Rămâi conectat

Ştirea zilei

Vești bune pentru economie: România ar putea beneficia de impozitarea profitului multinaționalelor, în urma vânzărilor efectuate în țară

Ziarul Unirea

Publicat

în

În urma implementării pachetului fiscal global anti-BEPS, România ar putea beneficia de o parte a profitului din partea giganților din tehnologie, în urma vânzărilor realizate în țara noastră.

BEPS este acronimul de la Base Erosion and Profit Shifting, adică fenomenul de „erodare a bazei impozabile şi transferul profiturilor“. Noua legislaţie fiscală ar trebui să devină operaţională din 2023.

„Fiind o ţară consumatoare de bunuri şi produse online, pentru anumite produse fiind chiar o piaţă de desfacere importantă, ne aşteptăm că România să beneficieze de aceste prevederi, în sensul că ar putea primi prin alocare o parte din profitul rezidual“, a explicat Teodora Alecu, director consultanţă fiscală al firmei de audit şi consultanţă KPMG.

Pe 1 iulie 2021, 130 de state s-au pus de acord pentru reformarea sistemului fiscal internaţional, discuţiile fiind iniţiate de statele din G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA), sub egida Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Despre acest pachet de măsuri anti-BEPS se discută încă din 2016, însă abia în luna octombrie a acestui an se va definitiva o metodologie de aplicare a acestora şi noua legislaţie va intra în vigoare din 2023. Iniţiativa a venit în contextul în care marile companii ale lumii, în special cele din domeniul tehnologiei, cum sunt Google, Apple, Facebook sau Amazon îşi vând produsele în foarte multe state, însă nu plătesc taxe acolo unde generează profiturile.

„Tradiţional, profiturile se înregistrează şi se impozitează de peste 100 de ani acolo unde este înregistrată societatea. Anvergura vânzărilor online a făcut să se dezbată nevoia de a schimba modul de impozitare, dând greutate şi locului unde se află fizic consumatorul, adică piaţa care, prin achiziţie, generează de fapt veniturile. Unele ţări europene chiar erau în proces de modificare a fiscalităţii tranzacţiilor digitale“, a mai spus Teodora Alecu.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Rezultate alegeri locale 2024, turul doi, la Poșaga: Aurelia Popa, de la PSD, câștigă mandatul de primar al comunei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rezultate alegeri locale 2024, turul doi, la Poșaga: Aurelia Popa, de la PSD, câștigă mandatul de primar al comunei Aurelia Popa, candidata PSD, câștigă mandatul de primar al comunei Poșaga, după ce de-al doilea tur de scrutin, organizat duminică, 23 iunie 2024. Citește și: Alegeri locale la Poșaga, turul doi: Prezență de peste 40% la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea