Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Sănătatea și natură

Urzica – un ajutor bun la toate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

„Urzica te muşcă, dar te vindecă!”, spune o vorbă din popor. Ea este valoroasă ca plantă comestibilă şi ca plantă medicinală, în egală măsură. Planta creşte de 2000 de ani pe toate continentele şi de-a lungul timpului s-a descoperit că poate fi folosită ca leac pentru cele mai grave afecţiuni. Datorită proprietăţilor antianemice, remineralizante, hemostatice, antidiareice şi hipoglicemiante, urzica este venerată pe tot globul, ca o „regină a verdeţurilor”.urzica

Tratamente interne Adenom de prostată. Pentru tratarea acestei afecţiuni se foloseşte cu un succes extraordinar rădăcina de urzică. Seminţele de urzică au, şi ele, calităţi medicinale. Se administrează infuzia combinată de rădăcină de urzică, din care se beau 750-1000 ml pe zi, pe stomacul gol, în cure de şase luni. Acest remediu reduce treptat frecvența urinărilor nocturne, reduce volumul prostatei, normalizează urinarea.

Citeşte şi: Usturoiul medicament • Usturoiul proprietăţi terapeutice • Indicaţii pentru sănătate: dezinfectant al căilor respiratorii, aparatul digestiv, tuberculoză, circulaţie sangvină, diabet, vermifug

Alergie. Se folosesc frunzele şi tulpinile urzicii, care se administrează sub formă de pulbere, câte o linguriţă de 4 ori pe zi, în cure de două luni.

Rinita alergică. Se administrează pulberea de frunze, câte o linguriţă de 4 ori pe zi, pentru profilaxia rinitei alergice, şi câte o linguriţă, de 6 ori pe zi, contra rinitei acute. O cură internă cu urzică durează 90 de zile şi se poate relua după 2-3 săptămâni de pauză.

Artrită. Se administrează infuzia combinată de iarbă de urzică, din care se bea câte o cană (300 ml), de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, în cure de 40 de zile urmate de 10-14 zile de pauză. lCistita, nefrita, pielo-nefrita. Se administrează tinctura de iarbă (adică din frunze, tulpină şi, eventual, inflorescenţe sau seminţe) de urzică, din care se iau câte 6 linguriţe pe zi (fiecare linguriţă diluată în 100 ml de apă), în cure de 30 de zile. Pentru cei care nu suportă alcoolul, tinctura se poate înlocui cu infuzia combinată, din care se beau câte 900-1200 ml pe zi. Ambele preparate sunt diuretice, reduc inflamaţia rinichilor şi a căilor urinare, au efect uşor antibacterian, diminuează sau elimina usturimile şi durerile la urinare, favorizează refacerea epiteliilor reno-urinare. Rezultate excelente se obţin prin asocierea urzicii cu ienupăr şi cu coada-şoricelului. lStimulează metabolismul secreţiei biliare, pancreatice şi intestinale. În acest caz se recomandă decoctul preparat din frunze; se consumă câte o cană pe zi, timp de 21 de zile pe lună.

Citeşte şi: Urzica plantă medicinală • Tratamente bazate pe urzică • Recoltarea şi timpul înfloririi • Preparate: zeama (infuzia) de urzică, tincura de iarbă şi de rădăcină de urzică, pulberea de urzică

Anemie feriprivă. Se ia pulberea de rădăcină de urzică, câte 3-4 linguriţe pe zi, în cure de 30-60 de zile. În paralel, se iau câte 4-6 linguri de frunze de urzică pe zi, adăugată drept condiment în ciorbe, în pilafuri, în sosurile de la pastele făinoase etc. Frunzele urzicii conţin fier asimilabil, în timp ce rădăcina ajută organismul să asimileze mai bine acest oligoelement. lGraviditate. Un studiu canadian arata că administrarea de pulbere de urzică este utilă şi după naştere, pentru o refacere mai rapidă a ţesuturilor lezate, şi pentru creşterea can­tităţii de lapte secretat de către mamele care alăp­tează. lAdjuvant în diabetul zaharat de tip II. Se administrează sucul proaspăt din frunze de urzică, din care se beau 100 ml pe zi, sau infuzia combinată de rădăcină şi frunze de urzică (combinate în proporţii egale), din care se beau 500 ml zilnic. lAstm alergic. Histaminele sunt nişte substanţe eliberate de către celulele sistemului imunitar “scăpat de sub control” în timpul crizelor de astm alergic, substanţe care inflamează arborele bronşic, determină apariţia catarului, îngreunează respiraţia şi produc crizele de sufocare specifice acestei afecţiuni. Ei bine, în frunzele urzicii întâlnim aceleaşi histamine (cu o compoziţie chimică modificată faţă de histaminele din corpul uman), care sunt secretate de perişorii urzicii şi ne provoacă binecunoscuta urticarie, atunci când îi atingem. Se face un tratament cu pulbere de frunze de urzică, din care se administrează câte 4-6 linguriţe pe zi, pe stomacul gol, în cure de 14 zile, urmate de 7 zile de pauză, după care tratamentul se poate relua.

Hemoroizi. Se face o cură cu suc proaspăt obţinut din frunze de urzică, din care se beau câte 100-150 ml pe zi. Tratamentul durează minimum 21 de zile şi are efecte antiinflamatoare, reduce şi, treptat, elimină sângerările, tonifică peretele venos, împiedicând extinderea şi agravarea hemoroizilor existenţi. lDiaree, adjuvant în dizenterie. Se face un tratament cu frunze şi cu rădăcină de urzică, amestecate în proporţii egale. Administrarea se face sub formă de infuzie combinată, din care se beau 3-5 căni pe zi, în cure de câte 2-4 săptămâni. Dacă boala a produs şi o deshidratare puternică, atunci la fiecare cană de infuzie combinată se pune şi câte un vârf de linguriţă de sare grunjoasă şi se amestecă înainte de administrare. Tratamentul nu este prea plăcut la gust, dar are efecte astringente şi uşor anti-bacteriene, ajuta la reechilibrarea hidrică a organismului, ajuta la refacerea mult mai rapidă a epiteliilor intestinale.

Citeşte şi: Ghimbirul proprietăţi • Ghimbirul afrodisiac • Reţete cu ghimbir • Ceaiul de ghimbir

Adjuvant în hemoragie, în metroragie severă. Se administrează sucul proaspăt de frunze de urzică, din care se beau câte 100-200 ml pe zi. Este foarte bogat în vitamina K, implicată în procesul de coagulare a sângelui, oprirea hemoragiilor interne sau externe fiind mult accelerată de un aport masiv din această vitamină. Interesant este că administrarea frunzelor uscate de urzică (în care vitamina K este practic inexistentă) nu mai are acelaşi efect de accelerare a coagulării sângelui ca sucul proaspăt. Din contră, un litru de infuzie combinată din frunze de urzică băut zilnic are efecte fluidifiante sanguine, fiind util contra tromboflebitei şi contra trombozelor, în general. lAdjuvant în lupusul eritematos. Câteva principii active conţinute în frunzele şi în rădăcinile urzicii au un efect puternic reglator asupra sistemului imunitar. Se fac tratamente cu o durată de 4 luni, urmate de 1-2 luni de pauză, cu infuzie combinată din frunze şi rădăcină de urzică (în proporţii egale), din care se beau 750 – 1000 ml zilnic.

Hipertensiune arterială. Se administrează infuzia combinată de rădăcină de urzică, din care se beau 500 ml pe zi, în cure de 1-2 luni, urmate de 2 săptămâni de pauză. Sub acţiunea rădăcinii de urzică s-a remarcat nu doar reducerea tensiunii arteriale, ci şi creşterea diurezei, precum şi a cantităţii de sodiu eliminate din organism. lEfeminare la bărbaţi, deficit de testosteron. Pulberea de rădăcină şi de seminţe de urzică (amestecul se face în proporţia de 4:1), din care se administrează câte o linguriţă de 4 ori pe zi, în cure de o lună, urmate de 7-10 zile de pauză. lDecoctul de urzică distruge viermii intestinali. Se consumă câte două căni de decoct pe zi, timp de 10 zile. Pentru copii, terapia se repetă periodic, la un interval de două-trei luni. Tratamente externe

Căderea părului. Se foloseşte infuzia combinată de rădăcină şi de frunze de urzică (amestecate în proporţii egale), cu care se face ultima clătire a părului, după spălarea pe cap. Tratamentul se aplică de 1-2 ori pe săptămână, iar în timpul clătirii se face un masaj energic al pielii capului cu degetele, aşa încât principiile active să fie cât mai bine asimilate la nivelul scalpului. Urzica folosită extern tonifică rădăcina părului, previne şi tratează micozele pielii capului, îmbunătăţeşte procesele trofice de la nivelul scalpului. Planta matură, care înţeapă, combate circulaţia periferică deficitară şi nevralgia sciatică (prin urzicarea zonelor afectate de boală).

Citeşte şi: Leurda planta medicinală • Leurda, proprietăţi şi beneficii • Leurda – remedii • Tinctura de leurdă • Reţete şi afecţiuni care pot fi tratate cu leurda

Cistită, infecţii renale. Se fac băi de şezut, cât de fierbinţi puteţi suporta, în care se pune infuzie combinată de rădăcină şi frunze de urzică (amestecate în proporţii egale). La cinci litri de apă pentru baie se pun 2 litri de infuzie combinată de urzică. Este un tratament foarte eficient în cistitele acute, cu efecte calmante, stimulente imunitare, antiinflamatoare. Cosmetică

Pentru tenul cu pori deschişi. Seara se pune o compresă cu infuzie combinată de frunze şi rădăcină de urzică, care se ţine vreme de jumătate de oră. Tratamentul se face o dată la două-trei zile, având efecte astringente şi tonice asupra pielii. Precauţii şi contraindicaţii Frunzele urzicii nu au, practic, efecte adverse şi contraindicaţii, fiind considerate printre cele mai sigure remedii vegetale cunoscute, deoarece folosirea lor, atât ca alimente, cât şi ca medicamente este foarte îndelungată şi bine observată. Singurele reţineri în administrarea urzicii proaspete sunt în cazul persoanelor cu tromboze, eventual aflate sub medicaţie, caz în care conţinutul ridicat de vitamina K al acestei plante determină o creştere a vitezei de coagulare. Urzica uscată poate fi administrată însă fără teamă în aceste afecţiuni. Rădăcina de urzică nu are efecte adverse majore şi poate fi administrată oricui, cu excepţia gravidelor şi femeilor care alăptează, care pot consuma, în schimb, frunzele urzicii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Efectele miraculoase ale ceaiului negru: Ajută la slăbit, combate ridurile și menține dantura sănătoasă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Efectele miraculoase ale ceaiului negru: Ajută la slăbit, combate ridurile și menține dantura sănătoasă Ceaiul negru are multiple efecte benefice asupra organismului: ajută la slăbit, înlocuiește cafeaua și menține dantura sănătoasă. Ceaiul negru are un continut bogat de aminoacizi, uleiuri volatile, potasiu, iod, fosfor, fluor, vitaminele B1, B2, C, PP si K. Frunzele de Camellia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea