Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Varianta invizibilă a Omicron a devenit dominantă, la nivel mondial. Ridicarea restricțiilor în mai multe țări, posibila cauză

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Varianta invizibilă a Omicron a devenit dominantă, la nivel mondial. Ridicarea restricțiilor în mai multe țări, posibila cauză

„Varianta invizibilă a Omicron” sau BA.2, cum este denumită științific, a devenit dominantă la nivel mondial. Cea mai probabilă explicație pentru răspândirea recentă a numărului de cazuri ar putea fi ridicarea restricțiilor în mai multe țări.

Subvarianta BA.2 a Omicron, extrem de contagioasă, a devenit dominantă la nivel mondial, provocând valuri în multe țări din Europa și Asia și stârnind îngrijorare în Statele Unite. BA.2 reprezintă acum aproape 86% din toate cazurile, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Este mai contagioasă decât celelalte subvariante ale Omicron, BA.1 și BA.1.1, însă dovezile de până acum sugerează că nu ar provoca boli grave, scrie Reuters.

Ca și în cazul celorlalte variante Omicron, vaccinurile sunt mai puțin eficiente împotriva BA.2 decât împotriva variantelor anterioare, cum ar fi Alpha sau tulpina originală de coronavirus, iar protecția scade în timp. Cu toate acestea, conform datelor Agenției de Securitate Sanitară din Marea Britanie, protecția este restabilită de o doză booster, în special pentru prevenirea spitalizării și a decesului.

Răspândirea BA.2 a fost pusă pe seama recentelor creșteri ale cazurilor în China, precum și a infecțiilor record din țări europene precum Germania și Regatul Unit. Cu toate acestea, unele țări europene înregistrează acum o creștere mai lentă a numărului de cazuri noi sau chiar un declin. BA.2 a fost numită „varianta invizibilă”, deoarece este mai greu de urmărit.

O preocupare cheie cu privire la această subvariantă este reinfectarea persoanelor care au avut deja BA.1, în special pentru că o serie de țări păreau să se confrunte cu „vârfuri duble” ale ratelor de infectare surprinzător de apropiate. Însă datele din Marea Britanie și Danemarca au arătat că, în timp ce Omicron poate reinfecta persoanele care au avut alte variante, cum ar fi Delta, până acum au fost descoperite doar câteva cazuri de reinfectare cu BA.2 la persoane care au avut BA.1.

Oamenii de știință spun că o posibilă explicație pentru răspândirea recentă a numărului de cazuri de BA.2 ar putea consta în ridicarea simultană a restricțiilor în mai multe țări. „BA.2 a fost varianta care a circulat când toți acești oameni au încetat să mai poarte măști”, a declarat Dr. Andrew Pekosz, virusolog la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore.

Indiferent de cauza răspândirii repide a BA.2, oamenii de știință sunt de părere că este un memento pentru faptul că virusul continuă să provoace daune, în special în rândul celor nevaccinați, subvaccinați și vulnerabili. „Rămâne o problemă uriașă de sănătate publică”, a declarat Mark Woolhouse, epidemiolog la Universitatea din Edinburgh.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară, până joi dimineața: Râurile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară, până joi dimineața: Râurile vizate Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis miercuri 8 mai 2024, o avertizare cod galben de inundații în Alba, valabilă până joi dimineața, la ora 8:00. Sunt prognozate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea