Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Usturoiul – un adevărat medicament, proprietăţi terapeutice şi indicaţii pentru sănătate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Usturoiul medicament • Usturoiul proprietăţi terapeutice • Indicaţii pentru sănătate: dezinfectant al căilor respiratorii, aparatul digestiv, tuberculoză, circulaţie sangvină, diabet, vermifug

Originar din Asia Centrală, usturoiul era cunoscut deja de către egipteni (anul 4500 înainte de Hristos), care îl includeau în raţia alimentară a sclavilor ce lucrau la piramide. În Franţa, cultura usturoiului s-a extins începând din secolul al lV – lea.
Indicaţii

Usturoiul este înzestrat cu impresionante proprietăţi medicinale care îi uimesc pe cercetătorii, biologii şi medicii din întreaga lume. Principiul activ pe care îl conţine, alicina, face din el un bactericid uimitor, căruia nu îi rezistă stafilococii, streptococii şi Salmonella enteredis (conform cercetărilor efectuate de doctorii Cavallito si Baylay). Alicina are, printre altele, capacitatea de a subţia pereţii vaselor de sânge, de a mări volumul arterelor şi al arteriolelor, uşurând astfel circulaţia sângelui. Unul sau doi căţei de usturoi pe zi ne pot apăra de multe rele şi, mai ales de „otrăvuri” cum sunt colesterolul şi trigliceridele (în cantităţi peste limitele normale); să-l menţionăm în acest sens doar pe prof. Bordia (India) şi experienţa sa efectuată pe 20 de subiecţi: în câteva săptămâni, cu doza de usturoi sus-amintită, valorile colesterolului şi trigliceridelor au scăzut.

Citeşte şi: Boli ce pot fi prevenite cu ceapă • Tratamente interne cu ceapă • Tratamente externe cu ceapă • Remedii din ceapă

Dezinfectant al căilor respiratorii, usturoiul are un rol important în tratarea afecţiunilor bronho-pulmonare.usturoi

Pentru persoanele suferinde de tuse convulsivă, iată o binecunoscută reţetă recomandată de doctorul Raymond Dextreit: se pun 50 g de usturoi şi 15 g de cimbrişor într-un litru de apă; se lasă să fiarbă la foc mic, până ce apa scade la jumătate. Copiilor sub 1 an li se administrează câte o linguriţă, din 3 în 3 ore, iar copiilor peste 1 an – o lingură, din 3 în 3 ore. O altă reţetă în tratamentul tusei convulsive: apa „usturoiată”, după metoda doctorului Vasiliev. Pentru a o obţine, se lasă la macerat în apa clocotită, toată noaptea, usturoi pisat, în cantităţi ce variază  în funcţie de vârsta bolnavului.

– De la 1 la 6 ani: 25 g usturoi; se administrează 8 linguriţe de preparat pe zi.
– De la 6 la 13 ani: 40 g usturoi; se administrează 8 linguriţe de preparat pe zi.
– Peste 13 ani: 70 g usturoi; se administrează 8 linguri de preparat pe zi.

Citeşte şi: Citeşte şi: Muşeţelul plantă medicinală • Muşeţelul întrebuinţări şi proprietăţi • Preparate din muşeţel • Proprietăţi terapeutice

Usturoiul curăţă aparatul digestiv, combate fermentaţiile intestinale, omoară viermii intestinali.

La fumători, usturoiul uşurează expectoraţia, fluidizând secreţiile datorate excesului de tutun şi s-ar părea că reduce efectele negative ale nicotinei. Mâncat pe pâine, el ajută la scăderea zahărului în organism. Şi încă nu e tot! Această plantă incomparabilă se recomandă şi reumaticilor, anemicilor, persoanelor cu eritism cardiac şi atonie digestivă, celor care simt nevoia să-şi mărească diureza. Cei care suferă de hipertensiune arterială vor include în mod regulat usturoiul în meniul lor: acţiunea sa hipotensivă este strâns legată de vasodilataţie şi de efectele diuretice. Cei cărora le displace usturoiul crud, îl pot fierbe în lapte, dar efectele sale vor fi diminuate.
Consumaţi în mod regulat acest extraordinar condiment, pentru a vă menţine sau a vă redobândi sănătatea; este o comoară de binefaceri.  Poate fi consumat în salate, cu măsline, cu nuci, pisat pe pâine cu ulei de măsline. În rândul populaţiei care consumă usturoi în fiecare zi, cancerul este practic necunoscut. Persoanele care au probleme cu digerarea usturoiului nu trebuie să excludă de la bun început acest aliment excepţional, ci să procedeze treptat şi cu prudenţă, începând, de exemplu, cu o jumătate de căţel de usturoi în fiecare zi, timp de o săptămână, apoi un căţel de usturoi pe zi, în următoarea saptămână, şi aşa mai departe. Uneori, chiar şi stomacurile sensibile sfârşesc prin a-l tolera. Mamele care alaptează trebuie să-l suprime din alimentaţia lor, pentru că alterează laptele şi-i provoacă sugarului colici. Este contraindicat, de asemenea, persoanelor care suferă de sindrom pulmonar congestiv. Usturoiul, plantă cu uluitoare calităţi, a fost folosit într-un mare număr de reţete pentru tratarea unor boli. Cele pe care le prezentăm aici au învins timpul.

Citeşte şi: Ghimbirul proprietăţi • Ghimbirul afrodisiac • Reţete cu ghimbir • Ceaiul de ghimbir

Tuberculoza pulmonară, bronşita cronică, tuse:

soluţia alcoolică de usturoi duce la scăderea expectoraţiei şi ameliorează starea generală; lăsaţi la macerat 100 g de usturoi în 100 g de alcool de 90 de grade, timp de două săptămâni. Agitaţi în fiecare zi flaconul. Strecuraţi lichidul cu multă grijă. Se iau 20 până la 30 de picături, de două ori pe zi, dizolvate în puţină apă. Din cauza timpului necesar macerarii, acest medicament se poate prepara dinainte, de exemplu, la apropierea iernii.

Circulaţie sangvină:

se zdrobesc 400 g de usturoi curăţat şi se pun într-un vas conţinând o jumătate de litru de rachiu de cidru. Se lasă la macerat 15 zile într-un loc însorit (de pildă, în spatele unei ferestre) şi se agită în fiecare zi. Se filtrează. Se iau câte 20 de picături, de două ori pe zi, dizolvate în puţină  apă.

Citeşte şi: Leurda planta medicinală • Leurda, proprietăţi şi beneficii • Leurda – remedii • Tinctura de leurdă • Reţete şi afecţiuni care pot fi tratate cu leurda

Diabet:

curăţă patru căţei de usturoi, se pun într-un litru de alcool. Se lasă la macerat 15 zile. Se agită sticla în fiecare zi. Se strecoară. Se ia în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, câte o linguriţă din acest preparat. Tratamentul se face timp de patru săptămâni sau mai mult, dacă este necesar.
… Odinioară, oboseala era sănătoasă… Astăzi, viaţa modernă, obligaţiile profesionale, „ispitele” culinare, excesul ponderal şi problemele familiale generează un alt fel de oboseală, total diferită de cea „clasică”, şi astfel suntem expuşi la stress, la nelinişte, iar depresia nervoasă ne pândeşte la tot pasul. Înainte de a ajunge în această situaţie, iată o reţetă foarte simplă pentru prevenirea ei: se pun 4 căţei de usturoi tăiat foarte mărunt în 100 g de alcool de 90 de grade. Se lasă la macerat 30 de zile într-un loc însorit. Se agită zilnic flaconul. Se strecoară. În prima zi, se pune o picătură din acest preparat într-o jumătate de pahar cu apă şi se bea. A doua zi se pun două picături din preparat într-o jumătate de pahar cu apă. A treia zi se beau trei picături adăugate într-o jumătate de pahar cu apă. Adăugând în fiecare zi câte o picătură, veţi ajunge în a 20-a zi să luaţi 20 de picături din preparat într-o jumătate de pahar cu apă. Din a 21-a zi, se ia cu câte o picătură mai puţin (tot adăugate la o jumătate de pahar cu apă), 19, 18, 17… până ce veţi ajunge la o singură picătură. La sfârşitul acestui tratament natural, vă veţi simţi relaxaţi şi calmi. Depurarea sângelui: o reţetă simplă ne este propusă de Raymond Dextreit: se pisează doi căţei de usturoi, se acoperă cu ulei de măsline, se amestecă cu câteva frunze de pătrunjel şi se lasă până a doua zi. Dimineaţa, la micul dejun, se ung felii de pâine cu acest preparat şi se consumă ca atare.

Vermifug:

se pun trei căţei de usturoi tocat într-un vas cu apă clocotită (sau cu lapte clocotit). Se lasă la macerat toată noaptea. Se bea dimineaţa, pe stomacul gol. Se face această cură timp de trei săptămâni. Limbricii şi oxiurii nu rezistă acestui tratament.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea