Cultură Educație
Universitatea „1 Decembrie 1918”: Lansarea platformei www.geodesy-instruct.ro
Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, în calitate de partener al proiectului „Reţea de colaborare universitară online în scopul dezvoltării capacităţii de a furniza competenţe superioare în domeniul geodeziei”, în parteneriat cu Universitatea „Politehnica” din Timişoara, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iaşi şi compania SIVECO Romania S.A., a prezentat în sala de conferinţe a Hotelului Parc din Alba Iulia, platforma virtuală Geodesy-Instruct, proiect al cărui beneficiar principal este Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti.
Proiectul este menit să contribuie la creşterea calităţii ofertei educaţionale din învăţământul tehnic la nivelul regiunilor Bucureşti-Ilfov, Nord- Est, Centru şi Vest prin mai buna corelare a programelor aferente specializării „Măsurători terestre şi cadastru” cu cerinţele în continuă schimbare ale pieţei muncii. Accesul la învăţământul superior este facilitat prin implementarea unei soluţii software în activităţile de predare-învăţare. De acum, studenţii vor putea învăţa mai rapid şi mai uşor, având la dispoziţie un instrument de studiu cu adevărat util, care să le ofere un real avantaj competitiv în carieră. Platforma poate fi accesată pe www.geodesy-instruct.ro.
Cuvântul de deschidere al conferinţei a aparţinut prof. univ. dr. ing. ec. Maricel Palamariu, coordonator pentru asigurarea calităţii la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, care a subliniat că toate activităţile derulate din noiembrie 2010 până acum în acest proiect s-au desfăşurat corect, fiind concretizate în materiale şi rapoarte de sinteză, dar cea mai importantă realizare este armonizarea planurilor de învăţământ ale celor 4 universităţi partenere. Reprezentantul conducerii Universităţii „1 Decembrie 1918”, prof. univ. dr. Nicolae Todea – preşedintele Senatului UAB, a spus că este a patra platformă electronică pentru instruirea studenţilor UAB, destinată pregătirii teoretice şi practice a studenţilor, de această dată în domeniul geodeziei, specializare remarcată la conferinţele naţionale şi internaţionale GeoCad. „Este o onoare pentru Universitatea «1 Decembrie 1918» să se numere printre universităţile beneficiare şi partenere în acest proiect, cu renume în lume„, a spus preşedintele Senatului UAB, Nicolae Todea. Geodesy-instruct este o platformă virtuală utilizată de către cadrele universitare şi studenţi în vederea schimbului de cunoştinţe şi informatii în domeniul geodeziei şi cadastrului folosind sistemul e-learning. Proiectul este finanţat din Fondul Social European prin POSDRU, are o durată de 24 de luni şi un buget total de 9.888.027 de lei, din care 9.687.938 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă din partea Comisiei Europene.
Prof. univ. dr. ing. Dumitru Onose, decanul Facultăţii de Geodezie Bucureşti, în calitate de coordonator pentru asigurarea calităţii la UTCB, a prezentat profesiile liberale, conf. univ. dr. ing. Gheorghe Badea, de la UTCB, ca manager de proiect, a prezentat stadiul actual al proiectului, iar prof. univ. dr. ing. Petre Iuliu Dragomir, expert în strategii şi programe de studiu la UTCB, a vorbit despre propunerea planului de învăţământ comun elaborat în cadrul proiectului. În continuare, ing. Manuel Băjescu, supervizor de dezvoltare conţinut în cadrul firmei Siveco România, a prezentat website-ul şi modul de lucru pe platforma proiectului, iar şeful de lucrări dr. ing. Ana- Cornelia Badea, de la UTCB, în calitate de coordonator logistică, a expus activităţile viitoare ale proiectului şi impactul prognozat asupra mediului de învăţare. În final, în calitate de coordonatori pentru asigurarea calităţii, conf. univ. dr. ing. Carmen Grecea (Universitatea „Politehnica” Timişoara) şi conf. univ. dr. Constantin Bofu (Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iaşi) au transmis mesajele universităţilor pe care le-au reprezentat.
Robert GHERGU

Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
Cultură Educație
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.
Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ
Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.
Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.
CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022
Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS
Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.
-
Ştirea zileiacum 13 ore
UPDATE FOTO| Alertă în Alba: Femeie de 58 de ani din Ciuruleasa, dată DISPĂRUTĂ: A fost găsită în timp ce se deplasa pe DN 74
-
Ştirea zileiacum 14 ore
FOTO VIDEO| „CADOUL” primit de un diriginte din Alba, din partea elevilor săi, cu ocazia încheierii clasei a XII-a: „Avea nevoie de un tuning”
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
L-AȚI VĂZUT? Alertă în România: Polițiștii caută un bărbat suspectat că şi-a ucis iubita şi a abandonat-o pe un câmp
-
Curier Județeanacum 18 ore
FOTO| Imagini inedite în Apuseni: Un RÂS, surprins tolănit la soare în zona Dealul Piciorului
-
Actualitateacum 19 ore
Pensiile de stat și salariu minim vor crește substanțial în Rusia de la 1 iunie 2022. Anunțul președintelui Vladimir Putin
-
Curier Județeanacum 19 ore
FOTO| Șofer din Alba, judecat pentru ucidere din culpă: A provocat un accident soldat cu decesul fiului său. Ce a hotărât Judecătoria Aiud
-
Ştirea zileiacum 10 ore
LIVE VIDEO| Ceremonia de absolvire a clasei a XII-a a Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia: 103 ani de tradiție în învățământ
-
Curier Județeanacum 16 ore
Tânăr din Vințu de Jos „țepuit” de un băcăuan de 19 ani: Ce a vrut să-și cumpere și ce a primit
-
Actualitateacum 21 de ore
Variola maimuţei la nivel mondial: Numărul de cazuri confirmate a ajuns la 219. Raport publicat de ECDC
-
Politică Administrațieacum 20 de ore
Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”
-
Actualitateacum 12 ore
FOTO VIDEO| Sărbătoare în curtea Liceului Tehnologic „Alexandru Domșa”: Elevii clasei a XII-a au avut parte de ceremonia de sfârșit de an școlar
-
Actualitateacum 12 ore
FOTO| Posibilă MEGA investiție la Câmpeni: Un producător de încălțăminte ar putea crea 200 de locuri de muncă în Țara Moților, spune senatorul Matieș