Politică Administrație
USR Alba: Susținerea învățământului online trebuie să fie o prioritate și pentru Consiliul Județean Alba
În condițiile în care, pe fundalul pandemiei de coronavirus, unitățile de învățământ au fost închise, iar elevii trebuie să se pregătească prin cursuri online, s-a creat o situație tristă pentru unii dintre ei deoarece, din diverse motive, acei elevi nu au posibilitatea de a urma pregătirea școlară online.
Unii nu au acces la internet, alții nu au device-uri, alții nu au nici una nici alta. Cei mai afectați sunt copiii din familiile vulnerabile care nu au resurse să se implice serios în educația copiilor. Iar în aceste condiții, din păcate, învățarea online eficientă este doar un deziderat.
Iată de ce considerăm că implicarea autorităților publice locale este necesară, iar unele dintre ele au fost receptive la semnalele trase până acum de către USR Alba. Dar nu este suficient ce s-a făcut până acum, e nevoie de mai mult.
Ca atare, cerem Consiliului Județean Alba să se implice în rezolvarea acestei probleme la nivel județean. Este nevoie ca CJ Alba să găsească resurse finaciare pentru a susține învățarea on-line. Iar o soluție ar fi sumele de bani care în mod normal se alocă pentru programul „Lapte și corn”, destinat elevilor din ciclul primar și gimnazial.
În condițiile în care în acest an școlar elevii nu mai pot beneficia de program pentru că nu mai merg la școală, acei bani se pot redirecționa tot în beneficiul elevilor. Consilul Județean Alba poate să ceară Guvernului să inițieze un cadrul legislativ prin care să se permită administrațiilor județene să folosească banii rămași din programul „Lapte și corn”, pentru a susține programe de învățare online pentru elevii care au nevoie de ajutor în acest sens. Tergiversarea situației actuale ar putea să aibă diverse implicații, iar o pauza mare de la învățare este cât se poate de nocivă pentru pregătirea școlară a elevilor și, implicit, pentru viitorul lor.
Uniunea Salvați România – Filiala Alba reamintește faptul că fiecare copil are garantat dreptul la educație prin Constituție și, prin urmare, Consiliul Județean Alba are datoria de a se implica în garantarea acestui drept.
Beniamin Todosiu
Președintele USR Alba
Politică Administrație
Peste 8.5 kilometri de drumuri comunale şi vicinale din Meteş vor fi asfaltați: Investiție de aproape 2.5 milioane de euro
Peste 8.5 kilometri de drumuri comunale şi vicinale din Meteş vor fi asfaltați: Investiție de aproape 2.5 milioane de euro
În cursul zilei de vineri, 31 martie, a fost semnat contractul de finanţare în valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro, care va permite începerea lucrărilor de reabilitare şi de asfaltare a mai multor drumuri comunale şi vicinale din satele comunei Meteş.
„Lungimea totală a acestor drumuri este de peste 8,5 kilometri şi de ele vor profita în primul rând comunitățile care, până acum, aveau mai greu acces la arterele principale. Aş da ca exemple calea Berbinței, calea Gagii, calea Bălășeștilor, Gruiul Cerului, Trintea, Mutea lui Bociog, Pe Meal, Poiana Ampoiului – Laz – Inuri, Poiana Ampoiului – Răcătău, Văleni – Poiana Ampoiului, Văleni – Poiana Ursului, Lunca Ampoiţei – Pleşa, Valea Bobului – Stăuini, dar şi racordurile Ampoiţa – Lunca Ampoiței, Meteş – Isca, etc.
Am prevăzut şi un pod nou peste valea Ampoiţei, Din fericire, avem deja şi firmele câştigătoare, care se ocupă de aceste lucrări, astfel că sperăm ca în scurt timp să putem vorbi şi simţi despre o adevărată modernizare a comunei Meteş.
Îmi cer scuze de pe acum consătenilor pentru partea de disconfort dar voi avea grijă ca acesta să fie minim. Ţin de asemenea să le mulțumesc pentru sprijin colegilor din Partidul Naţional Liberal, domnului preşedinte al CJ Alba Ion Dumitrel, domnului secretar de stat Claudiu Răcuci şi domnului vicepreşedinte al CJ Alba Marius Haţegan. Ordinul de începere a lucrărilor si predare amplasament va fi dat miercuri, 5 aprilie 2023″, a transmis primarul comunei, Daniel Sânzaiana.
Politică Administrație
Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: Strângem semnături pentru a elimina pensiile nesimțite. Trebuie să punem presiune pe PNL și PSD să desființeze pensiile speciale
Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: Strângem semnături pentru a elimina pensiile nesimțite. Trebuie să punem presiune pe PNL și PSD să desființeze pensiile speciale
Uniunea Salvați România lansează o campanie de strângere de semnături pentru a pune presiune pe PNL și PSD să elimine pensiile speciale, pe site-ul https://stoppensiispeciale.ro/. Cu această ocazie, vom merge din ușă în ușă și vom fi din nou în stradă, în toată țara, pentru a discuta cu oamenii și pentru a strânge semnături pentru tăierea pensiilor speciale.
Ne întoarcem în stradă pentru a discuta cu cetățenii, pentru a-i asculta și a afla opinia lor, pentru a aduce aceste opinii în Parlament. Suntem și vom rămâne vocea cetățenilor cinstiți din această țară care sunt obosiți de minciuni și furturi la vedere comise de PNL și PSD. Reforma pensiilor speciale este necesară nu numai pentru a nu pierde finanțarea din PNRR, ci și pentru binele tuturor. Nu putem accepta faptul că unii primesc de 10 ori mai mult decât cei 5 milioane de pensionari care au o pensie medie de 1.800 de lei. Acest lucru nu este corect, iar România trebuie să devină țara în care toți pensionarii sunt egali în fața legii și primesc pensii decente și echitabile, în raport cu contribuțiile plătite.
Campania a fost lansată în contextul în care, Coaliția PNL-PSD-UDMR a votat în Senat un proiect de lege care nu elimină nicio pensie specială și pune în pericol banii din PNRR pentru această reformă.
România are nevoie de școli moderne care să-i pregătească pe copiii noștri pentru viitor, nu de pensii speciale. Avem nevoie de spitale la standarde europene, nu de pensii speciale de 18.000 de lei/lună, cât câștigă prim-ministrul României, Nicolae Ciucă. Avem nevoie de autostrăzi, nu de bani mai mulți pentru privilegiați. PNL și PSD vor însă să renunțe la banii din PNRR de dragul specialilor de partid.
PNL și PSD, cu susținerea tacită a AUR, nu vor desființarea pensiilor speciale. Ei vor să avem o țară a specialilor în care există o clasă de privilegiați și noi, ceilalți, cu pensii obișnuite. Ne vom lupta până la capăt pentru echitate, pentru un sistem normal de pensii în care fiecare să primească pe cât a muncit și a contribuit. Pentru asta avem însă nevoie de fiecare român care mai crede într-o țară fără speciali, în care toți cetățenii ei sunt egali în fața legii. Semenea pentru eliminarea pensiilor speciale pe site-ul https://stoppensiispeciale.ro/.
Politică Administrație
Horațiu Florea: Creșterea pragului valoric la abuzul în serviciu încalcă și sfidează flagrant ideea de dreptate. Democrația românească mai are multe de învățat
Horațiu Florea: Creșterea pragului valoric la abuzul în serviciu încalcă și sfidează flagrant ideea de dreptate. Democrația românească mai are multe de învățat
Creșterea pragului valoric pentru abuzul în serviciu până la 250.000 de lei a stârnit numeroase reacții. „Noua OUG 13” va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook, Horațiu Florea și-a expus părerea referitor la proiectul de lege, care ”încalcă și sfidează flagrant ideea de dreptate”.
”Introducerea pragului de 250.000 lei pentru încadrarea unui abuz în serviciu la categoria infracțiuni arată foarte clar că democrația românească mai are multe de învățat.
Ceea ce a trecut azi de Senat drept proiect încalcă și sfidează flagrant ideea de dreptate, cea care stă la baza oricărui sistem statal sănătos. Orice altă explicație este de prisos…”, a scris Horațiu Florea pe pagina de Facebook.
Reamintim că senatorii au votat, miercuri, în plen, un proiect de lege care modifică Codul Penal și introduce un prag de 250.000 lei, adică aproximativ 50.000 de euro, pentru abuzul în serviciu.
Mai precis, este vorba despre modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus în comisia juridică, un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.
Propunerea aparține parlamentarilor PSD, PNL și UDMR.
Proiectul de lege a fost aprobat de Senat cu 79 de voturi ”pentru”, 25 ”împotrivă” și 11 abțineri.
Potrivit amendamentului admis în Comisia juridică, ”fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.
Proiectul urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților
Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, proiectul urmând să meargă apoi la dezbateri în Camera Deputaților.
În 2017, ordonanța de urgență (OUG 13) adoptată de Guvernul Grindeanu, care a scos în stradă sute de mii de oamenii, introducea un prag de 200.000 de lei pentru abuzul în serviciu.
Atunci, Liviu Dragnea, fost președinte al PSD, era acuzat de abuz în serviciu, iar prejudiciul estimat era de circa 107.000 lei, potrivit Antena3.
Totodată, parlamentarii USR sunt de părere că această modificare de lege este ”același prag la abuzul în serviciu gândit de Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, același prag care a scos în stradă sute de mii de români”, ei făcând referire la protestele față de OUG13.
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
PĂCĂLELI „de ţinut minte” de 1 APRILIE 2023. Eşti pus pe şotii? Vezi cele mai tari FARSE pe care le poţi face cunoscuţilor
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
Păcăleli și farse de 1 APRILIE – Ziua Păcălelilor 2023: Idei de farse pe care prietenii le vor ține minte mult și bine
-
Curier Județeanacum 18 ore
1 Aprilie – Ziua Păcălelilor. Obiceiuri, tradiții. Originea Zilei Păcălelilor
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
1 aprilie: Ziua Internaţională a Păsărilor, sărbătorită încă din anul 1906. Curiozităţi despre păsări
-
Sportacum 19 ore
Pe „Cetate”, turneu zonal Liga Elitelor Under 15, cu Optimum Alba Iulia, „U” Cluj, UTA Arad și Minaur Baia Mare, în perioada 7-11 aprilie!
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
De-a râsu’-plânsu’: Un pilot de raliu care venea la Alba Iulia, amendat pentru lipsa rovinietei, deși transporta mașina pe platformă