Rămâi conectat

Ştirea zilei

Vârsta de pensionare pentru locuitorii din Cetatea de Baltă şi Jidvei – redusă cu 2 ani

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Deputatul PSD Radu Coclici a fost coiniţiatorul mai multor amendamente, încă de anul trecut, din Parlamentul României, prin care Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a suferit o serie de modificări importante faţă de forma propusă iniţial. Astfel, împreună cu deputatul de Maramureş Gheorghe Zoicaş şi alţi parlamentari, Radu Coclici a reuşit să modifice conţinutul articolului 65 (5) din Legea 263/2010, care acum prevede: „persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorată extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Zlatna, Baia Mare şi Copşa Mică, pe o rază de opt kilometri în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani fără penalizarea prevăzută în articol”. „Deşi legea a fost votată încă de anul trecut, cu un circ imens legat de furtul evident al Robertei Anastase, am preferat să aştept să văd negru pe alb normele de aplicare a legii. Acum pot să afirm cu tărie că am reuşit să introduc pe acea listă mai multe localităţi din judeţul Alba, din mai multe colegii. Vor beneficia de reducerea cu 2 ani a vârstei de pensionare cei care au locuit cel puţin 30 de ani în următoarele localităţi din judeţul nostru: Cetatea de Baltă, Crăciunelu de Sus, Sântămărie şi Tătârlaua – din comuna Cetatea de Baltă; localităţile Jidvei, Bălcaciu, Căpâlna de Jos, Feisa şi Veseuş – din comuna Jidvei. De asemenea, pe lista localităţilor ce alcătuiesc anexa nr. 4 a proiectului de HG privind normele de aplicare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se mai regăsesc următoarele comune: Valea Lungă, Almaşu Mare, Blandiana, Bucium, Ceru Băcăinţi, Ciuruleasa, Ighiu, Întregalde, Lupşa, Meteş, Mogoş, Roşia Montană, Şibot, Vinţu de Jos, precum şi oraşele Abrud şi Zlatna. Sper că prin acest demers am reuşit să remediem o parte din deficienţele pe care noua lege a pensiilor le are şi am mai adus puţin optimism în sufletele celor care aşteaptă cu nerăbdare ieşirea la pensie”, a precizat deputatul PSD de Alba, Radu Coclici. (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Noaptea de Sfântul Andrei – una dintre cele mai bogate în tradiții la români. Ce obiceiuri și superstiții sunt în popor

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Noaptea de Sfântul Andrei – una dintre cele mai bogate în tradiții la români. Ce obiceiuri și superstiții sunt în popor

Seara de Sfântul Andrei este plină de tradiții și superstiții adânc înrădăcinate în cultura românească. Sărbătoarea acestui sfânt, proclamat Ocrotitorul țării, este una deosebit de importantă, marcând o zi nelucrătoare în România.

Sfântul Andrei, originar din Betsaida și fratele lui Simon Petru, a fost un pescar care a ales viața în celibat. El a devenit ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul și, recunoscându-l pe Hristos ca Mesia, a fost numit „primul chemat”.

Legătura sa cu România este puternică, fiind considerat primul propovăduitor al Evangheliei în rândul strămoșilor noștri daco-romani. După predica în această țară, s-a stabilit în Patras, unde a fost martirizat.

CITEȘTE ȘI: MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei

Moaștele sale sunt prezente în mai multe lăcașuri sfinte din România, inclusiv la Mănăstirile Secu, Neamț, Hurezi, Pestera Sfântului Andrei, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Neamț, Catedrala Arhiepiscopală din Galați și Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Oradea.

Tradițiile și superstițiile din noaptea de Sfântul Andrei sunt variate și fascinante. Se crede că în această noapte, lupii pot vorbi, iar cei care îi aud se confruntă cu moartea. În Bucovina, se spune că „umblă strigoii”, aducând haos și furând din viața oamenilor.

Fetele necăsătorite recurg la diverse practici de divinație în această noapte. De exemplu, prepară „turta lui Andrei” și se așteaptă să-și vadă alesul în vis. Alte obiceiuri includ metoda oglinzilor, metoda paharului cu apă și coborârea lumânării în fântână.

CITEȘTE ȘI: MESAJE de SFÂNTUL Andrei 2023: Felicitări, urări, SMS-uri pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica

Punerea grâului la încolțit este o tradiție importantă, asociată cu belșugul și prosperitatea familiei. Semnificația grâului se extinde și în viața sentimentală, fetele punând la încolțit 41 de boabe pentru a-și visa viitorul partener.

În ansamblu, sărbătoarea Sfântului Andrei aduce comunitatea românească mai aproape de tradițiile sale, combinând aspecte religioase cu elemente folclorice și superstițioase.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare