Rămâi conectat

Cultură Educație

Vârstnici purtaţi degeaba pe drumuri, pensii de ocară şi autorităţi indolente!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Că sistemul public de pensii nu poate face faţă presiunii sociale din ce în ce mai mari a devenit evident din momentul în care numărul de salariaţi a fost net depăşit de numărul de pensionari. Bugetul Asigurărilor Sociale este în continuare văduvit de importante resurse, iar Puterea actuală nu face nimic să schimbe în bine acest sistem, nedorind să apeleze la soluţia pensiilor private, pentru a aduce o modalitate de finanţare suplimentară a pensiilor. Peste întreg calvarul pensionarilor a venit acum şi Legea 263 din 16 decembrie 2010. Teoretic, această lege avea rolul de a clarifica un aspect lăsat de izbelişte de „guvernarea portocalie”, după preluarea puterii.
Atunci, la sfârşitul anului 2008, a fost adoptată Legea nr. 218, prin care a fost modificată Legea nr 19/2000 privind sistemul unic de pensii şi drepturile de asigurări sociale. Ulterior, Guvernul PD-L, „pilotat” din umbră de preşedintele Băsescu, a emis Ordonanţele 209/ 2008 şi 114/2009, cu scopul de a „împinge” termenul de aplicare a beneficiilor aduse de Legea 218/2008 pentru pensionarii care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele  I şi a II-a de muncă. Practic, deoarece pensionarii nu au reprezentat o prioritate niciodată pentru PD-L, poate cu excepţia zilelor când li se cereau voturile, guvernele conduse de tandemul Băsescu-Boc au amânat majorarea punctajelor lunare, pentru a nu da vreun ban în plus bieţilor pensionari. Astfel, s-a ajuns ca Legea 263/2010, una din şirul celor care  completează Legea Pensiilor, să producă efecte începând cu 1 ianuarie 2011. Din acest moment, ar fi trebuit ca pensionarii care au lucrat anterior în grupa a II-a de muncă, sau în locurile de muncă încadrate în condiţii deosebite (după 1 aprilie 2001), să beneficieze de o majorare de 25% a punctajelor anuale, iar pensionarii care au lucrat în grupa I de muncă, sau în locurile de muncă încadrate în condiţii speciale (după 1 aprilie 2001), să beneficieze de o majorare de 50% a punctajelor anuale. Din păcate, în această lună, autorităţile nu i-au ascultat absolut deloc pe bieţii pensionari. Unii au fost puşi pe drumuri inutil, doar pentru a li se spune că nu beneficiază de nicio majorare. Pentru alţii calculele parcă au fost făcute de-a-ndoaselea. În judeţul nostru sute de oameni au venit la CJP Alba şi au plecat şi mai nedumeriţi decât au venit.
Din acest motiv, PNL Alba a iniţiat acţiunea de strângere a tuturor plângerilor, pentru a centraliza situaţia acestor pensionari şi a încerca să le rezolve problemele, prin asistenţă juridică specializată. În acest moment, la nivelul judeţului sunt circa 1500 de situaţii neclare ale pensionarilor, iar numărul de solicitări creşte continuu. Este destul de grav faptul că din partea conducerii CJP Alba nu s-a dat publicităţii lista persoanelor îndreptăţite să beneficieze de această majorare a punctajelor, astfel încât cetăţenii să nu mai fie tracasaţi inutil. Până la această dată, trebuiau să fie aduse la cunoştinţă modificările punctajelor lunare tuturor pensionarilor îndreptăţiţi. CJP Alba a tergiversat şi tratat cu indiferenţă această situaţie, fără să facă publice reglementările pe baza cărora se aplică legea. Astfel, populaţia nu cunoaşte criteriile pe baza cărora au fost făcute calculele şi nici de când beneficiază de recalcularea punctajelor.
PNL Alba va susţine acţiunea în instanţă a tuturor pensionarilor ale căror drepturi au fost încălcate de indolenţa sau incompetenţa autorităţilor. Acest tratament nu putea veni decât din partea guvernului portocaliu, care nu înţelege să pună drepturile cetăţeneşti mai presus de orice interese politice sau de grup. Este inadmisibil ca, după o viaţă de muncă şi de suferinţe, un guvern condus complet anapoda să facă o şi mai mare nedreptate vârstnicilor, care au aşteptat mai mult de doi ani o reparaţie morală şi o recunoaştere a muncii depuse, în fond, pentru dezvoltarea întregii ţări.
Simion Creţu,
Vicepreşedinte PNL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea