Veteranul de război Ioan Istrate din Draşov, sărbătorit la 100 de ani

Născut în 25 octombrie 1911, dată care avea să devină ulterior Ziua Armatei Române, sergentul (r) Ioan Istrate din satul Draşov, comuna Şpring, a împlinit marţi vârsta de 100 de ani. Cu acest prilej, g-ral. de bg. (r) Ion Radu – preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război „Regele Ferdinand I” Alba, col. Adrian Agîrbiceanu – comandantul Centrului Militar Judeţean şi mr. Cornel Oltean – şeful Biroului Informare – Recrutare al CMJ Alba au ţinut să-l felicite pe veteranul de război.
Ei l-au vizitat de Sf. Dumitru, după ce sărbătoritul fusese felicitat de ziua lui şi de preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, şi de primarul comunei Şpring, Daniel Rusu. Ioan Istrate a primit din partea delegaţiei militare o diplomă aniversară şi suma de 200 de lei din partea AJVR Alba, alături de cele mai bune gânduri.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în calitate de comandant de grupă şi ajutor al comandantului de pluton, Ioan Istrate a luptat cu camarazii săi din Regimentul 9 Infanterie până în Cehoslovacia, unde a fost rănit uşor, iar pentru faptele sale de vitejie a fost decorat apoi cu „Virtutea Militară de Război”, clasa a II-a.
În viaţa civilă, a fost căsătorit timp de 76 de ani, dar soţia sa Ileana a murit acum doi ani. Împreună au crescut 5 copii, doi băieţi şi 3 fete, dar doi dintre copii au decedat. Centenarul nostru a muncit toată viaţa ca agricultor la CAP, trăind cumpătat şi cu credinţă în Dumnezeu. De altfel, 12 ani de zile a fost crâsnic la biserică. Nu a fumat niciodată şi nici nu a făcut excese alimentare sau de consum de alcool. În prezent, locuieşte cu nora lui Ana, care îl îngrijeşte, starea lui de sănătate fiind destul de şubredă. Ana Istrate, văduvă la rândul ei, ne-a declarat că socrul său este conştient şi vorbeşte, dar nu mai vede să citească de vreo 10 ani şi auzul îi este slăbit, iar la mers trebuie sprijinit. La mulţi ani, cu sănătate, moş Istrate!
Robert GHERGU

ELIT

Mihail David - 2020

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...