Usturoiul – un adevărat medicament, proprietăţi terapeutice şi indicaţii pentru sănătate
Usturoiul medicament • Usturoiul proprietăţi terapeutice • Indicaţii pentru sănătate: dezinfectant al căilor respiratorii, aparatul digestiv, tuberculoză, circulaţie sangvină, diabet, vermifug
Originar din Asia Centrală, usturoiul era cunoscut deja de către egipteni (anul 4500 înainte de Hristos), care îl includeau în raţia alimentară a sclavilor ce lucrau la piramide. În Franţa, cultura usturoiului s-a extins începând din secolul al lV – lea.
Indicaţii
Usturoiul este înzestrat cu impresionante proprietăţi medicinale care îi uimesc pe cercetătorii, biologii şi medicii din întreaga lume. Principiul activ pe care îl conţine, alicina, face din el un bactericid uimitor, căruia nu îi rezistă stafilococii, streptococii şi Salmonella enteredis (conform cercetărilor efectuate de doctorii Cavallito si Baylay). Alicina are, printre altele, capacitatea de a subţia pereţii vaselor de sânge, de a mări volumul arterelor şi al arteriolelor, uşurând astfel circulaţia sângelui. Unul sau doi căţei de usturoi pe zi ne pot apăra de multe rele şi, mai ales de „otrăvuri” cum sunt colesterolul şi trigliceridele (în cantităţi peste limitele normale); să-l menţionăm în acest sens doar pe prof. Bordia (India) şi experienţa sa efectuată pe 20 de subiecţi: în câteva săptămâni, cu doza de usturoi sus-amintită, valorile colesterolului şi trigliceridelor au scăzut.
Dezinfectant al căilor respiratorii, usturoiul are un rol important în tratarea afecţiunilor bronho-pulmonare.
Pentru persoanele suferinde de tuse convulsivă, iată o binecunoscută reţetă recomandată de doctorul Raymond Dextreit: se pun 50 g de usturoi şi 15 g de cimbrişor într-un litru de apă; se lasă să fiarbă la foc mic, până ce apa scade la jumătate. Copiilor sub 1 an li se administrează câte o linguriţă, din 3 în 3 ore, iar copiilor peste 1 an – o lingură, din 3 în 3 ore. O altă reţetă în tratamentul tusei convulsive: apa „usturoiată”, după metoda doctorului Vasiliev. Pentru a o obţine, se lasă la macerat în apa clocotită, toată noaptea, usturoi pisat, în cantităţi ce variază în funcţie de vârsta bolnavului.
– De la 1 la 6 ani: 25 g usturoi; se administrează 8 linguriţe de preparat pe zi.
– De la 6 la 13 ani: 40 g usturoi; se administrează 8 linguriţe de preparat pe zi.
– Peste 13 ani: 70 g usturoi; se administrează 8 linguri de preparat pe zi.
Citeşte şi: Citeşte şi: Muşeţelul plantă medicinală • Muşeţelul întrebuinţări şi proprietăţi • Preparate din muşeţel • Proprietăţi terapeutice
Usturoiul curăţă aparatul digestiv, combate fermentaţiile intestinale, omoară viermii intestinali.
La fumători, usturoiul uşurează expectoraţia, fluidizând secreţiile datorate excesului de tutun şi s-ar părea că reduce efectele negative ale nicotinei. Mâncat pe pâine, el ajută la scăderea zahărului în organism. Şi încă nu e tot! Această plantă incomparabilă se recomandă şi reumaticilor, anemicilor, persoanelor cu eritism cardiac şi atonie digestivă, celor care simt nevoia să-şi mărească diureza. Cei care suferă de hipertensiune arterială vor include în mod regulat usturoiul în meniul lor: acţiunea sa hipotensivă este strâns legată de vasodilataţie şi de efectele diuretice. Cei cărora le displace usturoiul crud, îl pot fierbe în lapte, dar efectele sale vor fi diminuate.
Consumaţi în mod regulat acest extraordinar condiment, pentru a vă menţine sau a vă redobândi sănătatea; este o comoară de binefaceri. Poate fi consumat în salate, cu măsline, cu nuci, pisat pe pâine cu ulei de măsline. În rândul populaţiei care consumă usturoi în fiecare zi, cancerul este practic necunoscut. Persoanele care au probleme cu digerarea usturoiului nu trebuie să excludă de la bun început acest aliment excepţional, ci să procedeze treptat şi cu prudenţă, începând, de exemplu, cu o jumătate de căţel de usturoi în fiecare zi, timp de o săptămână, apoi un căţel de usturoi pe zi, în următoarea saptămână, şi aşa mai departe. Uneori, chiar şi stomacurile sensibile sfârşesc prin a-l tolera. Mamele care alaptează trebuie să-l suprime din alimentaţia lor, pentru că alterează laptele şi-i provoacă sugarului colici. Este contraindicat, de asemenea, persoanelor care suferă de sindrom pulmonar congestiv. Usturoiul, plantă cu uluitoare calităţi, a fost folosit într-un mare număr de reţete pentru tratarea unor boli. Cele pe care le prezentăm aici au învins timpul.
Citeşte şi: Ghimbirul proprietăţi • Ghimbirul afrodisiac • Reţete cu ghimbir • Ceaiul de ghimbir
Tuberculoza pulmonară, bronşita cronică, tuse:
soluţia alcoolică de usturoi duce la scăderea expectoraţiei şi ameliorează starea generală; lăsaţi la macerat 100 g de usturoi în 100 g de alcool de 90 de grade, timp de două săptămâni. Agitaţi în fiecare zi flaconul. Strecuraţi lichidul cu multă grijă. Se iau 20 până la 30 de picături, de două ori pe zi, dizolvate în puţină apă. Din cauza timpului necesar macerarii, acest medicament se poate prepara dinainte, de exemplu, la apropierea iernii.
Circulaţie sangvină:
se zdrobesc 400 g de usturoi curăţat şi se pun într-un vas conţinând o jumătate de litru de rachiu de cidru. Se lasă la macerat 15 zile într-un loc însorit (de pildă, în spatele unei ferestre) şi se agită în fiecare zi. Se filtrează. Se iau câte 20 de picături, de două ori pe zi, dizolvate în puţină apă.
Diabet:
curăţă patru căţei de usturoi, se pun într-un litru de alcool. Se lasă la macerat 15 zile. Se agită sticla în fiecare zi. Se strecoară. Se ia în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, câte o linguriţă din acest preparat. Tratamentul se face timp de patru săptămâni sau mai mult, dacă este necesar.
… Odinioară, oboseala era sănătoasă… Astăzi, viaţa modernă, obligaţiile profesionale, „ispitele” culinare, excesul ponderal şi problemele familiale generează un alt fel de oboseală, total diferită de cea „clasică”, şi astfel suntem expuşi la stress, la nelinişte, iar depresia nervoasă ne pândeşte la tot pasul. Înainte de a ajunge în această situaţie, iată o reţetă foarte simplă pentru prevenirea ei: se pun 4 căţei de usturoi tăiat foarte mărunt în 100 g de alcool de 90 de grade. Se lasă la macerat 30 de zile într-un loc însorit. Se agită zilnic flaconul. Se strecoară. În prima zi, se pune o picătură din acest preparat într-o jumătate de pahar cu apă şi se bea. A doua zi se pun două picături din preparat într-o jumătate de pahar cu apă. A treia zi se beau trei picături adăugate într-o jumătate de pahar cu apă. Adăugând în fiecare zi câte o picătură, veţi ajunge în a 20-a zi să luaţi 20 de picături din preparat într-o jumătate de pahar cu apă. Din a 21-a zi, se ia cu câte o picătură mai puţin (tot adăugate la o jumătate de pahar cu apă), 19, 18, 17… până ce veţi ajunge la o singură picătură. La sfârşitul acestui tratament natural, vă veţi simţi relaxaţi şi calmi. Depurarea sângelui: o reţetă simplă ne este propusă de Raymond Dextreit: se pisează doi căţei de usturoi, se acoperă cu ulei de măsline, se amestecă cu câteva frunze de pătrunjel şi se lasă până a doua zi. Dimineaţa, la micul dejun, se ung felii de pâine cu acest preparat şi se consumă ca atare.
Vermifug:
se pun trei căţei de usturoi tocat într-un vas cu apă clocotită (sau cu lapte clocotit). Se lasă la macerat toată noaptea. Se bea dimineaţa, pe stomacul gol. Se face această cură timp de trei săptămâni. Limbricii şi oxiurii nu rezistă acestui tratament.
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Darurile toamnei: Dovleacul, de ce ce ar trebui să-l mănânci zi de zi, dar cu măsură
Darurile toamnei: Dovleacul, de ce ce ar trebui să-l mănânci zi de zi, dar cu măsură
Nutriționiștii ne sfătuiesc să ne hrănim cu fructe și legume de sezon și deși suntem tentați să credem că în această perioadă de sfârșit de toamnă opțiunile sunt limitate, există o legumă pe care mulți dintre noi o considerăm ornamentală mai ales in perioada Halloween-ului, aceasta fiind dovleacul.
Sursă importantă de betacaroten, asemenea morcovului dovleacul are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, este anticancerigen și antidiabetic.
Dovleacul ajută la curele de slăbire, fiind sarac in calorii. Favorizeaza digestia si previne depunerea grasimilor, datorita unui continut mic si rar de vitamina T. In plus, dovleacul stimuleaza activitatea rinichilor, are actiuni diuretice si favorizeaza eliminarea apei in exces din organism.
Regleaza glicemia si tine nivelul colesterolului sub control, prevenind diabetul si afectiunile inimii. Tot legat de sistemul cardiovascular, substantele active din dovleac imbunatatesc circulatia sangvina periferica si previn agravarea unor afectiuni cardiovasculare degenerative.
Dovleacul contine o cantitate mare de vitamina A, 100 de grame din aceasta leguma oferindu-ne nu mai putin de 70% din necesarul zilnic. Printre altele, vitamina A este vitala pentru sanatatea mucoaselor, a ochilor, pielii, parului si unghiilor. Impreuna cu vitamina E, aceasta previne imbatranirea pielii si aparitia ridurilor.
Poti consuma dovleac si daca suferi de anemie, de oboseala cronica sau in perioadele foarte stresante. Dovleacul are efecte benefice si in caz de insomnie, depresie, nervozitate si anxietate. Actioneaza la nivel cerebral cu efect antiinflamator, calmant si tonic, calmand migrenele si imbunatatind memoria.
Dovleacul este una dintre putinele legume care actioneaza si la nivel hormonal, cu beneficii atat pentru femei, cat si pentru barbati. Creste libidoul, regleaza nivelele hormonale, calmeaza durerile menstruale si imbunatateste fertilitatea in cazul ambelor sexe.
Dovleacul are efecte antimicotice, anticancerigene, antiseptice si antivirale. Sustine sistemul imunitar, combate infectiile din organism si favorizeaza regenerarea celulara, in special la nivelul ficatului.
În funcție de soi și preferințe, dovleacul poate fi consumat crud, copt, fiert, sub formă de plăcinte, tarte, shakeuri, salate şi supe. Exista persoane care il consuma si crud, desi gustul in acest caz nu este foarte placut.
Oricum alegeți să preparați dovleacul, nu uitați sa-i păstrați semințele, o adevarată comoară în interiorul acestuia. Sunt pline de proteine, magneziu, potasiu și zinc, cu efect binefăcător pentru prevenirea anumitor tipuri de cancer, reducerea colesterolului, opresc mărirea glandei prostatice, scad riscul apariției pietrelor la rinichi și ajută chiar la prevenirea depresiei. Așadar, gustarea perfectă pentru a înlocui chipsurile sau alte rontăieli de seara.
Însă, trebuie să aveți grijă cât consumați. În cantităţi mari, betacarotenul nu este toxic, însă consumul excesiv poate conferi pielii o culoare gălbuie, proces numit „carotenemie“. Această colorare este inofensivă şi pielea ta va reveni foarte uşor la normal.
Iar daca vrei sa pastrezi dovleacul si in timpul iernii, el trebuie tinut intreg la temperaturi scazute sau taiat in bucati mai mici in congelator.
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2023. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 24 de ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum o zi
LA MULȚI ANI ANDREI ȘI ANDREEA! Mesaje, FELICITĂRI și URĂRI de Sfântul Andrei pentru cei dragi
-
Actualitateacum 2 zile
MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei
-
Ştirea zileiacum o zi
LEGENDA Marelui Lup Alb, cel care îl călăuzea pe Sfântul Apostol Andrei pe tot parcursul său înspre sanctuarele dacice
-
Ştirea zileiacum 13 ore
La mulți ani, România! MESAJE de 1 DECEMBRIE, ZIUA NAȚIONALĂ 2023. FELICITARI și URARI pentru toți care trăiesc și simt românește!