Rămâi conectat

Politică Administrație

Valoarea voucherului de vacanţă rămâne la 1.450 de lei, nu creşte odată cu salariul minim. Cum se vor acorda banii de concediu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Valoarea voucherelor de vacanţă nu crește odată cu salariul minim, arată un proiect de hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanţă, lansat în dezbatere publică de Ministerul Turismului. Fiecare bugetar va primi vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei, cât este în prezent salariul minim brut, pentru perioada iulie 2017 – noiembrie 2018, iar valoarea lui nu creşte odată cu majoararea salariului minim brut la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, măsură anunţată de ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu. 

„Toți salariații din sistemul public vor beneficia anual, începând cu primul semestru din 2017, de un tichet de vacanță egal cu valoarea salariului minim brut din acel an, ce va putea fi utilizat în interiorul granițelor României”, aşa suna una dintre promisiunile Partidului Social Democrat.

După multe fâstâceli şi anânări, bugetarii vor primi un singur tichet de vacanţă, la valoarea salariului minin brut actual.

Funcţionarii publici şi personalului contractual din sectorul bugetar vor primi o singură indemnizaţie de vacanţă în perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, în limita sumelor prevăzute în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, alocate cu această destinaţie, se arată în proiectul de hotărâre privind normele metodologice pentru acordarea vocuherelor de vacanţă.

„Începând cu data de 1 decembrie 2018, în cazul instituţiilor şi autorităţilor publice centrale şi locale, modalitatea de acordare a indemnizaţiilor de vacanţă se stabileşte prin hotărâre a Guvernului”, se mai arată în documentul citat.

Ce mai prevede actul normativ

  • Valoarea voucherelor de vacanţă emise pe suport hârtie, respectiv valoarea voucherelor de vacanţă alimentată pe suport electronic, nu poate depăşi într-un an calendaristic valoarea stabilită din ordonanţa de urgenţă, pentru un beneficiar.
  • Voucherul de vacanţă are perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii pe suport hârtie, respectiv de la data alimentării pentru voucherele emise pe suport electronic, fără a se înţelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
  • La determinarea sumelor totale destinate acoperirii valorii nominale a voucherelor de vacanţă se iau în calcul: valoarea nominală a voucherului de vacanţă, convenită de partenerii sociali, şi numărul de beneficiari, care vor beneficia de vouchere de vacanţă.

Ce trebuie să ştie bugetarii

  • Beneficiarii care au primit vouchere de vacanţă nominale sunt singurele persoane îndreptăţite să utilizeze voucherele de vacanţă în perioada menţionată pe acestea, şi în exclusivitate pentru achitarea pachetului de servicii turistice contractat.
  • Cuantumul acordat salariaților sub forma voucherelor de vacanță se stabilește de către angajatori proporțional cu perioada de exercitare a raportului de serviciu sau durata contractului de muncă, într-un an calendaristic.
  • În cazul cumulului de funcţii, voucherele de vacantă vor fi acordate numai de către angajatorii unde beneficiarii în cauză îşi au funcţia de bază, potrivit legii, sau, după caz, de fiecare angajator proporțional cu timpul lucrat.
  • Beneficiarii au dreptul să îşi aleagă unitatea afiliată pentru achiziţionarea serviciilor turistice.
  • Se interzice beneficiarului: a) utilizarea voucherelor de vacanţă pentru achiziţionarea altor servicii decât cele prevăzute la art. 28; b) primirea unui rest de bani la voucherul de vacanţă, în cazul în care suma corespunzătoare solicitată este mai mică decât valoarea nominală a voucherului de vacanţă; c) comercializarea voucherelor de vacanţă în schimbul unor sume de bani şi/sau al altor bunuri şi/sau servicii. Art. 15 – Beneficiarul poate utiliza voucherele de vacanţă pe baza actului de identitate numai pentru achiziţionarea de servicii turistice de la unităţile afiliate.

Senatul a adopat la mijlocul lunii octombrie proiectul de lege pentru aprobarea OUG 46/2017 referitoare la voucherele de vacanţă în forma adoptată de Guvern.

Sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP Comuna Ciuruleasa a lansat licitația pentru centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. Proiectul, de peste 2 milioane de lei, cuprinde 16 containere pentru colectarea deșeurilor provenite de la gospodării sau instituții. Construcția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea