Rămâi conectat

Actualitate

Vești bune pentru Educație! România va avea disponibile 8 miliarde de euro, de accesat, în perioada de guvernare 2021-2027

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vești bune pentru Educație! România va avea disponibile 8 miliarde de euro, de accesat, în perioada de guvernare 2021-2027

Obișnuiți în ultimul timp cu veștile proaste care au vizat educația și cercetarea, a venit și timpul veștilor bune! Prezentă la Bruxelees pentru o serie de reuniuni de lucru la Comisia Europeană și în Parlamentul European, secretatul de stat, Carmen Moraru, a declarat că în viitoaea perioadă de programare, 2021-2027, România va putea accesa 8 miliarde de euro, bani puși la dispoziție pentru educație, cercetare și competitivitate.

”De altfel, ministrul Marcel Boloş a propus şi două tipuri de abordări pentru a folosi eficient aceşti bani: crearea unei infrastructuri de cercetare în cadrul căruia să construim proiecte de mare anvergură, concomitent cu asigurarea, la nivel individual, de proiecte solide create de antreprenori”, a declarat Carmen Moraru. Aceasta a vizitat în Belgia, împreună cu jurnaliştii români, proiecte finanţate din fonduri europene.

Unul din proiectele avut în vedere de autorităţile din România este de a pune bazele, cu sprijinul fondurilor europene, a unor proiecte strategice de cercetare.
”Unul dintre ele va fi construit într-un mod similar cu cel pe care l-am vizitat împreună aici, Academia Orsi. Vrem ca inovarea, cercetarea, înalta tehnologie şi antreprenoriatul să fie puse la un loc pentru a genera valoare adăugată în medicină, educaţie, etc. Printre noi se găsesc mulţi români bine pregătiţi, specialişti în domeniile medicinei, cercetării şi tehnologiei, trebuie doar să ne asigurăm că le creăm cadrul favorabil pentru a produce rezultate, practic pentru a inova”, a afirmat Carmen Moraru.

Citește și: modele de subiecte la BACALAUREAT

Ea a precizat că ministrul Boloş a şi avut o primă astfel de întâlnire cu reprezentanţii comunităţii ştiinţifice din România pentru a identifica atât nevoi concrete de finanţare pe zona de cercetare, cât şi resursa umană potrivită pentru astfel de proiecte viitoare.

Unul din proiectele vizitate a fost Academia Orsi din Ghent.

Rata de absorbţie a României a ajuns la 36% Rata de absorbţie a României a ajuns la 36%, la doar trei puncte distanţă de media UE, care este de 39%, a declarat secretarul de stat Carmen Moraru, prezentă la Bruxelles pentru o serie de reuniuni de lucru la Comisia Europeană (DG ENV) şi în Parlamentul European.

”Până astăzi, în România au intrat 11,04 miliarde euro bani europeni, prin Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună. Acestor sume li se adaugă alte 7,92 miliarde euro plăţi directe către fermieri”, a declarat secretarul de stat jurnaliştilor români prezenţi la Bruxelles.

Valoarea totală a liniilor de finanţare deschise a ajuns la 26,43 miliarde euro, ceea ce reprezintă 96,5% din alocarea totală a României în actuala perioadă de programare, mai spune Carmen Moraru.

”46,75 miliarde euro este valoarea proiectelor depuse pentru aceste linii de finanţare, iar 29,4 miliarde euro este valoarea totală a contractelor de finanţare semnate. Rata de absorbţie a României a ajuns la 36%, la doar 3 puncte distanţă de media UE, care este de 39%. Pentru actuala perioadă de programare (2014-2020), România a dispus de o alocare de 22,4 miliarde euro prin Politica de Coeziune”, a adăugat oficialul. În ceea ce priveşte viitoare perioada de programare (2021-2027), conform propunerii Comisiei, România ar urma să beneficieze de aproximativ 30,6 miliarde euro.

Sursa: Adevărul


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Când pică Rusaliile în 2024: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când pică Rusaliile în 2024: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” Rusaliile sunt sărbătorite de creştinii ortodocşi în fiecare an. Pogorârea Duhului Sfânt asupra Sfinţilor Apostoli a avut loc la cincizeci de zile de la Învierea Domnului. Acest detaliu temporal explică şi denumirea de „Cincizecime”. Această zi este cunoscută şi sub numele de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea