Rămâi conectat

Ştirea zilei

Viața de la țară din Munții Apuseni, pe punctul de a dispărea. Tudor Ponoran: „Se poate trăi aici bine, dacă statul, ajută fermierii vechi dar și pe cei tineri, cu fonduri“

Publicat

în

Folclorul, obiceiurile arhaice și stilul de viață de la sat sunt, pentru România, unele dintre cele mai bine păstrate și mai diverse comori cu care noi ne putem mândri printre ceilalți europeni.

Viața satului românesc a fost timp de sute de ani un adevărat izvor cultural pentru noi ca și popor, traiul liniștit și folclorul colorat fiind subiecte de opere literare, muzică și tablouri pentru cărturari și artiști.

Acest stil de viață străvechi și sacru este unul întâlnit din ce în ce mai rar din păcate, la baza acestor schimbări stând lipsa locurilor de muncă în mediul rural, investițiile necesare unui trai decent practic inexistente și, de asemenea, nevoia oamenilor de bani pentru a avea grijă de familiile lor.

Electrica Furnizare Discount

Aceste elemente dăunătoare au provocat un imens val de depopulări ale satelor, oamenii de la țară mutându-se astfel în orașele din împrejurimi sau, mai mult, în alte țări.
Un om care a dorit astfel să fie ca un scut împotriva avalanșei de nedreptăți care se petrece în toată țara în mediul rural și să ajute la stoparea migrării în masă a fermierilor noștrii este Tudor Ponoran.

Întrebat de ziarulunirea.ro care este semnificația vieții în mediul rural pentru el și cum ar compara-o cu cea urbană, din marile orașe, acesta ne-a răspuns: ,, Mediul rural este o componentă a societății românești și europene extrem de importantă. Din punct de vedere al beneficiilor, discutăm în primul rând de liniște, aer curat, spațiu suficient, producția de alimente bio și păstrarea tradițiilor. Eu încurajez lupta împotriva depopularii zonelor rurale și în special a celor de munte, la noi în Munții Apuseni. Se poate trăi aici bine, dacă statul, prin mecanismele sale de absorbție a fondurilor UE, ajută fermierii vechi dar și pe cei tineri. Nu putem să stăm toți în blocuri sau în zone urbane mari, când teritoriul României este unul suficient de vast pentru a ne transforma satele în oaze de relaxare, producție de alimente bio și atracții turistice deosebite.“

După cum am menționat, păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor românești ar trebui să reprezinte o prioritate pentru noi, urmași al unui popor mândru și călit.
Întrebat despre importanța promovării acestor obiceiuri și de ce este importantă o asemenea acțiune, domnul Ponoran a spus: ,, Păstrarea și promovarea tradițiilor românești este esențială în conservarea identității naționale. România, prin tradițiile sale a creat și crează plus valoare atât în rândul generației tinere naționale cât și în rândul comunității europene din care facem parte. Aceste evenimente locale, ca și cel promovat de mine – sfințirea animalelor din zona Munților Apuseni, ne arată cât de profundă este pasiunea fermierilor din zonă și cât de implicați sunt în dezvoltarea și construcția fermelor.

Contextul în care am participat la acel eveniment – tradiție a fost legat de faptul că sunt implicat în ceea ce înseamnă dezvoltarea agricolă la nivelul județului Alba, având calitatea de consilier județean și aceea de director al Oficiului Județean Pentru Finanțarea Investițiilor Rurare Alba. Este foarte important să fii angrenat în ceea ce se întâmplă în județul Alba, atât pe plan agricol cât și administrativ. Astfel de evenimente nu fac decât să ne arate importanța sectorului agricol din țara noastră, care se îmbină armonios cu promovarea și respectarea tradițiilor locale.“

Nu în ultmul rând, nevoia extremă de fonduri și investiții pentru fermierii locali ar putea fi în sfârșit satisfăcută de proiectele viitoare și în derulare, cum a spus Tudor Ponoran: ,, Există în acest moment măsuri deschise la nivel național pentru accesare a fondurilor europene prin intermediul AFIR; aș aminti aici de sM 17.1 ,,Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor,, măsură deschisă din 11 mai până în 30 noiembrie (acum început sectorul vegetal), sM6.1 ,,Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri,, care va fi lansată în luna iulie a acestui an și are o alocare de 43.022.207 milioane euro la nivel național, sM 4.3 ,,Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea și adaptarea infrastructurii agricole și silvice – componentă irigații,, spre final de iunie, sM 9.1a ,,Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol,, spre final de iunie, sM 4.2 ,,Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole,, – sesiune organizată pentru injvestitii noi în abatoare de capacitate mică în zona montană.

În materie de proiecte contractate prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, la nivelul județului Alba avem:
-Oficiul Județean Pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Alba gestionează un număr de 963 de contracte din care 578 în implementare, 378 finalizate și 7 reziliate.
-Centrul Regional Pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 7 gestionează un număr de 2800 proiecte la nivelul județului, din care 1491 finalizate, 586 reziliate și 722 în derulare, dintre care 84 pe publici.

Va menționez faptul că în acest moment Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 este la maturitate, urmând că spre finele acestui an să fie concretizat noul Program Național Strategic 2021-2027 cu o alocare substanțială pe agricultură. Având în vedere faptul că în Parlamentul României a fost votat și amenendamentul privind Investiții Teritorial Integrate pentrut zona Munților Apuseni, asta mă face să am speranța într-o stopare a depopularii zonei de munte și acordarea celei mai atente abordări de dezvoltare de după 1990.“

Publicitate

Ştirea zilei

Povestea celui mai tânăr învățător din România: a început să profeseze la vârsta la care alți tineri erau încă în băncile liceului

Publicat

în

Povestea celui mai tânăr învățător din România: a început să profeseze la vârsta la care alți tineri erau încă în băncile liceului

Răzvan Gabriel Mihalache este probabil cel mai tânăr învățător din România. A împlinit 21 de ani în luna februarie a acestui an, dar a preluat prima generație de copii în urmă cu trei ani, când el însuși era un copil.

Avea 18 ani și șase luni când a intrat pentru prima dată într-o sală de clasă nu ca elev, ci ca profesor. Absolvise în vara lui 2019 Colegiul Pedagogic ”Vasile Lupu” din Iași și cumva cariera lui fusese pecetluită încă din clasa a V-a, când părinții l-au îndrumat către acest liceu, care îi asigura o loc de muncă sigur la finalul studiilor.

Electrica Furnizare Discount

Deja cu trei ani de experiență la catedră în spate, Gabriel își aduce aminte râzând de prima lui zi de școală, ca învățător. Nu ascunde că a avut emoții, dar nici că a văzut în băiețelul din prima bancă, îmbrăcat îngrijit cu sacou și cămașă, pe el însuși, elevul care cu doar câteva luni înainte încă purta în spate rucsacul cu manuale. Mai greu a fost să capete încrederea părinților, speriați că în spatele catedrei din clasa copiilor lor se află tot un copil.

”Aveam emoții, sincer. Când am intrat în clasă prima dată, mă vedeam pe mine în bancă, atunci când eram eu elev. Se uitau ciudat la mine copiii, vă dați seama. Părinții își făceau griji când au aflat cine o să fie învățătorul copiilor lor. Dar acum am primit mesaje să mă întorc, mă apreciază”, spune Gabriel.

Din motive administrative, Gabriel nu a putut să ducă prima lui generație de elevi până în clasa a IV-a, cum s-ar fi cuvenit. Nu era titular pe post așa că s-a îngrijit de primii lui elevi doar doi ani. I-a preluat din clasa I și a rămas cu ei doar doi ani. În septembrie, anul acesta, este învățător la ”pregătitoare”, iar provocările sunt uriașe.

sursa: ziare.com / sursa foto: arhivă personală

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Phoenix a renăscut alături de albaiulieni și turiști în Piața Cetății din Alba Iulia. „Fată verde” : Piesa ce nu o să îmbătrânească niciodată

Publicat

în

VIDEO| Phoenix a renăscut alături de albaiulieni și turiști în Piața Cetății din Alba Iulia. „Fată verde” : Piesa ce nu o să îmbătrânească niciodată

Într-o lume muzicală marcată de dominația comercialului și a mediocrității, „Sărbătoarea muzicii” devine o pledoarie minunată pentru un week-end lipsit de constrângerile ritmurilor care ne inundă auzul de pe toate frecvențele radiourilor.

Concertul SymPhoenix – un proiect muzical marca Phoenix, acompaniază Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Oltenia, dirijor: Bogdan Vodă – de sâmbătă seară a fost un real succes: piesa „Fată verde” nu o să îmbătrânească niciodată și continuă să le dea fiori ascultătorilor, mai ales atunci când este audiată LIVE.

Electrica Furnizare Discount

Alături de Nicu Covaci, care are o carieră excepțională de mai bine de o jumătate de secol, noua trupă Phoenix reprezintă un capitol unic în rockul românesc, mergând pe aceeași linie, cu un aer mai degrabă războinic. Noii membri ai formației au abordat numeroase sub-genuri ale rock-ului, traseul stilistic al trupei pornind de la muzică beat, rock psihedelic, hard rock și ajungând la etno – rock.

Citește și: VIDEO| Bucuria din ochi l-a dat de gol pe primarul Pleșa: e mega fan Phoenix! Ce spune acesta despre trupa consacrată

Phoenix s-a întâlnit cu publicul din Alba Iulia în cadrul unui spectacol extraordinar SYMPHOENIX – împreună cu Filarmonica de Stat Oltenia, dirijor Bogdan Vodă.

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, primele ASFALTĂRI în zona alunecării de teren de la Oiejdea

Publicat

în

Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, primele ASFALTĂRI în zona alunecării de teren de la Oiejdea

În zona alunecării de teren de la Oiejdea, antreprenorul grec Aktor a turnat primul strat de asfalt. Astăzi, chiar dacă e sâmbătă se turna stratul de asfalt de bază pe sensul de mers Sebeș-Turda.  Acesta va fi utilizat pentru dechiderea circulației cu retricții și limitări de viteză pentru cazul în care nu vor fi terminate în acest an toate lucrările în zona alunecării de teren.

Electrica Furnizare Discount

În zona alunecării au fost forații alți piloți, s-a lucrat la excavații și la pământ armat, fiind, de departe punctul din șantier cu cea mai bună mobilizare.

La nodul rutier Teiuș, în zona pasajului rutier peste calea ferată, s-a ajuns la nivel cu umpluturile, iar în partea dinspre Turda se toarnă plăcile de racordare.

Potrivit afirmațiilor fostului ministru Drulă, făcute la postul B1: ”cineva trebuie să fie foarte-foarte rău intenționat”… pentru ca să nu se deschidă circulația rutieră pe acest lot în acest an!

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare