Rămâi conectat

Curier Județean

Urarea cu Sorcova de Anul Nou – un obicei străvechi, precreştin, atrage norocul peste tot anul care urmează

Publicat

în

Anul Nou este marcat în comunitatea românească, de urarea cu pluguşorul, cu sorcova, cu buhaiul, vasilca şi jocurile mimice cu măşti de animale sau personaje ţărăneşti. Colindatul sau uratul pe la case constituie un obicei străvechi, desigur precreştin, dar care, în timp, a ajuns să facă, s-ar zice, casa bună cu creştinismul. Cântecele respective atrag norocul sau binecuvântarea asupra oamenilor şi gospodăriilor, pentru tot anul care urmează. Trebuie spus că Pluguşorul şi Sorcova sunt legate de înnoirea anului, neavând nici o legătura cu ciclul religios al Crăciunului.

Citește și: Mesaje de Anul Nou. Urari de Anul Nou . Felicitari de Anul nou. Mesaje de Revelion. SMS de Anul Nou

În vechime se colinda cu o mlădiţa înmugurită de măr. Ea se punea în apa în noaptea Sfântului Andrei şi până în ziua de Sfântul Vasile, era înflorită. Aşa ne explicam şi de ce în colindele româneşti se cânta, în plină iarna, despre florile dalbe, flori de mar, sau despre măruţ, mărgăritar. Astăzi sorcova este confecţionată dintr-un băţ, în jurul căruia s-au împletit flori deurarea-cu-sorcova hârtie colorată. Materialele utilizate sunt:

– o bagheta de aproximativ 30-40 de cm;
– beteala;

Electrica Furnizare Discount

– panglică colorata;
– hârtie creponata;
– sarma subţire;
– aţă colorată;

– folie de staniol

Bacheta se înfăşoară în sârmă, apoi pe cadrul creat se prind alte bucăţi de sârma, modelate în tulpini. Fiecare sârmă este înfăşurată în beteala de pom argintie. Hârtia creponata se împătureşte la întâmplare, în încercarea de a imita aspectul de floare, pentru a face pampoanele sorcovei. Pentru un pampon se pot folosi 2 – 3 flori, în diverse culori, legate direct cu sârma. După ce au fost realizate, sunt fixate pe bat.

Numele de „sorcova” vine de la cuvântul bulgar „surov” (verde fraged), aluzie la ramura abia îmbobocita, rupta odinioară dintr-un arbore.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Urări de Crăciun. Felicitări de Crăciun. SMS de Crăciun

Cu sorcova se bătea de mai multe ori umărul unei anumite persoane, jucând rolul unei baghete magice, înzestrate cu capacitatea de a transmite sănătate, tinereţe şi fertilitate celui vizat. Ziua când copiii mergeau cu sorcova era dimineaţa de Anul Nou.

Textul Sorcovei variază uşor în funcţie de regiune. Iată doua dintre forme:

Sorcova – varianta 1:

Sorcova, vesela,
Să trăiţi, să-mbătrâniţi,
Peste vara, primăvara,
Ca un păr, ca un măr,
Ca un fir de trandafir,
Tare ca piatra,
Iute ca săgeata,
Tare ca fierul,
Iute ca otelul.
La anul si la mulţi ani!

Citește și: Obiceiuri de Anul Nou • Datini şi tradiţii de Anul Nou la români: Capra, Plugusorul, Ursul, Sorcova

Sorcova – varianta 2:

Să trăiţi, sa trăiţi,
Intru mulţi ani fericiţi
Şi ca pomii să-nfloriţi
Şi ca ei să-mbătrâniţi
Şi ca toamna cea bogată;
Fie casa-ndestulata.
Tot cu mesele întinse,
Cu făcliile aprinse,
Să petreceţi împreună,
Pana-n veci cu voie bună.

Sursa: crestinortodox.ro

Publicitate

Curier Județean

O nouă investiție în Aiud, ce va crea circa 100 de locuri de muncă. O firmă daneză care produce papuci de lână își extinde activitatea

Publicat

în

O nouă investiție în Aiud, ce va crea circa 100 de locuri de muncă. O firmă daneză care produce papuci de lână își extinde activitatea

O nouă hală de producție va fi construită în Aiud, de către firma Glerups, care va crea aproape 100 de locuri de muncă pentru aiudeni. Produsele realizate de Glerups urmează să fie exportate în toată lumea, urmând să fie produse doar la Aiud cu materiale 100% ecologice.

Compania daneză Glerups, care realizează încălţăminte din lână, dezvoltă operaţiunile de producţie din România cu o nouă hală şi vrea să angajeze 100 de oa­meni la Aiud, judeţul Alba, spun reprezentanţii Invest in Aiud, o asociaţie menită să promoveze investiţiile în oraş. Informaţiile au fost confirmate şi de reprezentanţii firmei.

Toate modelele Glerups sunt creionate în Danemarca şi produse doar în România, scrie pe site-ul propriu. Compania daneză, o afacere de familie ale cărei baze au fost puse în urmă cu mai bine de 50 de ani, a intrat pe piaţa locală în 2005, cu o fabrică în oraşul Aiud din Alba. Aici lucrează deja peste 100 de oameni, spun reprezentanţii companiei care a avut în 2020 afaceri de 15 mil. lei, cel mai ridicat nivel de până acum. Extinderea producţiei are loc în acelaşi oraş de circa 25.000 de locuitori.

Electrica Furnizare Discount

Glerups Ro din România a avut în 2020 (ultimul an pentru care există date publice) afaceri de 15 mil. lei, în urcare de la 14,6 mil. lei în anul anterior. În aceeaşi perioadă, profitul s-a dublat la 1,6 mil. lei. În ceea ce priveşte cifra de afaceri, ea s-a dublat între 2017 şi 2020. Odată cu dezvoltarea producţie din oraşul Aiud, aici fiind şi prima fabrică, businessul ar urma să crească.

Brandul de încălţări Glerups – sub care au fost iniţial produşi doar papuci de casă, dar care s-a extins apoi şi în segmentele de ghete şi pantofi de lână – a fost inclus de publicaţia americană New York Times pe lista celor 52 de lucruri apreciate de jurnaliştii ziarului.

Sursa: zf.ro

Citește mai mult

Curier Județean

103 tablete cu acces la internet pentru elevii din Bucerdea Grânoasă, pentru facilitarea cursurilor online. Licitația de peste 100.000 de lei, lansată în SEAP

Publicat

în

103 tablete cu acces la internet pentru elevii din Bucerdea Grânoasă, pentru facilitarea cursurilor online. Licitația de peste 100.000 de lei, lansată în SEAP

Primăria comunei Bucerdea Grânoasă a lansat recent, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru proiectul „Achiziționarea unui număr de 103 tablete cu acces la internet”, pentru Școala Gimnazială „Ioan Maiorescu”. Valoarea totală estimată a achiziției este de 124.418,85 de lei, fără TVA.

Având în vedere situaţia pandemică creată de răspândirea coronavirusului SARS-Cov-2, încă de la începutul anului 2020, şi instituirea stării de urgenţă în întreagă ţară, s-a stabilit necesitatea desfăşurării activităţii educaţionale în mediul on-line, după posibilităţi.

Electrica Furnizare Discount

Această experienţă a scos la iveală multe lipsuri existente, constatându-se astfel că majoritatea elevilor nu dispun de dispozitivele adecvate pentru participarea la cursurile online.

Astfel, având în vedere situaţia actuală, Primăria Comunei Bucerdea Grânoasă doreşte dotarea Şcolii Gimnaziale „loan Maiorescu” din Comuna Bucerdea Grânoasă cu echipamente mobile din domeniul tehnologiei informaţiei de tipul tabletelor şcolare, precum şi a altor echipamente/dispozitive electronice, astfel încât orele de pregătire din timpul activităţilor să se poată desfăşura on-line, şi în condiţii de siguranţă.

În vederea facilitării accesului elevilor şi cadrelor didactice la facilităţile tehnice necesare continuării procesului educaţional şi în circumstanţele speciale create de evoluţia pandemiei cauzate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, prin OUG nr. 144/2020, au fost create premisele pentru dotarea instituţiilor de învăţământ cu infrastructura tehnică necesară desfăşurării cursurilor în sistem on-line.

Dotările avute în vedere prin prezentul proiect au rolul de a îmbunătăţii şansele tuturor elevilor înscrişi în învăţământul preuniversitar să participe în mod efectiv la cursurile organizate online.

Specificaţii tehnice:

Tehnologie Reţea – GSM 1HSPA/LTE, va funcţiona în orice reţea publică de telefonie mobilă.
Husă protecţie – Dedicată, tip TPU, să ofere protecţie împotriva zgârieturilor şi şocurilor,margine care să protejeze ecranul, sa ofere funcţionalitatea tip stand (inel, pliere, etc.)
CPU – Quad-core 1.5 GHz, 64bit.
Memorie – 16GB interna, 2GB RAM

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO, VIDEO| Iarna în Apuseni. Acțiune spectaculoasă de deszăpezire a unui drum vicinal, la înălțime

Publicat

în

FOTO, VIDEO| Iarna în Apuseni. Acțiune spectaculoasă de deszăpezire a unui drum vicinal, la înălțime

A nins puternic în Apuseni în cursul acestei săptâmâni, iar gerul care a urmat a făcut ca zăpada să nu se topească.

Primăria orașului Câmpeni a intervenit, joi, cu utilaje de deszăpezire pentru deschiderea unui drum vicinal către localitatea Poduri.

Electrica Furnizare Discount

După cum se poate observa și în imagini, acțiunea nu a fost deloc ușoară, din cauza troienelor uriașe de zăpadă, însă potrivit viceprimarului Valentin Gog, care a postat imaginile în mediul oline, a fost încununată de succes.

La această oră, ninsoarea a reînceput să cadă în Apuseni, iar zona montană a județului Alba se află sub o avertizare cod galbe de vânt puternic și ninsori viscolite, valabilă până sâmbătă dimineața.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare