Rămâi conectat

Societate

Valentine’s Day se apropie cu paşi repezi

Alexandra Mates

Publicat

în

În România, sărbătoarea tradiţională pentru iubiţi este Dragobete, care este sărbătorit în fiecare an pe 24 februarie. Este numit după un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit şi în cuvântul românesc dragoste. Deşi deja, România avea prin Dragobete o sărbătoare tradiţională, a început să sărbătorească şi Valentine’s Day, care în tradiţia occidentală se sărbătoreşte pe data de 14 februarie. Istoria sărbătorii  este înconjurată de mister. Cu toate acestea, putem afirma cu încredere că luna februarie şi Valentine’s Day se caracterizează prin romantism la cote înalte. Ceea ce noi sărbătorim astăzi ca Ziua îndrăgostiţilor sau Valentine’s Day îşi are rădăcinile în istoria creştinităţii şi a Romei antice. Biserica catolică recunoaşte cel puţin trei sfinţi numiţi Valentin sau Valentinus, toţi trecuţi în rândul martirilor. Aşadar, cine este Sfântul Valentin şi cum a devenit el patronul îndrăgostiţilor de pretutindeni?
Una dintre legendele referitoare la Sf. Valentin afirmă faptul că acesta a fost un preot al Romei secolului trei. Când împăratul Claudius al Romei le-a interzis bărbaţilor căsătoria, pe motiv că ar fi astfel soldaţi mai buni, Valentin a fost cel care a sfidat porunca regală, sesizând injustiţia decretului. Preotul Valentin a continuat să unească destinele îndrăgostiţilor de pretutindeni în secret, oficializând relaţii de iubire în Sfânta Taină a Cununiei până ce, eventual, a fost prins şi ucis.  O poveste despre Sfântul Valentin spune că acesta a fost ucis pentru încercarea de a ajuta creştinii să scape de tortură şi bătăile la care erau supuşi în închisorile romane. O altă legendă îl înfăţişează pe Valentin trimiţând prima scrisoare de dragoste unei tinere fete, pe când era întemniţat. Toate aceste versiuni au la bază două lucruri în comun: faptul că Sfântul Valentin a fost ucis pe 14 februarie 270 şi că era un erou romantic şi curajos. Azi, Valentin este considerat patronul protector al îndrăgostiţilor. Această zi este marcată în fiecare an prin trimiterea scrisorilor de dragoste sau a cadourilor simbolice, fie ele bomboane, excursii cu destinaţii romantice, flori sau orice altceva care să simbolizeze dragostea. În opinia lui Victor Hugo, „dragostea e chiar parte din suflet .E de aceeaşi natură. Dragostea e ca o scânteie divină ca şi sufletul, şi tot ca el e incoruptibilă, indivizibilă, nepieritoare. E un punct de foc în noi, nemuritor şi infinit, pe care nimeni nu-l poate mărgini şi nimic nu-l poate atinge. Îl simţi arzând până în măduva oaselor şi-l vezi strălucind până în adâncurile cerului.”
Aşadar, iubirea se simte pe tot globul iar Ziua Îndrăgostiţilor este cel mai
frumos moment. Spune-i persoanei iubite cât de mult înseamnă pentru tine şi fă-i un cadou inedit pe care sigur îl aşteaptă cu multă, multă nerăbdare, alături de un pupic dulce şi poate… o cină romantică, oriunde ar fi aceasta pregătită.

Alexandra MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Monden-Clubbing

Programul Inspire Cinema Alba Iulia, pentru perioada 29 martie – 4 aprilie 2024. Ce filme vor rula la cinematograful din centrul comercial Alba Mall

Ziarul Unirea

Publicat

în

Programul Inspire Cinema Alba Iulia, pentru perioada 29 martie – 4 aprilie 2024. Ce filme vor rula la cinematograful din centrul comercial Alba Mall The First Omen / Întâia profeție Avanpremiera Regia: Arkasha Stevenson Cu: Bill Nighy, Ralph Ineson, Nell Tiger Free, Sonia Braga, Andrea Arcangeli Gen Film: Horror Durată: 125 min Rating: N 15 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea