Rămâi conectat

Actualitate

Vacanță în Bulgaria 2023: Cum se plăteşte corect vigneta pentru țara vecină și cum să evitați amenda

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vacanță în Bulgaria 2023: Cum se plăteşte corect vigneta pentru țara vecină și cum să evitați amenda

A venit vara! Da, așa este, a venit vara, iar mulți români se pregătesc de sejururile de pe litoralul bulgăresc. Dar, poate din neatenție sau din graba de a ajunge cât mai repede la destinație, mulți uită un lucru extrem de important, și anume Cum se plăteşte corect vigneta pentru Bulgaria 2023 și în cât timp se înregistrează plata online. Din păcate, tot mai mulţi români primesc amenzi odată ajunși pe teritoriul bulgariei din lipsa acestor infromații. Așa că, ne-am gândit să te ajutăm noi și să-ți spunem cum se plăteşte corect vigneta pentru Bulgaria 2023.

Cum se plăteşte corect vigneta pentru Bulgaria 2023

Taxele pentru vignetele electronice în Bulgaria, pentru mijloacele de transport cu o greutate de până la 3,5 tone, vor fi reduse cu 10% începând cu 1 ianuarie 2023. După ce intrați în Bulgaria, nu uitați să cumpărați vigneta. Indiferent dacă călătoriți prin Bulgaria sau petreceți câteva zile în țara vecină de la sud de Dunăre, vigneta este obligatorie. Dacă ați ratat sau ați uitat să cumpărați o vignetă în Bulgaria, așteptați-vă la o amendă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Este bine de știut că există și vigneta electronică în Bulgaria. Nu mai trebuie să lipiți o etichetă pe parbriz, ci vă puteți înregistra confortabil mașina online. În Bulgaria, sistemul de emitere a vignetelor electronice pentru utilizarea contra cost a infrastructurii rutiere publice de către categoriile de autovehicule cu o masă totală admisă mai mică de 3,5 tone, iar pentru celelalte categorii (microbuze, parcări, autocare) funcționează sistemul de taxare rutieră electronică în funcție de distanța parcursă de tip e-Toll, iar aceastea pot fi achiziționate de aici, site-ul oficial.

Vigneta rebuie să fie achiziționată cel târziu la intrarea în Bulgaria

Pentru vehiculele cu o greutate de până la 3,5 tone se plătesc nu numai autostrăzile și drumurile expres, ci și majoritatea drumurilor de clasă inferioară. Pe toate aceste drumuri este obligatorie existența unei viniete valabile pentru un vehicul de până la 3,5 t cu cel puțin patru roți.

Vignetele sunt vândute cu o perioadă de valabilitate de weekend, săptămână, lună, trimestru și an și pot fi achiziționate în format electronic, prin intermediul unei aplicații mobile și la punctele de vânzare obișnuite. La granița cu România există poduri taxate și feriboturi care traversează fluviul Dunărea în mai multe locuri. Pentru vehiculele cu o greutate totală mai mare de 3,5 t este proiectat sistemul BG Toll pentru plata taxei de drum.

Vignetele electronice pot fi eliberate pentru o perioadă de 1 an, 3 luni, 1 lună, 1 săptămână sau numai sâmbăta și duminica (vignette de the end de week) numai pentru autoturismele și mijloacele de transport cu o masă totală admisă de până la 3,5 tone. Acestea se eliberează pentru fiecare mijloc de transport în parte, în funcție de categoria din care face parte, pe baza numărului de înmatriculare. Autocolantul electronic este valabil numai pentru mijlocul de transport al cărui număr de înmatriculare a fost înregistrat, indiferent dacă proprietarii sau utilizatorii acestuia se schimbă.

Este de subliniat faptul că vigneta electronică trebuie achiziționată cel târziu la intrarea pe teritoriul Bulgariei. În caz contrar, riscați să fiți penalizat cu o taxă compensatorie pentru conducerea unui segment de drum național cu taxă fără vignetă, chiar dacă ați achiziționat ulterior vigneta electronică corespunzătoare. Mai trebuie subliniat un aspect, și anume că taxa compensatorie se plătește pe loc, în momentul controlului, numai cu un card bancar de debit sau de credit. Valoarea acesteia diferă în funcție de categoria și caracteristicile vehiculului, după cum urmează:

Autoturisme – 70 de leva (aproximativ 36 de euro);
Camioane cu o greutate de 3,5 t – 12 t – 150 leva (77 euro);
Camion de peste 12 t cu 2-3 axe – 450 leva (230 euro);
Camion cu o greutate mai mare de 12 t cu 4 sau mai multe axe – 750 leva (383 euro);
Autoturisme cu mai mult de 8 persoane – 150 leva (77 euro).

În cât timp se înregistrează plata online

Rețeaua bulgară de distribuție a vignetei electronice este formată din stațiile de alimentare cu carburanți. Aceasta poate fi achiziționată online prin intermediul site-ului www.bgtoll.bg. Pentru turiștii români există varianta în limba română de asemenea, aici.

În cazul achiziționării vignetei electronice pentru Bulgaria prin transfer bancar, aceasta va fi activată după aproximativ trei zile lucrătoare, datorită procedurilor și timpului tehnologic specific sistemului de confirmare a plăților bancare. În cazul plății online cu cardul bancar (e-banking), activarea vignetei electronice pentru Bulgaria are loc imediat, în câteva minute. Pe întreg teritoriul Republicii Bulgaria au fost instalate terminale ATM, de unde șoferii pot achiziționa vihneta electronică.

Sursa: playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Alocații de stat pentru copii 2024 | Copiii ar putea primi mai mulți bani din partea statului, începând cu anul viitor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alocații de stat pentru copii 2024 | Copiii ar putea primi mai mulți bani din partea statului, începând cu anul viitor

De la data de 1 ianuarie 2024, alocațiile copiilor ar putea crește cu rata inflației.

Alocațiile copiilor se calculează în funcție de rata inflației, asta însemnând că indemnizația pentru cei mici se va majora de la începutul anului 2024. Institutul Național de Statistică preconizează faptul că alocațiile copiilor ar urma să crească de la data de 1 ianuarie 2024.

Elit - Gustul Desăvârșit

Creşterea alocaţiilor se face diferenţiat, confrom legii. Copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap, primesc acum suma de 631 de lei lunar. În ceea ce-i privește pe copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, aceștia beneficiază de 256 de lei pe lună.

Tot 631 de lei primesc și copiii cu vârsta între 3 și 18 ani, care suferă de handicap. Suma a crescut anul acesta de la 600 de lei, cât primeau în anul 2022.

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2.

Fiecare copil pentru care s-a stabilit plasarea la o familie, la o persoană, sau la un asistent material va primi o alocație lunară în valoare de 950 de lei.

De alocație pot beneficia și cei născuți în Republica Moldova, dar ai căror părinți dețin cetățenia română. Pentru ca acest lucru să fie posibil, părinții trebuie să depună un dosar la Primăria localității de care aparțin.

În România, copiii beneficiază de alocație până la vârsta de 18 ani, iar după această vârstă pot beneficia în continuare de alocație în anumite condiții. În ultimii ani, alocaţia a înregistrat o majorare semnificativă. De la 1 ianuarie 2022, alocația pentru copii cu vârsta până la 2 ani constituie 600 de RON sau echivalentul a 121 de euro. Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani alocația este de 243 de RON sau echivalentul a 49 de euro.

Titularul dreptului la alocația de stat este copilul, potrivit legii, însă banii sunt încasați, de regulă, de unul dintre părinți. Plata alocației de stat se realizează prin mandat poștal sau transfer bancar. Legea nu prevede o dată exactă pentru intrarea alocațiilor copiilor pe cardurile părinților, însă în ultimii ani, plata s-a făcut, de obicei, în data de 8 ale lunii, pentru luna anterioară. Însă, dacă data de 8 pică în weekend, există posibilitatea ca banii să intre în cont fie vineri, fie luni.

În cazul în care niciunul dintre părinți nu deține un cont bancar în care să se facă plata, banii vor ajunge la beneficiari prin intermediul Poștei Române. Data la care se primeşte alocaţia, în mod normal, este tot 8 ale lunii, însă plata poate să întârzie în funcție de volumul de muncă pe care îl are factorul poștal distribuitor. Acum, Guvernul a anunțat că alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie 2024, deşi este posibil, ca şi în cazul pensiilor, majorarea să se facă din martie, după ce INS anunţă oficial rata inflaţiei din anul precedent.

Sursa: romaniatv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Sprijin de urgenţă pentru producătorii agricoli: Ce sectoare beneficiază de banii de la stat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sprijin de urgenţă pentru producătorii agricoli: Ce sectoare beneficiază de banii de la stat

În cursul săptămânii trecute, Executivul a aprobat, HG privind acordarea unui sprijin de urgenţă pentru sectorul cerealelor şi cel al seminţelor oleaginoase.

Valoarea sprijinului unitar excepţional sub formă de grant este de 2 lei/litru de motorină, pentru cantitatea totală de 152.458.321,08 litri de motorină corespunzătoare culturilor de porumb, orz, rapiţă, floarea-soarelui.

Beneficiarii sprijinului de urgenţă sunt producătorii agricoli, indiferent de forma de organizare, care au depus o cerere unică de plată în anul 2022, pentru o suprafaţa determinată de minimum 1 ha în cadrul ajutorului naţional tranzitoriu 1, pentru una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapiţă, floarea-soarelui şi care au depus în anul 2023 cerere de plată pentru intervenţiile din sectorul vegetal, până la termenul limită de depunere, arată comunicatul de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Prin adoptarea acestui act normativ, o parte dintre fermierii români din sectorul vegetal beneficiază de un sprijin total din partea Guvernului de 3,63 de lei/litrul de motorină folosit în lucrările agricole efectuate în anul 2022, ceea ce înseamnă cam jumătate din preţul carburantului”, a declarat ministrul Florin Barbu.

Resursele financiare totale pentru această schemă de sprijin sunt de 304.916.642,16 lei din care 147.118.905 lei FEGA şi 157.797.737,16 lei de la bugetul de stat.

Sprijinul se acordă în baza Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/1343 al Comisiei din 30 iunie 2023 şi are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina.

Autoritatea responsabilă cu implementarea sprijinului de urgenţă este Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, atât prin aparatul central, cât şi prin structurile sale teritoriale. Plata acestui sprijin urmează a se face până la data de 31 decembrie 2023.

Reamintim că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale derulează în continuare Programul de rambursare a accizei la motorina folosită în agricultură, prin care fermierii au primit deja, pentru anul 2022, 1.63 lei/litrul de motorină utilizată în agricultură. Sprijinul de urgenţă prevăzut în prezentul act normativ este suplimentar ajutorului de stat amintit, notează news.ro

Sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a firmelor din țară. Marcel Ciolacu: „Mi se spune că România e paradis fiscal”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a firmelor din țară. Marcel Ciolacu: „Mi se spune că România e paradis fiscal”

Premierul Marcel Ciolacu a explicat de ce coaliția a decis ca afacerile din România să fie impozitate pe cifra de afaceri. Ciolacu spune că până acum România era un paradis fiscal.

„Niciunde în Europa nu veți găsi un plafon de un milion de euro ca să plătești 1% din cifra de afaceri. Atunci, statul român a considerat că e normal acel plafon.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cel mai mare plafon e în Portugala, de 200.000 de euro. Pe mine toți când mă prind de la Comisia Europeană mi se spune că nu e normal să avem paradis fiscal. Decizia coaliției a fost să plătească 1% pe un plafon de 60.000 de euro și ce e peste să depășească 300.000. (…) Nu poți să aplici așa ceva la un stat de mărimea României. Vreau să vedem proporțiile.

Ar fi afectat tot mediul de afaceri în ansamblul său. Dacă Guvernul Ciolacu nu venea cu acest pachet de asumare, România pierde fonduri europene. 70 de miliarde de euro, fără ei România nu se poate descurca”, a spus Ciolacu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare