Vârsta de pensionare pentru locuitorii din Cetatea de Baltă şi Jidvei – redusă cu 2 ani
Deputatul PSD Radu Coclici a fost coiniţiatorul mai multor amendamente, încă de anul trecut, din Parlamentul României, prin care Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a suferit o serie de modificări importante faţă de forma propusă iniţial. Astfel, împreună cu deputatul de Maramureş Gheorghe Zoicaş şi alţi parlamentari, Radu Coclici a reuşit să modifice conţinutul articolului 65 (5) din Legea 263/2010, care acum prevede: „persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorată extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Zlatna, Baia Mare şi Copşa Mică, pe o rază de opt kilometri în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani fără penalizarea prevăzută în articol”. „Deşi legea a fost votată încă de anul trecut, cu un circ imens legat de furtul evident al Robertei Anastase, am preferat să aştept să văd negru pe alb normele de aplicare a legii. Acum pot să afirm cu tărie că am reuşit să introduc pe acea listă mai multe localităţi din judeţul Alba, din mai multe colegii. Vor beneficia de reducerea cu 2 ani a vârstei de pensionare cei care au locuit cel puţin 30 de ani în următoarele localităţi din judeţul nostru: Cetatea de Baltă, Crăciunelu de Sus, Sântămărie şi Tătârlaua – din comuna Cetatea de Baltă; localităţile Jidvei, Bălcaciu, Căpâlna de Jos, Feisa şi Veseuş – din comuna Jidvei. De asemenea, pe lista localităţilor ce alcătuiesc anexa nr. 4 a proiectului de HG privind normele de aplicare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se mai regăsesc următoarele comune: Valea Lungă, Almaşu Mare, Blandiana, Bucium, Ceru Băcăinţi, Ciuruleasa, Ighiu, Întregalde, Lupşa, Meteş, Mogoş, Roşia Montană, Şibot, Vinţu de Jos, precum şi oraşele Abrud şi Zlatna. Sper că prin acest demers am reuşit să remediem o parte din deficienţele pe care noua lege a pensiilor le are şi am mai adus puţin optimism în sufletele celor care aşteaptă cu nerăbdare ieşirea la pensie”, a precizat deputatul PSD de Alba, Radu Coclici. (A.D.T.)
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Noaptea de Sfântul Andrei – una dintre cele mai bogate în tradiții la români. Ce obiceiuri și superstiții sunt în popor
Noaptea de Sfântul Andrei – una dintre cele mai bogate în tradiții la români. Ce obiceiuri și superstiții sunt în popor
Seara de Sfântul Andrei este plină de tradiții și superstiții adânc înrădăcinate în cultura românească. Sărbătoarea acestui sfânt, proclamat Ocrotitorul țării, este una deosebit de importantă, marcând o zi nelucrătoare în România.
Sfântul Andrei, originar din Betsaida și fratele lui Simon Petru, a fost un pescar care a ales viața în celibat. El a devenit ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul și, recunoscându-l pe Hristos ca Mesia, a fost numit „primul chemat”.
Legătura sa cu România este puternică, fiind considerat primul propovăduitor al Evangheliei în rândul strămoșilor noștri daco-romani. După predica în această țară, s-a stabilit în Patras, unde a fost martirizat.
CITEȘTE ȘI: MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei
Moaștele sale sunt prezente în mai multe lăcașuri sfinte din România, inclusiv la Mănăstirile Secu, Neamț, Hurezi, Pestera Sfântului Andrei, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Neamț, Catedrala Arhiepiscopală din Galați și Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Oradea.
Tradițiile și superstițiile din noaptea de Sfântul Andrei sunt variate și fascinante. Se crede că în această noapte, lupii pot vorbi, iar cei care îi aud se confruntă cu moartea. În Bucovina, se spune că „umblă strigoii”, aducând haos și furând din viața oamenilor.
Fetele necăsătorite recurg la diverse practici de divinație în această noapte. De exemplu, prepară „turta lui Andrei” și se așteaptă să-și vadă alesul în vis. Alte obiceiuri includ metoda oglinzilor, metoda paharului cu apă și coborârea lumânării în fântână.
Punerea grâului la încolțit este o tradiție importantă, asociată cu belșugul și prosperitatea familiei. Semnificația grâului se extinde și în viața sentimentală, fetele punând la încolțit 41 de boabe pentru a-și visa viitorul partener.
În ansamblu, sărbătoarea Sfântului Andrei aduce comunitatea românească mai aproape de tradițiile sale, combinând aspecte religioase cu elemente folclorice și superstițioase.
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Lista păcatelor – “Cele 177 de păcate”, conform învăţăturilor creștin-ortodoxe
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2023. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 52 de minute
LA MULȚI ANI ANDREI ȘI ANDREEA! Mesaje, FELICITĂRI și URĂRI de Sfântul Andrei 2023 pentru cei dragi
-
Actualitateacum 4 ore
MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei
-
Ştirea zileiacum 3 ore
LEGENDA Marelui Lup Alb, cel care îl călăuzea pe Sfântul Apostol Andrei pe tot parcursul său înspre sanctuarele dacice