Rămâi conectat

Ştirea zilei

Unul dintre cei mai buni luptători de K1 din lume, este strănepotul fostului primar din Sălciua, Simion Gaja

Unirea Ziarul

Publicat

în

Benjamin Adekunle Miron Adegbuyi este strănepotul fostului primar din Sălciua, Simion Gaja • Lui Benny, care și-a petrecut multe vacanțe de vară la Sălciua, i-a fost decernat și titlul de cetățean de onoare al comunei.

Îl știți probabil pe Benjamin Adekunle Miron Adegbuyi, născut 24 ianuarie 1985, kickboxer român și fost luptător K-1, de prin transmisiuni sportive sau show-uri de televiziune.  Are peste 100 de kilograme și aproape doi metri. Din partea tatălui, este descendent al tribului nigerian Yoruba. Din partea mamei, descendența urcă prin Țara Moților, în comuna Sălciua.

Străbunicul său, Simion Gaja, a fost primar în comuna Sălciua de Sus, între anii 1929-1932. Bunica lui, fiică de a lui Gaja Simion, a trăit în Sălciua, după care a fost înfiată de un unchi din Aiud care nu putea avea copii. Bunica sa a murit acum vreo 10 ani și dorința sa a fost ca să fie înmormântată la Sălciua, în cimitirul vechi al comunei. Mama și tatăl lui Benny s-au cunoscut la Cluj-Napoca, în timpul facultății. Pe când avea 3 ani, părinţii săi au decis să se mute în Lagos, capitala de atunci a Nigeriei, deoarece tatăl său a primit un post de profesor universitar.

A început acolo şcoala. Mama sa, deoarece nu s-a putut adapta vieţii din Nigeria, l-a luat luat pe Benny şi pe sora sa cea mică, născută acolo, şi s-au întors în România, la Aiud.

Benny avea 8 ani când s-a întors la Aiud.  ”Mama lor îi aducea în vacanțe la Sălciua”, ne spune primarul comunei, Vasile Lombrea. ”Veneau la casa părintească din partea bunicii, situată în centrul comunei. Participau cu drag la muncile de vară, culesul fânului și altele, în comună. Oamenii de la noi se mirau de ei, i-au îndrăgit”, spune primarul Lombrea. Edilul comunei spune că și acum acolo locuiește un descendent al fratelui bunicii lui Benny, au gospodărie mare, produc roșii în solarii.

Primarul Vasile Lombrea spune că în octombrie 2018, când s-a aniversat 110 ani de desfășurare neîntreuptă a târgului de țară de la Sălciua, primăria și consilul local al comunei au decis să acorde titlul de cetățean de onoare al comunei pentru 10 personalități de aici, printre care foști profesori, oameni de litere și sportivul Benjamin Adekunle Miron Adegbuyi.

Prin Hotărârea nr. 69 din 10 octombrie 2018 a Consiliului Local al Comunei Sălciua, Benny Adegbuyi a primit titlul  de Cetăţean de Onoare al Comunei Sălciua, în semn de preţuire şi recunoştinţă a performanţelor sportive obţinute pe plan naţional şi internaţional. ”Nu a putut participa atunci la festivitatea de decernare a diplomei, fiind atunci plecat la un turneu în străinătate. Este la primărie, ne-a transmis că o să vină anul acesta să o preia în cadru festiv. Benny a fost acum doi ani la noi în vizită, i-am dăruit atunci fotografia străbunicului său primar și o straiță moțească.

Atunci a fost și la mormântul bunicii sale, unde s-a recules. A văzut și galeria cu primarii comunei Sălciua, de la primărie, printre care era și străbunicul său. A fost emoționant” a explicat vasile Lombrea.

Benjamin Adegbuyi este românul  cu cea mai rapidă ascensiune în sporturile de contact din România. S-a apucat de sportul de performanţă în 2010, iar în mai puţin de trei ani a devenit unul dintre cel mai bine cotaţi luptători la categoria grea din lume în K-1, reuşind să răpună în parcursul său nume importante din acest sport. La 25 de ani, vârstă la care unii luptători se retrag, Adegbuyi şi-a început drumul spre succes. El a participat în principal la galele GLORY și SUPERKOMBAT. Este în top 10 mondial în ambele clasamente GLORY și LiverKick.com.

În 2015, după meciul eliminatoriu cu Hesdy Gerges, a atins poziția 3 în lume în promoție și a devenit challenger obligatoriu la centura mondială GLORY în divizia greilor.  Are un palmares de: 35 lupte – 30 victorii (18 prin KO) – 5 înfrângeri. I-a invins, printre alții, pe Anderson Silva, Hesdy Gerges și Daniel Sam.

Pe reguli de box, Big Benny i-a învins pe georgianul David Gegeshidze și croatul Aleksandar Todorovic.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș

Ioana Neag

Publicat

în

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș Bibliotecarul hunedorean Avram Iancu, a navigat 87 de km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș, la invitația lectorului universitar Horea Nascu. ”Crăișorul apelor”, așa cum a fost numit în urma performanțelor sale, Avram Iancu s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea