Rămâi conectat

Ştirea zilei

UPU Alba Iulia, apreciat de dr. Raed Arafat

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Unităţile de Primiri Urgenţe au devenit servicii de top în România. A spus-o marţi, 5 iunie, la Bucureşti, ministrul secretar de stat, dr. Raed Arafat, la întrunirea reprezentanţilor celor 63 de unităţi de primire urgenţe din România şi alte câteva ţări ale lumii. Prezent la această întrunire, şeful UPU Alba Iulia, dr. Aurel Crişan, a avut satisfacţia profesională şi managerială să constate că dr. Raed Arafat a remarcat şi eforturile unităţii din Alba Iulia pentru dezvoltarea şi perfecţionarea acestui serviciu aflat permanent în slujba cetăţeanului. În particular, pe lângă proiectele de extindere şi de dotare a UPU Alba Iulia, este vorba de eforturile echipei manageriale de aici de atragere a tinerilor medici cu specializare în medicina de urgenţă. Dr. Crişan spune că s-a dus o muncă susţinută de popularizare a UPU Alba Iulia în centrele universitare TG. Mureş şi Cluj Napoca, pentru atragerea tinerilor rezidenţi, cu oferte stimulative. Tinerilor medici care se stabilesc la noi în municipiu li s-a promis că vor primi locuinţe şi vor fi încadraţi cu toate bonificaţiile şi sporurile aferente postului de pe UPU. “Am găsit înţelegere atât la preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, cât şi la primarul Mircea Hava, care au fost de acord să ne sprijine financiar în acordarea acestor facilităţi pentru atragerea tinerilor medici” a spus dr. Aurel Crişan.  În prezent, la Urgenţe lucrează 8 medici specialişti şi doi medici generalişti. Dintre aceştia, unul este medic stagiar absolvent, care a optat pentru UPU Alba Iulia.

          De departe, Unitatea de Primiri Urgenţe este cel mai solicitantă secţie a Spitalului Judeţean Alba. În ficare minut, personalul medical de aici se confruntă cu o nouă provocare, o nouă patologie, un nou pacient. În plus, operativitatea şi antrenamentul face de multe ori diferenţa dintre viaţa şi moartea pacientului aflat în criză. În consecinţă, dr. Aurel Crişan ne-a declarat că are stabilit pentru personalul de la urgenţe un program de pregătire continuă. “Personalul de aici trebuie să ştie în orice moment ce protocol trebuie urmat, în funcţie de fiecare urgenţă medicală. O secundă de indecizie poate face diferenţa între viaţă şi moarte” ne spune dr. Crişan. Pentru antrenamentul angajaţilor de la UPU, în dotarea spitalului a intrat de curând un manechin multi-funcţional (ce se poate racorda la aparatele de monitorizare de pe secţie) folosit pentru simulări medicale. Medicii şi asistentele vor efectua simulări pe acesta pentru perfecţionarea protocoalelor aplicate în caz de urgenţe medicale: de la perfuzii aplicate pe venă în fracţiuni de secundă până la masaj cardiac sau defibrilare ventriculară. “Absolut toate urgenţele medicale pot fi simulate pe acest manechin (care simulează perfect funcţiile vitale ale omului – de la respiraţie, circuit sanguin până la vomă şi restul)” ne spune dr. Crişan. Vorbind de resuscitare, medicul şef de la UPU ne-a declarat că în viitorul extrem de apropiat, în Spitalul Judeţean Alba – secţiile cu risc de infarct (cardiologie, neurologie etc) vor fi dotate cu 5 defibrilatoare extrem de uşor de manevrat şi de personalul secţiilor respective, astfel încât să fie redusă presiunea personalului de pe urgenţe, solicitat în asemenea cazuri până acum.

          Impresionant este însă proiectul de extindere a Unităţii de Primiri Urgenţe. În proiectul de extindere este prevăzut ca absolut tot parterul Spitalului Judeţean Alba să fie destinat cazurilor medicale de urgenţă. Mai mult, o bună parte a terenului liber din spatele UPU, până la aleea betonată dinspre spital spre morgă, vor fi construite module noi pentru primiri urgenţe. Astfel, vor mai fi amenajate: un modul pentru radiodiagnostic (computer tomograf), urgenţe pediatrice, modul pentru stabilizare pacienţi în stare critică cu regim ATI etc. În faţa UPU, rampa de primire a Ambulanţelor va fi mutată câţiva metri înspre poartă şi va fi dotată cu acces automatizat. În locul unde este acum rampa, va fi amenajat accesul pietonal înspre triajul pacienţilor. Şi acest modul de triaj al pacienţilor îşi va dubla suprafaţa după extinderea pe tot parterul a Urgenţelor. Pentru că este nevoie de acest lucru: statistic, 46.000 de pacienţi au trecut pragul UPU Alba anul trecut. „Iar până acum, pe primele 6 luni, cifra  înregistrată pe primul semestru al anului trecut a fost deja depăşită cu 500 de pacienţi” subliniază dr. Aurel Crişan.

          “Intenţionez să pun UPU Alba Iulia pe harta urgenţelor din România. Să fie dat exemplu şi pentru alte unităţi de primiri urgenţe din ţară” ne-a mărturisit dr. Aurel Crişan.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea