Rămâi conectat

Actualitate

Vacanță în Bulgaria 2023: Cum se plăteşte corect vigneta pentru țara vecină și cum să evitați amenda

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vacanță în Bulgaria 2023: Cum se plăteşte corect vigneta pentru țara vecină și cum să evitați amenda

A venit vara! Da, așa este, a venit vara, iar mulți români se pregătesc de sejururile de pe litoralul bulgăresc. Dar, poate din neatenție sau din graba de a ajunge cât mai repede la destinație, mulți uită un lucru extrem de important, și anume Cum se plăteşte corect vigneta pentru Bulgaria 2023 și în cât timp se înregistrează plata online. Din păcate, tot mai mulţi români primesc amenzi odată ajunși pe teritoriul bulgariei din lipsa acestor infromații. Așa că, ne-am gândit să te ajutăm noi și să-ți spunem cum se plăteşte corect vigneta pentru Bulgaria 2023.

Cum se plăteşte corect vigneta pentru Bulgaria 2023

Taxele pentru vignetele electronice în Bulgaria, pentru mijloacele de transport cu o greutate de până la 3,5 tone, vor fi reduse cu 10% începând cu 1 ianuarie 2023. După ce intrați în Bulgaria, nu uitați să cumpărați vigneta. Indiferent dacă călătoriți prin Bulgaria sau petreceți câteva zile în țara vecină de la sud de Dunăre, vigneta este obligatorie. Dacă ați ratat sau ați uitat să cumpărați o vignetă în Bulgaria, așteptați-vă la o amendă.

Este bine de știut că există și vigneta electronică în Bulgaria. Nu mai trebuie să lipiți o etichetă pe parbriz, ci vă puteți înregistra confortabil mașina online. În Bulgaria, sistemul de emitere a vignetelor electronice pentru utilizarea contra cost a infrastructurii rutiere publice de către categoriile de autovehicule cu o masă totală admisă mai mică de 3,5 tone, iar pentru celelalte categorii (microbuze, parcări, autocare) funcționează sistemul de taxare rutieră electronică în funcție de distanța parcursă de tip e-Toll, iar aceastea pot fi achiziționate de aici, site-ul oficial.

Vigneta rebuie să fie achiziționată cel târziu la intrarea în Bulgaria

Pentru vehiculele cu o greutate de până la 3,5 tone se plătesc nu numai autostrăzile și drumurile expres, ci și majoritatea drumurilor de clasă inferioară. Pe toate aceste drumuri este obligatorie existența unei viniete valabile pentru un vehicul de până la 3,5 t cu cel puțin patru roți.

Vignetele sunt vândute cu o perioadă de valabilitate de weekend, săptămână, lună, trimestru și an și pot fi achiziționate în format electronic, prin intermediul unei aplicații mobile și la punctele de vânzare obișnuite. La granița cu România există poduri taxate și feriboturi care traversează fluviul Dunărea în mai multe locuri. Pentru vehiculele cu o greutate totală mai mare de 3,5 t este proiectat sistemul BG Toll pentru plata taxei de drum.

Vignetele electronice pot fi eliberate pentru o perioadă de 1 an, 3 luni, 1 lună, 1 săptămână sau numai sâmbăta și duminica (vignette de the end de week) numai pentru autoturismele și mijloacele de transport cu o masă totală admisă de până la 3,5 tone. Acestea se eliberează pentru fiecare mijloc de transport în parte, în funcție de categoria din care face parte, pe baza numărului de înmatriculare. Autocolantul electronic este valabil numai pentru mijlocul de transport al cărui număr de înmatriculare a fost înregistrat, indiferent dacă proprietarii sau utilizatorii acestuia se schimbă.

Este de subliniat faptul că vigneta electronică trebuie achiziționată cel târziu la intrarea pe teritoriul Bulgariei. În caz contrar, riscați să fiți penalizat cu o taxă compensatorie pentru conducerea unui segment de drum național cu taxă fără vignetă, chiar dacă ați achiziționat ulterior vigneta electronică corespunzătoare. Mai trebuie subliniat un aspect, și anume că taxa compensatorie se plătește pe loc, în momentul controlului, numai cu un card bancar de debit sau de credit. Valoarea acesteia diferă în funcție de categoria și caracteristicile vehiculului, după cum urmează:

Autoturisme – 70 de leva (aproximativ 36 de euro);
Camioane cu o greutate de 3,5 t – 12 t – 150 leva (77 euro);
Camion de peste 12 t cu 2-3 axe – 450 leva (230 euro);
Camion cu o greutate mai mare de 12 t cu 4 sau mai multe axe – 750 leva (383 euro);
Autoturisme cu mai mult de 8 persoane – 150 leva (77 euro).

În cât timp se înregistrează plata online

Rețeaua bulgară de distribuție a vignetei electronice este formată din stațiile de alimentare cu carburanți. Aceasta poate fi achiziționată online prin intermediul site-ului www.bgtoll.bg. Pentru turiștii români există varianta în limba română de asemenea, aici.

În cazul achiziționării vignetei electronice pentru Bulgaria prin transfer bancar, aceasta va fi activată după aproximativ trei zile lucrătoare, datorită procedurilor și timpului tehnologic specific sistemului de confirmare a plăților bancare. În cazul plății online cu cardul bancar (e-banking), activarea vignetei electronice pentru Bulgaria are loc imediat, în câteva minute. Pe întreg teritoriul Republicii Bulgaria au fost instalate terminale ATM, de unde șoferii pot achiziționa vihneta electronică.

Sursa: playtech.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea