Rămâi conectat

Ştirea zilei

„Viaţă de cimitir” – o pledoarie plină de optimism despre viaţă

Publicat

în

 

Aşa cum mulţi dintre noi au observat, de ceva timp viaţa culturală a oraşului a renăscut. După ce cu aproape două luni în urmă, albaiulienii au avut ocazia să fie spectatori, unii poate pentru întâia dată la cabaret, un music-hall de excepţie, „Bonsoir, Paris!”, iată că acum am avut parte de o altă seară specială. Cu câteva zile în urmă, la Alba Iulia şi la Blaj s-a jucat piesa de teatru „Viaţă de cimitir”, o comedie romantică scrisă şi regizată de îndrăgita actriţă Rodica Popescu Bitănescu, care a venit în Alba la cererea publicului şi la invitaţia cunoscutului interpret de muzică uşoară Alin Ignat. A fost ceva neobişnuit, surprinzător pentru noi, spectatorii unei comedii romantice, să ne lăsăm purtaţi din lumea noastră în… lumea cealaltă, să înţelegem că asta este de fapt viaţa, iar noi, oamenii, suntem nişte „eterni naivi” care nu ştim să preţuim fiecare clipă ce trece pe lângă noi. Personajul principal al piesei este Moartea, rol interpretat cu dăruire şi talent de Rodica Popescu Bitănescu. Au fost multe replici care cu siguranţă le-au rămas în minte celor aflaţi în sală: „Fii bun şi fă numai bine, nu mai strânge atâta că nimic nu e veşnic”, spunea Rodica Popescu Bitănescu în piesa sa. Nu pot să nu amintesc despre căldura cu care au fost primiţi actorii, de legătura care s-a creat între actori şi sală. Deşi la începutul spectacolului Rodica Popescu Bitănescu a rugat spectatorii să-şi închidă telefoanele mobile, unii nu au prea respectat dorinţa actriţei. La un moment dat, a sunat un telefon în sală şi a venit replica doamnei Rodica (cea care juca rolul Morţii): „Închide telefonul că te iau!”. Au urmat, desigur, hohote de râs şi aplauze. Acţiunea piesei se petrece pe cele două tărâmuri – al celor vii şi al celor plecaţi pe lumea cealaltă. Cei aflaţi în viaţă vin la cimitir cu o floare, plângându-i pe aceia pe care i-au pierdut, e un zbucium continuu pentru că cei care-şi trăiesc viaţa pe pământ au pierdut legătură cu persoanele dragi de pe tărâmul celălalt. E o comedie dulce-amară care ne prezintă viaţa aşa cum e ea, cu bucuriile şi tristeţile ei, cu iubiri şi despărţiri, evenimente din viaţa noastră de fiecare zi peste care trecem uneori prea repede. Dar să o „ascultăm” pe doamna Rodica Popescu Bitănescu, cea care poate să ne spună cel mai bine totul despre comedia romantică „Viaţă de cimitir”.

 

Elit - Gustul Desăvârșit

– Ce v-a inspirat să scrieţi piesa „Viaţă de cimitir”?
– Trebuie să spun că m-a inspirat viaţa de aici şi de dincolo: toţi suntem curioşi şi ne întrebăm deseori ce-o fi dincolo. Problema morţii nu s-a abordat niciodată în dramaturgia contemporană românească. Am avut curajul să scriu despre aşa ceva, am dorit să readuc comedia romantică în dramaturgia noastră de azi. Comedia romantică a existat dintotdeauna, dar în ultimul timp nu s-a mai scris aşa ceva. Fiecare dintre noi avem o doză de romantism, ne dorim să descoperim acel sâmbure de romantism. În al doilea rând, toată lumea e curioasă, ne punem întrebarea ce se întâmplă cu noi când ajungem dincolo. Mulţi mi-au spus că am avut mare curaj să scriu despre aşa ceva. Vreau să vă spun că am muncit enorm, m-am informat, am citit, am ascultat poveşti adevărate sau neadevărate, poveşti paranormale, lucruri deosebite, am fost atrasă de această temă. Sigur că moartea pare ceva complex, dar în piesa mea e o comedie, o temă foarte suportabilă, se pleacă de la o temă filozofică tratată prin mijloacele comediei şi prin iubire şi atunci ea devine foarte „ingurgitabilă”. Lumea pleacă de la spectacolul meu optimistă. De ce? Pentru că e văzută partea plină a paharului, cu toţii sunt cuprinşi de speranţa că noi, de fapt, nu murim. Niciodată nu murim. Şi mai este ceva frumos, e dialogul dintre cei vii şi cei morţi, care place şi e plin de curiozitate din partea celor prezenţi în sală. Frumuseţea este că cei morţi ne văd pe noi, iar noi, cei vii, niciodată nu-i vedem. Dar există o interacţiune tot timpul în piesă, care interesează publicul pentru că e foarte actuală. Toate discuţiile între cei vii şi cei morţi sunt foarte actuale. Este vorba despre ce ni se întâmplă nouă în fiecare zi, despre speranţă şi iubire. Câţi dintre noi nu ar vrea să fie iubiţi şi dincolo, pe tărâmul celălalt.
– Cum v-a primit publicul la Alba Iulia şi la Blaj?
– În general, unde am prezentat spectacolul, am fost în foarte multe oraşe din ţară, cu toţii ne-au primit extraordinar. Vreau să vă spun că eu, ca autoare şi regizoare a piesei, am fost foarte emoţionată şi curioasă de cum va primi lumea acest gen de spectacol. Pentru că nu e o glumă, când spui viaţă de cimitir, prima dată ai un şoc. De fapt, în România, titlul acesta este unul simpatic şi drăguţ faţă de alte lucruri grave care se întâmplă la noi. Dar e o comedie romantică, lumea râde şi pleacă din sală plină de iubire şi de speranţă, însă nimic din acest spectacol nu e vulgar. Eu nu suport mitocănia şi vulgaritatea! Este un spectacol, pot spune filozofic, tragi-comic, un spectacol cald, bun şi plin de speranţă.
– Pentru că publicul v-a dorit şi vă doreşte la Alba Iulia nu pot să nu vă întreb când reveniţi aici şi cu ce piesă?
– Înainte de a vă răspunde trebuie să vă spun că am lucrat la această piesă cu o echipă minunată, avem actori tineri excepţionali. Aţi văzut cât de bună este Ioana Mărcoiu în rolul fetei moarte şi cea vie, Irina Cărămizaru, cât de bun este bărbatul, Radu Solcanu şi cel care-l joacă pe bătrân, Alexandru Hasnaş. Sigur că eu nu pot să mă laud, mai ales că joc acest rol – Moartea, publicul hotărăşte dacă eu joc bine şi dacă spectacolul este bun. Dar aplauzele şi relaţiile care au fost extraordinare aici, la Alba Iulia, mă fac să cred că va fi un spectacol longeviv, că va avea succes, aşa cum este „Cinci femei de tranziţie” – prima mea comedie, cea de-a doua – „Încă-i bine!”, care se joacă şi acum cu acelaşi succes, tot la Teatrul Naţional. Cea de-a treia piesă, comedia romantică „Viaţă de cimitir”, are mare succes de casă, ceea ce mă bucură şi îmi dă un balon de oxigen pentru a scrie în continuare. Acum termin cea de-a patra comedie, nu pot să-i spun titlul pentru că până nu „bat în cuie” distribuţia şi nu încep repetiţiile nu spun nici titlul piesei; totul rămâne o surpriză. Vreau să îi mulţumesc foarte mult celui care a fost impresarul nostru în cele două spectacole, de la Alba Iulia şi de la Blaj, tânărul artist Alin Ignat, talentat şi sensibil, care sunt convinsă că va fi un foarte bun impresar. Îi mulţumim lui Alin pentru tot ce a făcut. Cred că în toamnă vom reveni la Alba Iulia cu cea de-a patra piesă a mea despre care v-am vorbit.
– Vă mulţumesc, vă doresc mult succes şi vă aşteptăm cu drag să reveniţi.
Adriana DURIGĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Cum a rămas un vârstnic din Alba și bătut și cu banii luați după ce a primit în casă un tânăr „binevoitor”: 3 ani de pușcărie pentru „bunul samaritean”

Publicat

în

Cum a rămas un vârstnic din Alba și bătut și cu banii luați după ce a primit în casă un tânăr „binevoitor”: 3 ani de pușcărie pentru „bunul samaritean”

Un tânăr de 33 de ani din Alba a fost condamnat de Judecătoria Alba Iulia la pedeapsa de 3 ani de închisoare, după ce, ajutat de o femeie, a jefuit un vârstnic din Cugir. Sentința a fost pronunțată în 18 aprilie 2022.

În actul de sesizare s-a arătat, că la data de 23 iunie 2019, în intervalul orar 01.20-03.20, inculpatul împreună cu inculpata, întâlnind pe o stradă din Cugir pe persoana vătămată, în vârstă de 85 de ani, care se afla sub influența alcoolului și care avea probleme locomotorii, au hotărât să însoțească victima la domiciliu pentru a-i sustrage bani. Sub pretextul că o ajută să se deplaseze, victima a acceptat prounerea, iar după ce au ajuns la apartamentul persoanei vătămate din Cugir, inculpata a rămas cu persoana vătămată într-o cameră, moment în care, inculpatul i-a sustras victimei suma de 5000 de lei din buzunarul unei haine aflate într-un dulap dintr-o altă cameră, precum și un briceag din bucătărie, ieșind din apartament pe casa scării.

Imediat, victima și-a verificat banii, iar după ce a constatat că i-au fost sustrași, a început să strige că va chema poliția. Auzind acestea, coinculpata a încercat să plece de la fața locului, dar a rămas blocată în apartament, iar pentru a-i asigura scăparea, inculpatul a rupt ușa de la intrare moment în care a lovit victima cauzându-i o rană la nivelul capului, a pătruns în apartament, i-a aplicat o palmă peste față victimei, a prins-o de mână pe femeie și au fugit împreună de la locul faptei, împărțind ulterior suma de 5000 de lei sustrasă, inculpata primind suma de 300 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

În defavoarea inculpatului instanţa a reținut urmările faptelor sale cu privire la loviturile aplicate persoanei vătămate, precum şi împrejurarea că aceasta din urmă era o persoana în vârstă, cu dificultăţi de deplasare, respectiv o victimă uşoară pentru inculpat.

Totodată, la individualizarea pedepsei, instanţa va avea în vedere că inculpatul a profitat de naivitatea şi bunătatea persoanei vătămare, care i-a primit în casă în urma rugăminţilor celor doi.

În ceea ce priveşte prejudiciului, instanţa reţine că acesta este unul relativ însemnat, respectiv 5.000 lei şi un briceag, iar din suma de bani sustrasă, persoanei vătămate i-a fost restituită suma de 1.000 lei până în prezent.

Referitor la persoana şi conduita inculpatului, se constată că inculpatul are vârsta de 33 de ani, iar pe tot parcursul urmăririi penale şi al judecăţii acesta s-a sustras procedurilor, deşi au fost efectuate nenumărate demersuri în vederea localizării acestuia pentru a-şi exprima poziţia procesuală sub aspectul acuzaţiilor aduse.

Potrivit fişei de cazier judiciar, inculpatul nu este la primul contact cu legea penală, acesta fiind condamnat în trecut de nenumărate ori, inclusiv pentru fapte contra patrimoniului.

Femeia nu a mai fost trimisă în judecată, deoarece s-a împăcat cu victima, bărbatul de 85 de ani retrăgându-și plângerea.

Sentința poate fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii pentru inculpat, persoana vătămată și pentru procuror.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Vacanța de vară a venit mai repede pentru elevii unor localități din Alba: Un obicei vechi de secole scurtează anul școlar

Publicat

în

Vacanța de vară a venit mai repede pentru elevii unor localități din Alba: Un obicei vechi de secole scurtează anul școlar

Elevii din mai multe localități de pe valea Sebeșului, județul Alba, au intrat în vacanța de vară mai devreme deoarece vor pleca, alături de părinți cu oile la munte, în transhumanța anuală.

Vineri, 13 mai, a fost ultima zi de şcoală din acest an pentru preşcolarii şi şcolarii din Loman, Pleşi şi Tonea, comuna Săsciori, respectiv Purcăreţi şi Strungari din comuna Pianu de Jos. În total, este vorba despre mai mult de o sută de copii care au plecat în vacanţă mai repede decât ceilalţi elevi din sistemul de învăţământ, cu aprobare de la Inspectoratul Şcolar Judeţean. La fel, în toamnă, aceşti copii încep şcoala în data de 1 octombrie. Există o hotărâre a Consiliului de Administraţie al IŞJ Alba, avizată de Ministerul Educaţiei.

Pentru „văratul” oilor la munte, fiecare sat îşi are propriile stâne, unde organizarea vieţii pastorale se face prin asociere pe criterii de rudenie, prietenie sau vecinătăţi. Şi în timpul regimului comunist, copiii din aceste sate pastorale de munte aveau aceeaşi structură a anului şcolar, cu o vacanţă de vară de patru luni şi jumătate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Luni, majoritatea copiilor şi-au făcut bagajele, împreună cu familiile lor, şi au început transhumanţa anuală. Tradiţia se păstrează de sute de ani şi presupune urcarea cu oile în pajiştile montane, unde vor rămâne până la toamnă.

Pentru câteva săptămâni vor poposi într-o zonă semi-alpină, după care vor urca în zonele înalte, pentru tot parcursul verii, la aproape 2000 de metri altitudine. Aproape fiecare familie din aceste sate are cel puţin o sută de oi. Hrănirea acestora ar fi imposibilă în sat, de aceea strămoşii oamenilor de aici au găsit soluţia transhumanţei. Drumul până la prima destinaţie este de 20 de kilometri, care trebuie parcurşi pe jos pentru a putea însoţi animalele.. Stânele înşirate una lângă cealaltă găzduiesc familiile de ciobani.

Viaţa la stână nu este deloc uşoară, iar copiii lucrează cot la cot cu adulţii. Ştiu să mulgă oile, să le ducă la păscut şi chiar să facă brânză. Aşa au trăit şi părinţii, şi bunicii acestora. Rareori un membru al familiei îşi face un rost departe de casă, în alt domeniu decât oieritul. Pentru părinţi, ar fi foarte greu să se descurce fără ajutorul copiilor. ”Cu ei ne ajutăm, cu ei ne ţinem gospodăria. Fac de toate, chiar şi încheagă laptele pentru brânză. Se mai plâng că ar vrea vacanţă, dar aşa s-au obişnuit, cu animalele la păscut pe munte”, spune Ioan Jinar, locuitor din satul Loman.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Supărat că „păcănelele” nu i-au dat banii câștigați un minor din Alba le-a luat la pumni: Ce pedeapsă a primit pentru „vitejie”

Publicat

în

Supărat că „păcănelele” nu i-au dat banii câștigați un minor din Alba le-a luat la pumni: Ce pedeapsă a primit pentru „vitejie”

Un minor din Alba a fost plasat de magistrații Judecătoriei Alba Iulia sub măsura educativă a asistării zilnice pe o perioadă de 3 luni, pentru săvârşirea a două infracţiuni de distrugere în concurs real.

Acesta va trebui să urmeze un curs de pregătire şcolară sau formare profesională și să se prezinte la Serviciul de Probaţiune, la datele fixate de acesta.

În data de 26.12.2019, în jurul orei 1500, inculpatul s-a deplasat la magazinul mixt din Șibot, pentru a juca la jocurile de noroc, respectiv aparatele de tip slot machine din incinta unității. La un moment dat, în jurul orei 15.38, conform declarației inculpatului, pentru că aparatul nu a oferit suma câștigată, a lovit cu pumnul ecranul de protecție al aparatului în fața căruia se afla. După aplicarea loviturii, ecranul aparatului s-a fisurat, iar astfel persoanei vătămate i-a fost provocat un prejudiciu în cuantum de aproximativ 1.500 lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nu s-a învățat minte prima dată și la data de 02.08.2020, tânărul a mers la același magazin din Șibot, pentru a juca la aparatele de tip slot machine din incinta unității.

Pentru că din nou aparatul nu a oferit suma câștigată, tânărul a lovit cu pumnul ecranul de protecție al aparatului în fața căruia se afla, fisurându-l, iar astfel persoanei vătămate i-a fost provocat un prejudiciu în cuantum de aproximativ 2.500 lei.

Instanţa a reţiut că infracţiunile reţinute în sarcina inculpatului denotă un pericol social mediu prin raportare atât la limitele pedepsei prevăzute în norma de incriminare, cât şi la modalitatea de comitere a acestora, aşa cum s-a expus pe larg mai sus. Instanţa are în vedere că inculpatul a comis faptele sub imperiul unei stări de nervozitate generată de împrejurarea că aparatul de jocuri de noroc nu a oferit suma câştigată.

Sentința poate fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii pentru inculpat, persoana vătămată și pentru procuror.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare