Via Curtea Supremă, Motivele suspendării carnetului de conducere trebuie să apară în procesul verbal

Motivele suspendării carnetului de conducere trebuie să apară în procesul verbal.

Șoferii care au rămas fără permis pentru diverse abateri rutiere vor scăpa de sancțiune dacă agentul de poliție nu menționează în procesul- verbal, în mod expres, sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce, precum și perioada suspendării. Decizia aparține Curții Supreme.

Agenții de circulație vor fi obligați de acum încolo să noteze în procesele verbale durata măsurilor luate față de șoferul pedepsit, cât și temeiul legal în baza căruia i-a fost aplicată contravenția. Judecători ai Curții Supreme au analizat, luni, un recurs în interesul legii făcut de Curtea de Apel Ploiești, referitor la valabilitatea proceselor-verbale de contravenție, prin care șoferii primesc și sancțiunea complementară a suspendării temporare a dreptului de conducere.

Concret, instanței i s-a cerut să stabilească dacă este suficient ca în procesul-verbal de contravenție să fie trecută doar măsura reținerii permisului de conducere sau trebuie să fie înscrise, în mod expres, și măsura suspendării dreptului de a conduce, a duratei acestei măsuri și temeiul legal. Instanța a stabilit că agentul de poliție trebuie să treacă în documentul de contravenție și celelalte mențiuni. În caz contrar, sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a circula este nulă.

Curtea Supremă a ajuns să judece această problemă după ce a fost sesizată că în practica judecătorească au fost date mai multe soluții diferite. Decizia actuală a instanței va fi obligatorie pentru toate instanțele din România, imediat ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...