Rămâi conectat

Ştirea zilei

VEZI: Documentele referitoare la exploatarea de la Roșia Montană transmise de Biroul de presă al Guvernului

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Premierul Victor Ponta a vorbit astăzi, într-o conferință de presă, despre documentele din contractul Roşia Montană. El a menţionat că licenţa de exploatare din 1999 este confidenţială.

Referitor la proiectul de lege trimis Parlamentului: licenţa de exploatare emisă în 1999 de Guvernul României are gradul de secretizare „CONFIDENŢIAL”. Consider, şi-mi asum asta, că anumite aspecte de interes public pot să le fac publice. Licenţa conform legii României şi deciziilor instanţei rămâne secretă (…) Duranţa licenţei e de 20 de ani. Titularul plăteşte statului o redevenţă de 2%, renegociată la 6%. Nivelul de 6% al redevenţei este maxim”, a declarat Ponta citat de Digi24.

În baza respingerii legii, e foarte clar că proiectul nu se va realiza. Înştiinţările oficiale privind investiţiile concrete făcute – investiţiile de infrastructură, de ecologizare şi de reorganizare a exploatării, făcute de către companie – sunt estimate la aproximativ 550 de milioane de euro. Obligaţiile de mediu şi de protecţie a patrimoniului pe care România trebuie să le acopere dacă nu se face proiectul. (…) România trebuie să plătească ecologizarea zonei pentru că se vorbeşte de ce lacuri de cianuri ar fi în urma proiectului. Nu se vorbeşte de lacurile care există azi acolo, în urma exploatării din anii trecuţi. Contaminarea apelor pe 45 de kilometri există, statul trebuie să decontamineze această zonă. Per total 480 – 500 de milioane de euro. În baza business – planului, încasările care ar fi fost previzionate pentru statul român, de 3,6 miliarde de euro, nu le poţi trece la pierderi că nu le avem, dar compania ar fi avut încasări de 2,7 miliarde de dolari. În măsura în care ar exista un litigiu contra statului român, evident că ne vom apăra în faţa instanţelor internaţionale pentru a nu plăti aceste despăgubiri, dar există un potenţial pericol. Obligaţia mea ca şi copreşedinte al USL este de a prezenta toate datele care ţin de guvern la modul cel mai obiectiv după care vom lua o decizie politică. Nu mă interesează interesele unei firme private, ci ce poate câştiga sau pierde statul român”, a mai spus primul ministru.

Sursa: Digi24

Documentele privind proiectul de la Roșia Montană:

Nota de fundamentare avizată de Ministerul Industriilor și Comerțului, Ministerul Funanțelor și Ministerul Justiției (31 mai 1999) pentru licența de concesiune AICI
Hotărârea nr. 73 din 28 ianuarie 2000 privind aprobarea licenței de concesiune AICI
Inițiativa de asociere între ”Gabriel Resources Limited U.K” și Regia Autonomă a Cuprului Deva AICI
Precizari privind confidențialitatea AICI
Detalii economice privind proiectul RMGC AICI


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea