Apuseni, ne arată cât de profundă este pasiunea fermierilor din zonă și cât de implicați sunt în dezvoltarea și construcția fermelor.

Contextul în care am participat la acel eveniment – tradiție a fost legat de faptul că sunt implicat în ceea ce înseamnă dezvoltarea agricolă la nivelul județului Alba, având calitatea de consilier județean și aceea de director al Oficiului Județean Pentru Finanțarea Investițiilor Rurare Alba. Este foarte important să fii angrenat în ceea ce se întâmplă în județul Alba, atât pe plan agricol cât și administrativ. Astfel de evenimente nu fac decât să ne arate importanța sectorului agricol din țara noastră, care se îmbină armonios cu promovarea și respectarea tradițiilor locale.“

Nu în ultmul rând, nevoia extremă de fonduri și investiții pentru fermierii locali ar putea fi în sfârșit satisfăcută de proiectele viitoare și în derulare, cum a spus Tudor Ponoran: ,, Există în acest moment măsuri deschise la nivel național pentru accesare a fondurilor europene prin intermediul AFIR; aș aminti aici de sM 17.1 ,,Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor,, măsură deschisă din 11 mai până în 30 noiembrie (acum început sectorul vegetal), sM6.1 ,,Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri,, care va fi lansată în luna iulie a acestui an și are o alocare de 43.022.207 milioane euro la nivel național, sM 4.3 ,,Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea și adaptarea infrastructurii agricole și silvice – componentă irigații,, spre final de iunie, sM 9.1a ,,Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol,, spre final de iunie, sM 4.2 ,,Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole,, – sesiune organizată pentru injvestitii noi în abatoare de capacitate mică în zona montană.

În materie de proiecte contractate prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, la nivelul județului Alba avem:
-Oficiul Județean Pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Alba gestionează un număr de 963 de contracte din care 578 în implementare, 378 finalizate și 7 reziliate.
-Centrul Regional Pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 7 gestionează un număr de 2800 proiecte la nivelul județului, din care 1491 finalizate, 586 reziliate și 722 în derulare, dintre care 84 pe publici.

Va menționez faptul că în acest moment Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 este la maturitate, urmând că spre finele acestui an să fie concretizat noul Program Național Strategic 2021-2027 cu o alocare substanțială pe agricultură. Având în vedere faptul că în Parlamentul României a fost votat și amenendamentul privind Investiții Teritorial Integrate pentrut zona Munților Apuseni, asta mă face să am speranța într-o stopare a depopularii zonei de munte și acordarea celei mai atente abordări de dezvoltare de după 1990.“


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea