VEZI: Documentele referitoare la exploatarea de la Roșia Montană transmise de Biroul de presă al Guvernului

Premierul Victor Ponta a vorbit astăzi, într-o conferință de presă, despre documentele din contractul Roşia Montană. El a menţionat că licenţa de exploatare din 1999 este confidenţială.

Referitor la proiectul de lege trimis Parlamentului: licenţa de exploatare emisă în 1999 de Guvernul României are gradul de secretizare „CONFIDENŢIAL”. Consider, şi-mi asum asta, că anumite aspecte de interes public pot să le fac publice. Licenţa conform legii României şi deciziilor instanţei rămâne secretă (…) Duranţa licenţei e de 20 de ani. Titularul plăteşte statului o redevenţă de 2%, renegociată la 6%. Nivelul de 6% al redevenţei este maxim”, a declarat Ponta citat de Digi24.

ELIT

În baza respingerii legii, e foarte clar că proiectul nu se va realiza. Înştiinţările oficiale privind investiţiile concrete făcute – investiţiile de infrastructură, de ecologizare şi de reorganizare a exploatării, făcute de către companie – sunt estimate la aproximativ 550 de milioane de euro. Obligaţiile de mediu şi de protecţie a patrimoniului pe care România trebuie să le acopere dacă nu se face proiectul. (…) România trebuie să plătească ecologizarea zonei pentru că se vorbeşte de ce lacuri de cianuri ar fi în urma proiectului. Nu se vorbeşte de lacurile care există azi acolo, în urma exploatării din anii trecuţi. Contaminarea apelor pe 45 de kilometri există, statul trebuie să decontamineze această zonă. Per total 480 – 500 de milioane de euro. În baza business – planului, încasările care ar fi fost previzionate pentru statul român, de 3,6 miliarde de euro, nu le poţi trece la pierderi că nu le avem, dar compania ar fi avut încasări de 2,7 miliarde de dolari. În măsura în care ar exista un litigiu contra statului român, evident că ne vom apăra în faţa instanţelor internaţionale pentru a nu plăti aceste despăgubiri, dar există un potenţial pericol. Obligaţia mea ca şi copreşedinte al USL este de a prezenta toate datele care ţin de guvern la modul cel mai obiectiv după care vom lua o decizie politică. Nu mă interesează interesele unei firme private, ci ce poate câştiga sau pierde statul român”, a mai spus primul ministru.

Sursa: Digi24

Documentele privind proiectul de la Roșia Montană:

ADEZIUNE PLUS ALBA

Nota de fundamentare avizată de Ministerul Industriilor și Comerțului, Ministerul Funanțelor și Ministerul Justiției (31 mai 1999) pentru licența de concesiune AICI
Hotărârea nr. 73 din 28 ianuarie 2000 privind aprobarea licenței de concesiune AICI
Inițiativa de asociere între ”Gabriel Resources Limited U.K” și Regia Autonomă a Cuprului Deva AICI
Precizari privind confidențialitatea AICI
Detalii economice privind proiectul RMGC AICI

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

Te-ar putea interesa și:

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO: Industria Galda de Jos – CSO Cugir 1-1 (0-0), într-o partidă de verificare, goluri Pisoiu (la 41 de ani) și Cocan (execuție superbă)

În ultima partidă test înaintea startului eșalonului terț, conjudețenele Industria Galda de Jos și CSO Cugir au remizat, scor 1-1… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

8 Comentarii

Status-Quo 12 septembrie 2013 at 16:58

Uitati-va la jmekerii astia doi: Ponta si Sova.

Cat de alunecosi pot fi. Mama (vitrega) a lui Sova era implicata in contracte si cu Bechtel (una din ctitoriile infractorului Nastase care ne-a costat 1,3 miliarde) si acum si in chestia cu RMGC-Gabriel Resources.

Parerea mea e ca Sova nu se ocupa intamplator de chestiunile astea doua. E de fapt pus acolo pentru un ”cover-up” (adica musamalizare).

Ponta ne anunta ieri cam cat ar fi de platit daca nu suntem cuminti si nu dam drumu la exploatare. El trimite legea in Parlament dar voteaza contra. Votul este insa secret… Ț-ț-ț-ț-ț…

Gabriel Resources ameninta de la Toronto ca ne paste plata de despagubiri. Apoi au retras. Amenintarea a ramas insa. Tanase a preluat si el amenintarea intr-un interviu.

Daca nu erau motive destule sa stopam proiectul doar pentru ca am fost amenintati ar fi indicat s-o facem.

Si in timpul asta minerii de la Rosia Montana cer sa se faca proiectul chiar daca asta ar insemna ca judetul Alba sa aiba probleme de mediu majore.

Feneser (marele luptator antipoluare Kronospan Sebes) e de acord cu proiectul. Cine il intreaba pe el daca e sau nu de acord? Asta e treaba lui? Sa fie sau nu de acord?

CrocodilulCuPapion 12 septembrie 2013 at 21:55

Presa românească vorbeşte despre majorarea acestui procent la 6%, ca despre o negociere reuşită, dar se omite să se compare situaţia de la noi cu cea din alte ţări. De exemplu, în Africa de Sud, redeventele pentru metale preţioase sunt de minimum 20%! În cele 200 de milioane de tone de minereu care se doresc a fi procesate cu cianuri la Roşia Montana, se estimeaza a fi 1,5 grame de Aur pe tona de minereu şi 11, 7 grame de Argint pe tonă. Daca nu vi se pare o exploatare rentabilă, aveţi dreptate!
Motivatia pentru acest proiect stă în metalele rare care însoţesc zăcămintele de aur: Vanadiu – 2500 grame/ tonă, Arseniu – 5000 grame/ tonă, Titan – 1000 grame/ tonă, Molibden – 10 grame/ tonă, Nichel – 30 de grame/ tonă, Crom – 50 grame/ tonă, Cobalt – 30 grame/ tonă, Galiu – 300 grame/ tonă, Germaniu – 20 grame/ tonă, Wolfram etc. Dacă punem aceste resurse în context mondial, epuizarea resurselor de energie şi nevoia dezvoltării energiilor regenerabile, a panourilor fotovoltaice şi a turbinelor eoliene, descoperim că prima criză cu care se va confrunta lumea nu va fi cea petrolieră, cum se tot spune, ci a metalelor neferoase.
Galiul, spre exemplu, care se găseşte la Roşia Montana în cantităţi de 300 de ori mai mari decat Aurul, este folosit în fabricarea panourilor fotovoltaice şi preţul actual este de 900 de dolari pe Kg! Utilizarea lui va creşte, pe măsură ce tehnologiile vor fi perfecţionate şi rentabilitatea energiei solare va creşte cu scumpirea petrolului! 26% din resursele de cupru extractabil din scoarţa Pământului s-au pierdut deja în gropi de gunoi. Închiderea minei de Cupru de la Roşia Poieni, pentru a se face loc RMGC, a dus la disponibilizarea a sute de muncitori, de care oficialii Gold Corporation nu îşi aduc aminte când fac calculele noilor locuri de muncă.

Status-Quo 12 septembrie 2013 at 22:40

Tocmai zicea Tanase ca metalele grele n-or sa le exploateze. Le lasa in iazul de decantare sa le luam noi. Trebuie sa le multumim. Sunt generosi.

O sa le luam! In mod democratic! La fiecare locuitor al zonei putin cate putin pana la groapa.

Sunt semnale ca ceea ce se intampla pute. Tare.

Unirea, se aude? Ne va afecta direct in judet.

Si sa va spun ceva, Unirea: nimic nu va mai fi cum a fost in judetul asta. Nimic.

Status-Quo 12 septembrie 2013 at 22:46

Dati un Goagal dupa Aurel Sanimbrean (fost inginer geolog sef la Rosia Montana). Cititi ce spune intr-un interviu dat la KMKZ spre ex.

Status-Quo 12 septembrie 2013 at 22:47

Padron, cautati:

Aurel Sântimbrean

Status-Quo 12 septembrie 2013 at 22:49

Aurel Sântimbrean:

Cantitățile din celelalte metale sînt mai valoroase decît cele 300 tone de aur și cele 1600 tone de argint. Într-un document întocmit de un grup de profesori de la ASE – București se spune, pe calcule, nu pe povești, că valoarea celorlalte metale rare de la Roșia Montană e mai mare de patru ori decît valoarea aurului și argintului de acolo.

Status-Quo 12 septembrie 2013 at 22:52

De ce e periculoasă cianura

Geologul (Aurel Săantimbrean) evidenţiază că pe marginea unui lac cu toxine periculoase nu se poate trăi sănătos, cianura afectând ireversibil organismul uman, compusul cel mai periculos fiind acidul cianhidric, care, fiind un gaz, este inhalat. „Pe marginea unui lac de cianuri nu se poate face nici agricultură, nici turism. Iar patrimoniul natural, arheologic şi arhitectural, care sunt atracţiile turistice ale zonei, vor fi distruse”, a spus Sântimbrean.

ion 13 septembrie 2013 at 10:04

sursele bubliografice ale tezei de doctorat cand le transmite? nu, nu a fost un plagiat! este un om cinstit si vrea sa salveze aurul tarii!

Comentariile sunt oprite