Rămâi conectat

Politică Administrație

Urmare a demersurilor deputatului PNL de Alba, Florin Roman: în zona Munților Apuseni se vor atrage fonduri europene pentru dezvoltare teritorială integrată

Andreea Ștefan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Asociația Moții Țara de Piatră – inițiată de Silviu Ponoran, candidatul PNL Alba pentru Senat – va gestiona proiecte importante pentru sute de mii de locuitori

Demersul deputatului liberal Florin Roman – la inițiativa căruia Parlamentul României a adoptat legea prin care Asociația Moții Țara de Piatră va implementa un program-pilot în viitoarea perioadă (2021-2027) pentru absorbția fondurilor europene – capătă o mult mai mare greutate acum, după adoptarea acordului asupra Bugetului Multianual al Uniunii Europene, convenit între Parlamentul European, președinția Consiliului și Comisia Europeană.

Practic, în următorii ani, România va beneficia de 46,4 miliarde euro din fonduri europene, la care se adaugă încă 30,4 miliarde euro din Planul de Redresare și Reziliență, ajungând la un total de aproape 77 de miliarde de euro. Comparativ, pentru perioada 2014-2020 România a avut o alocare de 39,4 miliarde euro, adică aproximativ jumătate din cât este stabilit pentru viitor!

Zonele montane, urbane și rurale, din arealul Munților Apuseni au rămas în urma altor zone din România și găzduiesc cea mai mare parte din populația săracă, iar accesul la serviciile publice, infrastructură, oportunități economice și legăturile la piețe sunt reduse.

Localitățile din Munții Apuseni se confruntă astăzi cu: accentuarea tendinței tinerilor de a părăsi zona; un număr de locuri de muncă tot mai redus; infrastructura este slab dezvoltată; gradul de izolare este ridicat; nu este suficient de bine valorificat potențialul natural, cultural, patrimonial. Astfel, în Apuseni există microzone montane cu un înalt grad de sărăcie și de excluziune socială, care necesită o atenţie deosebită prin programe integrate din fonduri europene și din bugetul naţional, în vederea îmbunătăţirii situaţiei economico-sociale a locuitorilor.

Prin amendamentul adus la Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.60/2020 – cunoscută ca fiind Legea Fondurilor nerambursabile – amendament inițiat de deputatul Florin Roman, fondurile europene pentru zona montană – din arealul unde se unesc județele Alba, Cluj, Bihor, Arad și Hunedoara – vor fi accesate mult mai facil, iar prioritizarea se face de la nivelul celor cinci județe. Concret, este vorba de sute de milioane de euro care pot fi folosite direct pentru recuperarea decalajelor existente între Munții Apuseni și zonele bogate. Ideea introducerii amendamentului care a modificat această Lege i-a aparținut primarului orașului Zlatna, Silviu Ponoran, candidatul PNL pentru Senatul României. cel care a insistat pentru înființarea ITI Moții Țara de Piatra, susținut fiind de președintele CJ Alba, Ion Dumitrel și de primari din zona Munților Apuseni.

Zona montană a județului Alba ocupă mai mult de jumătate  din suprafața județului, extinzându-se în toată jumătatea nord-vestică – în Munții Apuseni – și în partea sudică aparținând Carpaților Meridionali. În Munții Apuseni, în toate cele cinci județe, locuiesc peste 236.000 oameni, în 95 de orașe și comune. 4 din cele 8 orașe din Apuseni sunt în județul Alba și 27 din cele 87 de comune, în care locuiesc peste 65.000 oameni, adică mai mult de un sfert din toți locuitorii din zonă.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Moții Țara de Piatră s-a constituit cu scopul de a dezvolta socio-economic zona Munților Apuseni (județele Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara) și a inițiat demersurile necesare pentru ITI (investiții teritoriale integrate) pentru zona Munților Apuseni. Suma ce va fi alocată pentru ITI în zona Munților Apuseni se va calcula direct proporțional cu suprafața, numărul de localități și numărul de locuitori din cele cinci județe.

Acesta este felul în care a înțeles Florin Roman să-și facă datoria față de moți și față de toți locuitorii județului nostru. Un om devotat pentru Alba, liderul deputaților PNL din România, omul care este primul pe lista candidaților PNL la Camera Deputaților!

 

Simion Crețu

Prim-Vicepreședinte PNL Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO Au început lucrările la noul pod peste râul Arieș, la Câmpeni: Investiție de peste 8 milioane de lei. Când va fi finalizat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Au început lucrările la noul pod peste râul Arieș, la Câmpeni: Investiție de peste 8 milioane de lei. Când va fi finalizat Au început lucrările la noul pod peste râul Arieș, la Câmpeni, a anunțat primarul Cristian Dan Pașca. Investiția de peste 8 milioane de lei urmează  să fie finalizată în următorii doi ani. Citește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea