Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Vasile Suciu, un academician, dascăl al Blajului – „Vasile Vodă al aşezămintelor de cultură”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Numit de Iorga „Vasile cel Mare“, Vasile Suciu a fost elev, profesor și arhiereu al Blajului. Arhiepiscop și Mitropolit al Bisericii Greco-Catolice din 1920, el a fost un nou ctitor al orașului. Eforturilor sale se datorează înălțarea clădirilor monumentale Institutul Recunoștiinței (azi Colegiul Național „I.M. Clain“), Școala Normală de Învățători (azi Liceul „Timotei Cipariu“) și Liceul comercial de băieți (azi Muzeul Blajului).

Vasile_Suciu„Blajul avea: seminar preoţesc, liceu, şcoală normală, şcoli primare, lăsate de înaintaşi. Eu credeam că am datoria să le întregesc cât mai neîntârziat cu celea cerute de timpurile avansate. Se cerea şcoala de agricultură… În legătură cu orfelinatul am introdus un curs de gospodărire casnică pentru fete, ca, măcar prin viitoarele soţii şi mame, să putem ajuta ridicarea ţărănimii noastre… Aşa a răsărit „Şcoala de menaj”. Mai întâi la Obreja, apoi la Blaj”.  (Unirea – anul XXVIII, nov. 1918)

Îndată ce a ajuns în Scaunul mitropolitan, primul gând al Vlădicului Vasile a fost să construiască noi şcoli la Blaj şi să facă din orăşelul de la întâlnirea Târnavelor un neasemănat centru al culturii şi al creşterii religioase.

„Rareori s’a putut vedea într’un mod atât de caracteristic, îmbinate într’un suflet, dragostea de Biserică şi dragostea de şcoală ca la (…) marele ierarh care a fost Vasile Suciu (…). O singură credinţă întrupată în două preocupări, două posibilităţi de acţiune pentru a traduce în faptă ceeace izvora dintr’o simţire caldă, dintr’o convingere adâncă de ceea ce trebuia să fie datoria unui ierarh care păstoreşte nu numai o turmă de credincioşi dar şi o naţiune cu tradiţii şi cu drepturi în trecut, în prezent şi viitor. Aceasta este noua menire a Blajului.” (Unirea – nr.45,8 nov. 1924)

Fragmente din volumul „Academia Română și Blajul”, Editura Buna Vestire, 2016, Blaj

––––––––––––-
Blaj, orașul în care dascăli au fost academicieni, devine spațiul unei sărbători importante, în ziua de 2 iunie 2016. Aniversarea a 150 de ani de la înființarea Academiei va fi celebrată în Catedrala Sfânta Treime, începând cu ora 18.00.  În onoarea acestui moment Mitropolia Română Unită cu Roma publică un volum omagial dedicat celor 40 de academicieni care, de-a lungul timpului, fie s-au născut, au studiat sau au predat în micul oraș de pe malul Târnavei.

La evenimentul prezidat de cardinalul Lucian Mureșan, arhiepiscop major de Alba Iulia Făgăraș, membru de onoare al Academiei, vor lua parte Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei, Emil Burzo, președintele filialei Cluj a Academiei, întregul Sinod al Bisericii Române Unite cu Roma, IPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, membru de onoare al Academiei Române și alți invitați. Informațiile detaliate despre eveniment vor fi comunicate începând cu 30 mai 2016.

În perioada  23 mai – 1 iunie, Mitropolia Română Unită cu Roma va prezenta câte un academician – dascăl al Blajului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea